Τετάρτη, Δεκεμβρίου 2

ΤΕΛΟΣ! Έμειναν από λεφτά και μειώνουν τα μέτρα στήριξης – Ξέχασαν το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που έδινε ο Τσίπρας για να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα

Ξέχασαν και το μπόνους στους υγειονομικούς

μετρα στηριξης

Έμεινε από ρευστό το δημόσιο, όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς παρά τις εξαγγελίες, προ μηνός, για ισχυρό πακέτο στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία, ξεκίνησαν ήδη οι εκπτώσεις, γιατί ο λογαριασμός, δεν βγαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται η ειδική αποζημίωση από τα 800 στα 534 ευρώ, αναβάλλεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5, ξεχνάνε το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και το μπόνους στους υγειονομικούς που υποσχέθηκαν κυβερνητικά στελέχη.


Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αντέχει τη συνέχιση της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα, μια εξέλιξη που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, για τη συνέχεια.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το πρωτογενές έλλειμμα, έχουν ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη και οδηγούν σε αύξηση του κρατικού δανεισμού και άρα και του δημοσίου χρέους το οποίο έχει υπερβεί το 200% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, για το 2021, ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει ότι θα «σπάσουν τον κουμπαρά» των διαθεσίμων και θα πάρουν ποσό άνω των 9 δισ. ευρώ, για να καλύψουν τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σε όλα αυτά, αντηχεί απειλητικά η προειδοποίηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με την οποία, οι ενισχύσεις που δίδονται σήμερα, είναι μελλοντικοί φόροι.

Ενώ το β’ lockdown είναι σε εξέλιξη και έχει παραταθεί, μάλιστα, λόγω της επιμονής της πανδημίας, αν έρθει και τρίτο κύμα πανδημίας, τότε οι δυνατότητες υποστήριξης της οικονομίας θα είναι αμελητέες, όπως φαίνεται από τα τελευταία στοιχεία.
Τα σημάδια ότι τα κρατικά ταμεία αντιμετωπίζουν προβλήματα και αδειάζουν σιγά-σιγά είναι τα ακόλουθα:

Μειώθηκε στα 534 ευρώ, από 800 ευρώ η μηνιαία αποζημίωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή συμβάσεων εργασίας. Στις 5 Νοεμβρίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσό της ημερήσιας αποζημίωσης αυξάνεται από 17,80 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, σε 26,66 ευρώ, ποσά που αντιστοιχούν σε 534 και 800 ευρώ τον μήνα. Οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν την εντύπωση ότι, η αυξημένη αποζημίωση θα ισχύσει και για τον Δεκέμβριο και για τους επόμενους μήνες, εάν συνεχιστούν τα λουκέτα. Όμως, αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε το «κούρεμά» της, προκαλώντας σοκ στους εργαζόμενους που είναι και όσους παραμείνουν σε αναστολή.
Την ίδια ημερομηνία, 5 Νοεμβρίου, οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν συνέχιση του θεσμού της επιστρεπτέας προκαταβολής, με μια τέταρτη φάση τον Νοέμβριο, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και μία 5η τον Δεκέμβριο. Όμως, εξίσου αιφνιδιαστικά, αποφασίστηκε, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, του Δεκεμβρίου να αναβληθεί για τον μήνα Ιανουάριο. Η δικαιολογία είναι το αυξημένο ενδιαφέρον που επιδείχτηκε στην επιστρεπτέα Νο4,, καθώς ο αρχικός της προϋπολογισμός, από το 1,2 δισ. ευρώ, έφτασε στα 2 δισ. ευρώ.
«Κουρεύτηκε» το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή. Κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούσαν ελπίδες από τον Σεπτέμβριο ότι το δώρο θα υπολογιστεί επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων σε αναστολή, και όχι επί του ποσού της ειδικής αποζημίωσης. Τη διαφορά, μεταξύ των δύο ποσών, θα την κατέβαλε το δημόσιο. Όμως τελικά κρίθηκε ότι το κόστος είναι μεγάλο και αποφασίστηκε όπως το δώρο να υπολογιστεί επί των πραγματικών μισθών που έλαβε ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα όσοι ήταν σε αναστολή, για τους μήνες που έλαβαν τα 534 ευρώ, θα λάβουν και αντίστοιχη αναλογία δώρου, προς τα 534 ευρώ και όχι επί των πραγματικών αποδοχών αν αυτές ήταν υψηλότερες.
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και άλλα κυβερνητικά στελέχη υποσχέθηκαν κοινωνικό μέρισμα φέτος, σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Σε αυτά ενέταξαν και τους χαμηλοσυνταξιούχους, με αποδοχές κάτω  των 1.000 ευρώ. Διαπιστώθηκε όμως ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και μάλλον πρέπει να το ξεχάσουν.
Υποσχέθηκαν επίσης έξτρα μπόνους στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ως επιβράβευση των προσπαθειών τους στη μάχη που δίνουν κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες, επισήμως το έχουν αποκλείσει.

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .