Κυριακή, Ιανουαρίου 17

Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή;

Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή;

Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή;

Μοιάζει τελικά αδιανόητη η ανεπάρκεια ή έλλειψη της βιταμίνης D για εμάς τους Έλληνες.
Βιταμίνη του Ήλιου άλλωστε λέγεται, αφού η σύνθεση της οφείλεται κατά 80 με 85 % της ύπαρξης του. Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή;

Από την άλλη, γνωρίζουμε πολύ καλά πως η επάρκεια της βιταμίνης του ήλιου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλή υγεία των οστών, καθώς ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, αλλά και τη συνολική μας υγεία, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό μας.

Η ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D, όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.

Η βιταμίνη D μοιάζει με έναν θησαυρό που έκπληκτη η επιστήμη ανακαλύπτει κάθε μέρα.
Τι θα λέγατε, για παράδειγμα, αν μαθαίνατε ότι χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη βιταμίνη για να προλάβουμε, ή αν πάσχουμε ήδη, για τον καλύτερο διαχωρισμό σε παθήσεις του θυρεοειδούς;

Η επάρκεια της βιταμίνης D αυξάνει την άμυνα του οργανισμού και ως εκ τούτου εμποδίζει ή περιορίζει την εξέλιξη αυτοάνοσων νοσημάτων που αφορούν τον θυρεοειδή.
Αν λοιπόν τα επίπεδά της στον οργανισμό βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, αποτρέπεται ή περιορίζεται η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων στο θυρεοειδή, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, ή η νόσος Graves, η οποία οδηγεί σε υπερθυρεοειδισμό.

Ασυνήθιστες αιτίες πρόκλησης αυτοάνοσων ασθενειών του θυρεοειδούς 

Έλλειψη & ανεπάρκεια:

Το πρόβλημα είναι πως σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη της βιταμίνης D που ούτε καν η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση και ας λούζεται όλο τον χρόνο από ήλιο.
10 συμπτώματα που μας δείχνουν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Παρόλο που η σύνθεσή της γίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία πάνω στην επιδερμίδα και παρόλο που ζούμε σε μια χώρα με άφθονο ήλιο, υπάρχουν κάποιοι οργανικοί, γονιδιακοί λόγοι οι οποίοι παρεμποδίζουν τη σωστή σύνθεσή της.

Τη σύνθεση της βιταμίνης D εμποδίζει, για παράδειγμα, η εκτεταμένη χρήση αντηλιακών, γιατί εμποδίζει τη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας πάνω στο δέρμα μας. Έτσι, οδηγούμαστε σε έλλειψη.

Πώς ορίζεται όμως η έλλειψη της βιταμίνης;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έλλειψη βιταμίνης D έχουμε όταν τα επίπεδά της στο αίμα είναι κάτω από 20 ngr/dl. (Νανογραμμάρια ανά εκατό κυβικά εκατοστά)
Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 ngr/dl, μιλάμε για ανεπάρκεια της βιταμίνης. (Η ανεπάρκεια είναι πιο ήπια κατάσταση από την έλλειψη)
Η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος.

Σημάδια ότι έχετε έλλειψη σε Βιταμίνη D

Αντιμετώπιση:

Με δεδομένο ότι το 80% της βιταμίνης συντίθεται από τον ήλιο, ενώ μόλις το 20% προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, η διατροφή δεν μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική λύση στην έλλειψη της βιταμίνης.

Είναι καλό να γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα λιπαρά οξέα είναι πλούσιες και σε βιταμίνη D. Τη βρίσκουμε, λοιπόν, στα αφρόψαρα, στον σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες, αλλά και σε κάποιους χυμούς φρούτων (Πορτοκαλιού, Ροδίου, Γκρέιπφρουτ κ.α.)

Τροφές με βιταμίνη D: Οι 7 καλλίτερες διατροφικές πηγές 

Μια καλή λύση για όσους πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D είναι, φυσικά, τα διατροφικά συμπληρώματα.*** Σχεδόν σε κάθε ηλικιακή ομάδα είναι καλό να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό και να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση με συμπληρωματική της χορήγηση.

Στα παιδιά, στα νεογέννητα και στα βρέφη έχει επικρατήσει πλέον να μετρώνται τα επίπεδα της βιταμίνης D ή να γίνεται τυφλή χορήγηση της βιταμίνης. Κι αυτό γιατί αν τα παιδιά παρουσιάσουν έλλειψη της βιταμίνης, έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν ραχιτισμό.

Εκτός από τα νεογέννητα, οι έφηβοι, οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι θηλάζουσες γυναίκες και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, χρειάζονται επίσης συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D.

Οι γυναίκες την πρώτη δεκαετία μετά την είσοδο στην εμμηνόπαυση, έχουν πολύ γρήγορη απώλεια οστικής μάζας από τα οστά και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

γι’ αυτό Χτίστε γερά οστά που θα διατηρηθούν και μετά την εμμηνόπαυση 

Επειδή, λοιπόν, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη σωστή σύνθεση της οστικής μάζας, είναι σημαντικό να μετράμε τα επίπεδά της και να υποκαθιστούμε τα ελλείμματά της, όταν υπάρχουν.

Πολύ ευαίσθητη ομάδα, που πρέπει να ελέγχεται, είναι, τέλος, οι ηλικιωμένοι που βρίσκονται κλεισμένοι στο σπίτι ή σε ιδρύματα και δεν τους βλέπει καθόλου ο ήλιος.

Τι συμβαίνει αν κάποιος λαμβάνει χρόνια θυροξίνη;

Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη θυροξίνη από εκείνη που πρέπει ή όταν ο ασθενής λαμβάνει επιπλέον θυροξίνη από εκείνη που παράγει ο θυρεοειδής του, είτε για να μειώσει όζους ή για να μειώσει τον όγκο του θυρεοειδούς, το πλεόνασμα της θυροξίνης οδηγεί σε απώλεια ασβεστίου από το αίμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα επίπεδα του ασβεστίου, μπορούμε να δώσουμε ελεγχόμενα φυσικά συμπληρωματικά*** βιταμίνη D, για να μπορέσουμε να «τραβήξουμε» το ασβέστιο από τις τροφές στο αίμα.

Βιταμίνη Κ2: O «τροχονόμος» του ασβεστίου 

Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να καταρρίψουμε και έναν σοβαρό μύθο που υπάρχει γύρω από τη θυροξίνη. Έχει επικρατήσει σε πολλούς η άποψη ότι τα άτομα που λαμβάνουν θυροξίνη, για να αντιμετωπίσουν την υπολειτουργία του αδένα, θα έχουν προβλήματα στα οστά τους. Αυτό δεν ισχύει.

Όταν ένας άνθρωπος λαμβάνει την ποσότητα θυροξίνης που ο οργανισμός του δεν είναι σε θέση να παραγάγει, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τα οστά του.
Είναι η ποσότητα της ορμόνης που πρέπει να κυκλοφορεί στο σώμα του, επομένως δεν οδηγεί σε έλλειμμα ασβεστίου.
Πρόκειται απλώς για υποκατάσταση μιας ορμόνης η οποία είναι ελλειμματική στον οργανισμό.

Κι αν υπάρχουν και άλλες λύσεις; Θυρεοειδής και ΙΩΔΙΟ: Θυροξίνη ή ιώδιο, τυροσίνη και σελήνιο; 

Φυσικά συμπληρώματα βιταμίνης D ***

Όπως προαναφέρθηκε στις περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουμε ορισμένα συμπληρώματα έτσι ώστε να επέλθει ισορροπία στον οργανισμό.

Ιδανική άμεση βοήθεια θα πάρουμε από τον συνδυασμό με τα φύκια A.F.A. (Blue Green Algae) και από το Πρωτόγαλα-Colostrum (29%) που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μειώνοντας τις πιθανότητες σημαντικά δυσάρεστων επιπτώσεων αφενός και βοηθώντας την σύνθεση της βιταμίνης D.

Επίσης απαραίτητα είναι ως συμπλήρωμα τα βιολογικά Ω 3 λιπαρά που πέρα των άλλων ευεργετημάτων τους είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Τέλος αν έχουμε μπει στο επίπεδο της οστεοπενίας ή της οστεοπόρωσης το Βιολογικό σε συνδυασμό με την γλουκοζαμίνη – χονδροϊτίνη – υαλουρονικό – MSM με μια συστηματική ασφαλώς λήψη θα επιβραδύνουν την εξέλιξη αρχικά της νόσου και στην συνέχεια ανάλογα της βαρύτητας της έως και θα την αναχαιτίσουν.

Η «τροφή μας το φάρμακό μας» σε συνεργασία με τον αρθρογράφο και φαρμακοποιό κο Κυριακού, έχει καταφέρει να σας εξασφαλίσει ΌΛΑ τα περιγραφόμενα ΦΥΣΙΚΆ συμπληρώματα διατροφής σε άριστη ποιότητα, 100% οργανικά, για όσους ενδιαφέρονται.

Τα δύο τελευταία έχουν προκύψει από μελέτες του πανεπιστημίου Αθηνών.

Για περισσότερα και παραγγελία, επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού – Φαρμακοποιός
bio365.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .