Κυριακή, Δεκεμβρίου 13

Δυστυχώς, όσο εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων στη χώρα μας, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει

 – ενώ το χειρότερο όλων είναι το ότι, οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων πήγαν χαμένες.

Πήγαν χαμένες, επειδή δεν συνοδεύθηκαν από επενδύσεις που θα αύξαναν την παραγωγικότητα της οικονομίας μας - έτσι ώστε να είναι δυνατή η άνοδος των μισθών των εργαζομένων, στις επικρατούσες  συνθήκες ελεύθερης και ακραία ανταγωνιστικής αγοράς διεθνώς.  

Όλοι γνωρίζουμε πως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου έχει μειωθεί περισσότερο από 50% - κάθε χρόνο, τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως όχι μόνο δεν αγοράζονται καινούργια μηχανήματα και δεν προωθούνται νέες τεχνολογίες αλλά, αντίθετα, δεν αντικαθίστανται ούτε τα υφιστάμενα, όταν λήξει ο χρόνος της απόσβεσης τους – οπότε είναι αδύνατον να αυξηθεί η παραγωγικότητα και εξ’ αυτής οι μισθοί. 

Χαμένες πήγαν δυστυχώς και οι μειώσεις των συντάξεων, καθώς επίσης ο περιορισμός του κοινωνικού κράτους – αφού συνέχισε να αυξάνεται ακατάπαυστα το δημόσιο χρέος μας, στο 208% σήμερα από 127% το 2009.

Βασίλης Βιλιάρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .