Πέμπτη, Ιανουαρίου 21

ΜΥΡΩΝΙ

Κτενόχορτο της Αφροδίτης, Τσιλιμονιδιά, Αρχάτζικος, Σκάντζίκι, Σκανδίκια, Σκαντσίκα, Μυριαλίδα.
Είναι μονοετές ποώδες φυτό, με βλαστούς όρθιους ή έρπων, γραμμωτούς, χνουδωτούς με ύψος έως 30 εκατοστά.
Έχει πολύ μικρά αντίθετα, οδοντωτά λεία φύλλα δις-τρις πτεροσχιδή με λοβούς γραμμοειδείς.
Τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό, είναι μικρά με πέντε πέταλα, στην κορυφή ανθοφόρων βλαστών σε απλές, ομπρελοειδείς ταξιανθίες. Ανθίζει από Φεβρουάριο έως Απρίλιο.
Ο καρπός τους είναι ωοειδής, έχει μήκος 1-4 εκατοστά, με ράμφος που έχει ίσο μήκος με το τμήμα που περιέχει τους σπόρους. Φτάνει σε ύψος τα 5 έως 10 εκατοστά.
Συστατικά:
Τα ωμά φύλλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, καροτένιο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και φωσφόρο.
Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους, σε άκρες μονοπατιών και συλλέγονται το χειμώνα και την άνοιξη τα φύλλα όταν ακόμη είναι μικρά και τρυφερά πριν την άνθιση.
Χρησιμοποιείται στην μαγειρική λόγω του αρώματος και της ιδιαίτερης γεύσης του, δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στις πίτες, μπορεί να συνοδεύσει άριστα πιάτα με κρέας, με ψάρι, με όσπρια, προστίθεται σε σούπες, σαλάτες και ομελέτες.
Είναι πολύ ευαίσθητο και διατηρείται στο ψυγείο δυο μέρες το πολύ. Αποξηραίνεται όμως εύκολα και μπορεί να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Το μυρώνι, ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως «Σκάνδικα», τον «κτένα της Αφροδίτης», λόγω του σχήματος που έχουν τα καρπίδια του φυτού. Λέγεται ότι οι μάγισσες το προσθέτανε στα υλικά των μαγικών φίλτρων γιατί πίστευαν ότι επέτρεπε στους ανθρώπους να βλέπουν το μέλλον.
Για θεραπευτικούς σκοπούς: χρησιμοποιείται ο ζωμός του φυτού από τα αέρια μέρη.
Το μυρώνι δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό και καθαρτικό. Το τσάι του θεωρείται διεγερτικό, αφροδισιακό και εμμηναγωγό, διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από προβλήματα κυκλοφορικού και του ήπατος.
Υποστηρίζετε ότι είναι χρήσιμο στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και για τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υδατικά εκχυλίσματα ανθρίσκου εμφανίζουν αντιοξειδωτικές δράσεις και οι αντιφλεμονώδης ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .