Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28

Διαλύεται το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου – Σε κίνδυνο η άγρια ζωή στην Ανταρκτική

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, γνωστό ως A68a, καταρρέει ενώ κατευθύνεται προς το νησί της Νότιας Γεωργίας.

Δορυφορικές εικόνες ανέδειξαν τις πρώτες ρωγμές κατά μήκος του πάγου, και στις 21 Δεκεμβρίου δύο νέα μικρότερα παγόβουνα σχηματίστηκαν από τη ρήξη του αρχικού παγόβουνου Α68α.

Τα δύο νέα παγόβουνα που φέρουν τις ονομασίες A68e και A68f, έχουν μέγεθος 33 και 14 τετραγωνικά ναυτικά μίλια αντίστοιχα.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πορεία του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο για να δουν αν στηρίζεται σε ρηχά νερά, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ζητήματα για πιγκουίνους και φώκιες στο νησί που αναζητούν τροφή.

Ο Άντριαν Λάκμαν από το Πανεπιστήμιο της Σουόνσι του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο BBC: «Σχεδόν 3,5 χρόνια από τότε που αποχώρησε από το Larsen C Ice Shelf, το παγόβουνο A68a αρχίζει σταδιακά να διαλύεται».

Στις 18 Δεκεμβρίου, ένα μεγάλο κομμάτι πάγου χωρίστηκε από το παγόβουνο που είναι παρόμοιο σε μέγεθος με την πολιτεία του Ντελαγουέρ.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το κομμάτι των 70 τετραγωνικών μιλίων κόπηκε όταν η στέρεη, παγωμένη δομή του προσέκρουσε στην υφαλοκρηπίδα του νησιού, «δημιουργώντας ένα νέο βουνό», σύμφωνα με το Gizmodo. Οι δορυφορικές εικόνες της 18ης Δεκεμβρίου δείχνουν το μικρότερο παγόβουνο που κάθεται βορειοδυτικά πάνω από το αρχικό.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία του παγόβουνου μέσω δορυφόρου προειδοποιώντας ότι το A68a – ωθούμενο από ισχυρό κυκλικό ρεύμα – μπορεί να χτυπήσει τη Νότια Γεωργία μέσα σε λίγες μέρες.

Η ρωγμή που είχε σχηματιστεί στο Larsen C Ice Shelf της Ανταρκτικής, το 2017AP Photos

Ο A68a είναι ένας κίνδυνος για την άγρια ​​ζωή – καθώς μπορεί να συνθλίψει τη θαλάσσια ζωή στον ωκεανό του νησιού και να κάνει τα νερά αφιλόξενα απελευθερώνοντας γλυκό νερό.

Το παγόβουνο θα μπορούσε επίσης να σφηνωθεί στο νησί, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο νερό και προκαλώντας μια σοκ για πιγκουίνους που πρέπει να ταΐσουν τους νέους τους.

Η θάλασσα γύρω από το νησί φιλοξενεί επίσης αποικίες φώκιας και φαλαινών, καθώς και μερικά από τα πιο βιώσιμα αλιεύματα στον κόσμο.

 Newsbomb.gr.


Πηγή

 24wro.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .