Σάββατο, Ιανουαρίου 2

Αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα

Αυστηρό lockdown για μία εβδομάδα

Επιμέλεια: Έλενα Καραθάνου, Χρήστος Μαζάνης 

Σε έκτακτες ανακοινώσεις προχώρησε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση  μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα προχωράμε σε σκληρό lockdown για μία εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου με ασφάλεια, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα επανέρχεται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Παράλληλα σταματά το click away, ενώ κλείνουν μεταξύ άλλων κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εκκλησίες.

Πολύ νωρίς για λιανεμπόριο, εστίαση, γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες

Όπως όλα δείχνουν, τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά το τέλος των εορτών, είναι αυτά τα οποία θα καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις. Μέχρι στιγμής πάντως από τους ειδικούς δεν γίνεται καμία κουβέντα για πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, για εστίαση, αθλητισμό, γυμναστήρια και άλλες δραστηριότητες. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων αρχικά τα δημοτικά, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το ιικό φορτίο των επόμενων ημερών. Την ίδια ώρα, η κινητικότητα των εορτών φαίνεται να απασχολεί σοβαρά την επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον Covid19, από τη στιγμή που έρχονται στο φως  της δημοσιότητας εικόνες συνωστισμού σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Άλλωστε, πολλά μέλη της επιτροπής έχουν εκφράσει δημόσια τις ανησυχίες τους για τις επόμενες ημέρες, εξ'αιτίας της χαλάρωσης που υπάρχει λόγω εορτών.

Μηδενικό ενοίκιο για όσες επιχειρήσεις μείνουν κλειστές έως 11 Ιανουαρίου

Επίσης όπως έγινε γνωστό  δεν θα καταβάλουν ενοίκιο για τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, έως τις 11 του μηνός. 

Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο.

Το μέτρο αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 Ιανουαρίου. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις- ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον Φεβρουάριο.

Καθηγητής Σαρηγιάννης: Έρχεται τρίτο κύμα κορωνοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου

Εν τω μεταξύ, για άνοιγμα των σχολείων προς το τέλος Ιανουαρίου έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου Ηρακλής και καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο "κόκκινο", αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα» εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης.  

«Τα Χριστούγεννα και την επομένη είχαμε διπλασιασμό των ενεργών επαφών, είχαμε μια μείωση της εφαρμογής των μέτρων κατά τουλάχιστον 20% από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και χθες, πρέπει να το προσέξουμε» σημείωσε. Με βάση τα παραπάνω, «αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι δραματική, αλλά αναμένουμε» ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης. Eπίσης προέβλεψε ότι το τρίτο κύμα θα έρθει τέλος Φεβρουαρίου. «Εξαρτάται από το πώς θα κάνουμε το άνοιγμα όχι το πότε» ξεκαθάρισε ο καθηγητής.  

Πώς θα γίνουν οι παραδόσεις προϊόντων μετά το νέο lockdown

Το νέο lockdown και η απαγόρευση του click away φέρνει προβλήματα στην αγορά και συγκεκριμένα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Ήδη, πλήθος καταναλωτών, έχει παραγγείλει μέσω της διαδικασίας του click away διάφορα προϊόντα τα οποία θα προμηθευόταν από το κατάστημα της επιλογής τους τις επόμενες ημέρες.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ψάχνουν να βρουν λύση στο αδιέξοδο, με πιθανότερο σενάριο να γίνει κατ' οίκον παράδοση των προϊόντων αφού οι εταιρείες ταχυμεταφορών γέμισαν από τα χιλιάδες δέματα που αδυνατούν να μεταφέρουν άμεσα στο αγοραστικό κοινό.

Ήδη τα καταστήματα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους πελάτες που είχαν προγραμματίσει τα ψώνια τους με τη μέθοδο της παραλαβής από το κατάστημα την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση για να μην ακυρωθούν οι παραγγελίες, μία δύσκολη περίοδο για το λιανεμπόριο. Πάντως, πολλά καταστήματα, κυρίως αλυσίδες μαγαζιών, χρησιμοποιούν οχήματα για να μεταφέρουν οι ίδιοι τα πακέτα στους καταναλωτές το τελευταίο διάστημα.

Τι αλλάζει από τα ξημερώματα της Κυριακής   

«Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα», ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε, «σταματά η παράδοση εκτός (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.Επίσης επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Δείτε το βίντεο με τις έκτακτες ανακοινώσεις:

 

Διαβάστε  αναλυτικά όλη την ανακοίνωση του κ. Πέτσα

«Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλες και όλους!

Χάρη στην υπευθυνότητα όλων μας, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο  αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα  σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορονοϊού στην Πατρίδα μας. Ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη.

Για αυτό “παίζουμε άμυνα” με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας. Και περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση “Ελευθερία” για τον εμβολιασμό. Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση, σε αντίθεση με την επιδείνωση που συντελείται γρήγορα όταν χαλαρώνουμε. Και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών.

Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία. Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα του 2021.

Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα. 

 Συγκεκριμένα, σταματά η “παράδοση εκτός” (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι. Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό. Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας.

Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε  στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις.

Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!

Καλή Χρονιά!».

 .zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .