Παρασκευή, Νοεμβρίου 13

Χάνεται ο έλεγχος στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό

κυκλοφορία-lockdown

Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, τόσο των αυξημένων εισαγωγών σε κλίνες Covid-19, όσο και των διασωληνώσεων, φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι τις επόμενες ημέρες. Οι εβδομάδες που ακολουθούν είναι κρίσιμες, μέχρι να ξεκινήσει να φαίνεται η επίπτωση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων από το καθολικό lockdown και πρωταρχικός στόχος είναι να αντέξει το σύστημα υγείας μέχρι τότε.

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι  ασθενείς με Covid-19 έφτασαν τους 297. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Επίσης καταγράφηκαν 43 ακόμη θάνατοι. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ήταν 2.752.

Λιγοστεύουν οι "δυνάμεις"

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι ΜΕΘ- Covid είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ΜΕΘ- Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι 148, εκ των οποίων 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%). Μέχρι την Κυριακή – άλλα 50 κρεβάτια ΜΕΘ- Covid προστίθενται σε όλη τη Β. Ελλάδα (6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς).

Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ- Covid είναι 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Θα χρειαστεί χρόνος

"Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων.  Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, ήδη σήμερα, βέβαια είναι Δευτέρα, ο αριθμός της Θεσσαλονίκης ήταν μειωμένος. Στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες σας θυμίζω είχαμε lockdown λίγες μέρες νωρίτερα από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μείωση νοσηλευόμενων ασθενών.  Αντίθετα, δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.  Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες" είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν" και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Περιορίζονται κι άλλο οι μετακινήσεις

Με τα νοσοκομεία, ειδικά στη βόρειο Ελλάδα, να έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, οι περαιτέρω περιορισμοί στη μετακίνηση κρίθηκαν αναγκαίοι. Από την Παρασκευή για το διάστημα από τις 9 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί περιορίζονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα στις απολύτως απαραίτητες. Κατά τις παραπάνω ώρες θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους υγείας, για μετάβαση στην εργασία ή για βόλτα κατοικιδίου και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibino@capital.gr

 capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .