Σάββατο, Δεκεμβρίου 19

Δάνεια σε εκκρεμότητα - Περίπου 5,5 δισ. και 1,23 δισ. καταναλωτικά αναμένουν αποφάσεις για τον Νόμο Κατσέλη


Περί τα 7,74 δισ. ευρώ αναμένουν την υπαγωγή τους ή μη στον Νόμο Κατσέλη. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 13,2% του συνολικού υπολοίπου των μην εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι είναι πολύ υψηλό.
Την ίδια ώρα σε 12 μήνες αναμένεται να εκδικαστούν 37.000 υποθέσεις, οι οποίες μετά την αλλαγή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (η οποία ψηφίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου) θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2021. Η συγκεκριμένη διάταξη πέρασε από πολλά «δικονομικά κύματα» μέχρι να κριθεί ομοφώνως συνταγματική από τη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 
Με τον νέο νόμο προβλέπεται ότι οι δίκες αυτές στο ακροατήριο θα γίνονται μόνον όταν το κρίνει σκόπιμο ο ειρηνοδίκης. Στην αντίθετη περίπτωση θα δικάζονται με την ανταλλαγή και υποβολή εγγράφων.
Από τα δάνεια αυτά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τα περίπου 5,5 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά που συνδέονται με πρώτη κατοικία, ενώ αυτά που αφορούν καταναλωτικά δάνεια φθάνουν τα 1,23 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα από τα δάνεια αυτής της κατηγορίας αφορούν νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον Ν. 4307/2014.
Παράλληλα οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις οφειλών, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ Σεπτεμβρίου 2020, το υπόλοιπο των «κόκκινων» δανείων που συνδέονταν με ρυθμίσεις ανερχόταν σε 20,7 δισ. ευρώ (δηλ. περίπου 35,2% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Περιμένουν σβήσιμο
Την ίδια ώρα δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να «σβήσει» η κυβέρνηση σε 145.000 επιχειρήσεις που έκαναν χρήση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και παραμένουν οικονομικά ευάλωτες από την πανδημική κρίση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και εξετάζεται στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών του προϋπολογισμού προβλέπει την «αναδρομική» διαγραφή του 50% των φθηνών δανείων που έλαβαν οι προηγούμενες εταιρείες στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ενδιαφέρον έχει το ότι την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς από τον Ν. Χατζηνικολάου στον Real FM, απέφυγε να διαψεύσει το εν λόγω σενάριο με αποτέλεσμα αυτό να μείνει ορθάνοιχτο.
Με αυτόν τον τρόπο τα νομικά πρόσωπα θα επιστρέψουν στο κράτος το 50% του δανείου, ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο – όπως έγινε άλλωστε με την τέταρτη φάση – και θα ισχύσει τουλάχιστον για τον πέμπτο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Οι τελικές αποφάσεις για το μέτρο, που θα έρθει με τη μορφή νομοθετικής διάταξης στη Βουλή, θα κλειδώσουν τις επόμενες μέρες, ενώ όλες οι ενέργειες από το Γενικό Λογιστήριο γίνονται στη βάση της ίσης μεταχείρισης των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής..topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .