Κυριακή, Ιανουαρίου 3

Θέμα των επόμενων 24ώρων ο ανασχηματισμός -Καραμπόλες και εκπλήξεις

 Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη Αναμένονται και αλλαγές πρωτοκλασάτων υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες Ποια ονόματα ακούγονται
Θέμα των επόμενων 24ώρων θεωρείται ο ανασχηματισμός, που αποτελεί τις τελευταίες ημέρες το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης.

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλοι στο κυβερνητικό σχήμα και στα βουλευτικά γραφεία βρίσκονται υπ' ατμόν.

Παρόμοια κατάσταση επικρατούσε και το καλοκαίρι, όταν τελικά ο πρωθυπουργός προχώρησε σε «διορθωτικές κινήσεις», ωστόσο αυτή τη φορά το περιβάλλον είναι διαφορετικό και το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να προβεί σε γενναίες κινήσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Η έναρξη των εμβολιασμών και η ανάπαυλα που επικρατεί στα εθνικά θέματα δίνουν την εικόνα του χρόνου που αναζητούσε ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα.
Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πληροφορίες από διαφορετικές πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα και με το βλέμμα στο τηλέφωνο, περιμένοντας να χτυπήσει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλήξει στις περισσότερες αλλαγές που θα πραγματοποιήσει, έχοντας ξεκάθαρη εικόνα για τις αστοχίες υπουργών και υφυπουργών, αλλά και για τις δυνατότητες των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από τη δεξαμενή της οποίας θα προέλθουν οι αντικαταστάτες τους. Βέβαια, σχεδόν κανένας, πλην ενός ή δύο πολύ στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, δεν έχει εικόνα των αλλαγών αυτών, καθώς η…λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο κρατείται σαν επτασφράγιστο μυστικό και πρόθεση είναι να υπάρξουν εκπλήξεις στα πρόσωπα.
Αλλαγές και μετακινήσεις πρωτοκλασάτων

Με βάση τα σενάρια που κυκλοφορούν σε υπουργικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και πρωτοκλασάτων υπουργών, είτε με τη μετακίνησή τους σε άλλα υπουργεία, είτε με έξοδο από την κυβέρνηση. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνουν στα υπουργεία που βρίσκονται σήμερα και να μην παρασυρθούν από πιθανές «καραμπόλες» περιλαμβάνονται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Στα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Άμυνας δεν υπάρχουν ισχυρά σενάρια για αλλαγές, ενώ μετακινήσεις αναμένονται στα παραγωγικά υπουργεία. Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να προταθεί υπουργική θέση στον Στέλιο Πέτσα και να ανακοινωθεί νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν ο πρωθυπουργός καταλήξει στο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει.
Οι μεγαλύτερες σε επίπεδο υφυπουργών

Οι μεγαλύτερες αλλαγές εκτιμάται ότι θα γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών, με την είσοδο βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι αυτά του Χρήστου Ταραντίλη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σπήλιου Λιβανού, του Κώστα Κατσαφάδου και του Γιώργου Στύλιου.
Οι αναρτήσεις του Ηλία Μόσιαλου

Τις τελευταίες ώρες έχουν προκαλέσει συζητήσεις οι αναρτήσεις του Ηλία Μοσιαλου στο Facebook, με ορισμένους να προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές των όσων γράφει. Ο κ. Μόσιαλος, ο οποίος με απόφαση του πρωθυπουργού είχε οριστεί εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου την απόφασή του να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα και αυτό αφήνει σε πολλούς περιθώρια να εικάσουν ότι αναμένεται να τοποθετηθεί σε κυβερνητική θέση, με τον ανασχηματισμό.

Έγραψε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος για την απόφασή του να εγκαταλείψει την Μεγάλη Βρετανία, όπου εργάζεται, και να επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα:

Πολλοί συνδύασαν αυτή την είδηση με τον επικείμενο ανασχηματισμό και την πιθανή ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον κ. Μόσιαλο. Τις συζητήσεις στο παρασκήνιο φούντωσε η ανάρτηση που έκανε χθες το απόγευμα ο καθηγητής. Περιλαμβάνει φωτογραφία από ένα γκράφιτι που απεικονίζει μια νοσηλεύτρια να σχηματίζει με τα χέρια της μια καρδιά και τον κ. Μόσιαλο να γράφει: «Αφιερωμένο σε όλες τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές της χώρας. Που μαζί με τους γιατρούς φροντίζουν τους δικούς μας ανθρώπους στα νοσοκομεία».

Αν ο κ. Μόσιαλος όντως πάει στο υπουργείο Υγείας, είναι ερωτηματικό πού θα μετακινηθεί ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πιστώνεται στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας την ευθύνη για το υγειονομικό σκέλος.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/thema-epomenon-24oron-anashimatismos-karampoles-ekplixeis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .