Τετάρτη, Δεκεμβρίου 1

Πώς ο SARS-CoV-2 “ξεγελάει” το ανοσοποιητικό μας

Πώς ο SARS-CoV-2 "ξεγελάει" το ανοσοποιητικό μας

Φωτογραφία από nir_design από το Pixabay Πώς ο SARS-CoV-2 “ξεγελάει” το ανοσοποιητικό μας

Πώς ο SARS-CoV-2 “ξεγελάει” το ανοσοποιητικό μας

Γράφει ο Πισσαρίδης Κώστας, καρδιολόγος, διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών:

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ (Η COVID 19) ΚΑΙ TO ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 

Όταν εισβάλει ένας ιός, όπως ο SARS-CoV-2 (που προκαλεί την COVID-19) στα κύτταρα του σώματος, ξεκινούν να ενεργοποιούνται μηχανισμοί άμυνας από το ανοσοποιητικό σύστημα, για την εξόντωση του.

Όταν ένας ιός εισέλθει σε ένα κύτταρο το εξαναγκάζει, χρησιμοποιώντας τα υλικά του, να κατασκευάσει χιλιάδες αντίγραφα του, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν άλλα κύτταρα.

>> Η άμυνα απέναντι στους ιούς ξεκινά αρχικά από το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα με τις Ιντερφερόνες, το σύστημα του συμπληρώματος και επιπλέον από τα φυσικά φονικά κύτταρα (NK cells) και τα Δενδριτικά κύτταρα.

[Οι Ιντερφερόνες (IFN) είναι είδος κυτταροκινών που σταματούν, με μη εξειδικευμένο τρόπο, τον πολλαπλασιασμό των ιών.]

Τι ρόλο παίζουν οι ιντερφερόνες στη νόσο COVID-19; 

>>> Στη συνέχεια, μετά από μερικές μέρες, αρχίζει να δρα το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα με τα Τ λεμφοκύτταρα και τα Β λεμφοκύτταρα.

## Ο ιός SARS-CoV-2 καταφέρνει να μειώσει την παραγωγής κυρίως της Ιντερφερόνης Ιβ (IFN Ιβ), αλλά και της Ιντερφερόνης Ια και της IFN ΙΙΙ (IFN λ), οπότε καταφέρνει να αντιγράφεται- πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

[Ο SARS-CoV-2 το καταφέρνει αυτό κυρίως μέσω της βοηθητικής πρωτεΐνης του Orf6, που αυξάνει τη δράση της RNA πολυμεράσης, οπότε αυξάνεται ο πολλαπλασιασμός του ιού.]

Αυτή η μείωση των Ινερφερονών προκαλεί καταστροφή των κυττάρων μας από τον ιό, και αναγκάζει το εγγενές ανοσοποιητικό σύστημα να δράσει ισχυρότερα για να επιβιώσουν τα κύτταρα μας και για να απορροφηθούν τα νεκρά κύτταρα.

Η αυξημένη δράση προκαλεί τελικά μια μεγάλη συσσώρευση κυττάρων της εγγενούς ανοσίας (όπως μονοκυττάρων, μακροφάγων και δενδριτικών κυττάρων) και έκλυση μεγάλων ποσοτήτων κυτταροκινών (όπως η Ιντερλευκίνη 6, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) (> 10 mg/dL), η Ιντερλευκίνη Ιβ και 18, ο TNFα κλπ.).

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη: Δείκτης Φλεγμονής~Με ποιες ασθένειες συνδέεται όταν αυξάνεται

[Η μεγάλη αύξηση των κυτταροκινών διεγείρει κυρίως τα ηπατοκύτταρα και τα μακροφάγα να εκκρίνουν φερριτίνη στο αίμα, οπότε η τιμή της στο αίμα είναι > 600 ng/ml.

H Ιντερλευκίνη 6 (IL-6) ξεπερνά τα 40 pg/mL στους βαρειά ασθενείς από Covid 19, οπότε έχουμε το φάρμακο Tocilizumab (TCZ) που σταματά την υπέρμετρη δράση της. Επίσης για την υπέρμετρη δράση της Ιντερλευκίνης 1β έχουμε το φάρμακο Canakinumab]

Η μεγάλη συσσώρευση κυττάρων της εγγενούς ανοσίας και η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων κυτταροκινών δημιουργούν υπέρμετρη φλεγμονή και το σύνδρομο καταιγιστικής απελευθέρωσης (cytokine storm syndrome ή CRS).

Έτσι προκαλείται και από αυτά (πέρα από τον ιό) ο θάνατος των κυττάρων του πνεύμονα (από συνεχιζόμενη φλεγμονή – βλάβη στους πνεύμονες).

Αιτίες φλεγμονής στη θωρακική κοιλότητα: Βρογχίτιδα-Αλλεργίες-Πνευμονία 

Οι μηχανισμοί αυτοί προκαλούν υπέρμετρη βλάβη στα κύτταρα των πνευμόνων (οπότε αυξάνεται το ένζυμο LDH > 300 U/L από καταστροφή των κυττάρων του πνεύμονα).

  • Η υπέρμετρη βλάβη στους πνεύμονες (με νέκρωση ενδοθηλιακών και επιθηλιακών κυττάρων) από τη φλεγμονή και τον ιό, οδηγεί
    – στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (acute respiratory distress syndrome ή ARDS),
    – σε μειωμένη Οξυγόνωση του αίματος,
    – σε οξύ πνευμονικό οίδημα, και
  • το σύνδρομο καταιγιστικής απελευθέρωσης κυτταροκινών (cytokine storm syndrome ή CRS) οδηγεί
    – σε αυξημένη πηκτικότητα του αίματος (με d dimer >1000 ng/mL),
    – σε βλάβη πολλών οργάνων και τελικά το θάνατο.

Το ποσοστό θανάτων σε όλους όσους εισάγονται σε νοσοκομείο (εντός ή εκτός MEΘ) με Covid 19 είναι περίπου 12%, και ανάλογα με την ηλικία είναι:

  • 18-49 ετών: 2.0%
  • 50-64 ετών: 9.8%
  • ≥65 ετών: 28.1%

Τελικά τo σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) από Covid 19 οφείλεται:

α) Σε μειωμένη αντίδραση μέρους της εγγενούς ανοσίας και ειδικότερα των φυσικών φονικών κυττάρων ή NK cells (πιθανώς λόγω μεγάλης ηλικίας ή/και μείωσης τους από τον ιό/ή και εξάντλησης τους) και στη μείωση της παραγωγής των Ιντερφερονών (IFN)

β) Σε μειωμένη αντίδραση της επίκτητης ανοσίας με μειωμένα Τ λεμφοκύτταρα CD4+ and CD8+, (τα λεμφοκύτταρα στο αίμα είναι < 1000/ανά κυβικό χιλιοστό) πιθανώς λόγω μεγάλης ηλικίας ή/και μείωσης τους από τον ιό και

γ) Σε συνεπακόλουθα αυξημένη αντίδραση μέρους της εγγενούς ανοσίας, με μεγάλη συσσώρευση μονοκυττάρων και μακροφάγων στους πνεύμονες και με υπέρμετρα αυξημένη την κυτταροκίνη Ιντερλευκίνη 6 (IL-6), που είναι > 40 pg/mL στους βαριά ασθενείς, την Ιντερλευκίνη 1 κλπ.

Η Covid 19, ίσως είναι βαρύτερη στους μεγαλύτερους ανθρώπους, λόγω υποστροφής του Θύμου αδένα (που διαφοροποιεί τα Τ Λεμφοκύτταρα) με την ηλικία.

Ενεργοποίηση του Θύμου αδένα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού 

Άλλη παράμετρος βαρύτητας της ίωσης πιθανώς είναι η μη ύπαρξη παλιότερης λοίμωξης από τους 4 άλλους κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος.

[Έχει βρεθεί ότι ιδίως σε παιδιά και νέους ενήλικες προϋπάρχουν αντισώματα IgG από προηγούμενο κοινό κρυολόγημα (από κορωνοϊό) που εξουδετερώνουν και τον Sars-Cov-2 (!!)]

για περισσότερα Το κοινό κρυολόγημα ίσως μας προστατεύει από την Covid-19 

>>> Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα ευρήματα μελέτης από τον Καναδά που δείχνει ότι η χορήγηση Κολχικίνης άμεσα, με την εύρεση θετικού του τεστ PCR για την Covid 19, μειώνει το σύνδρομο καταιγιστικής απελευθέρωσης κυτταροκινών (cytokine storm syndrome ή CRS). Έτσι μειώνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομείο κατά 25%, η ανάγκη για διασωλήνωση κατά 50% και οι θάνατοι κατά 44%.

https://montreal.ctvnews.ca/quebec-researchers-say-they-have-found-an-effective-drug-to-fight-covid-19-1.5279310  

Μελέτη για την Κολχικίνη διεξάγεται και στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα ακόμη. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04326790
https://www.reumatologiaclinica.org/es-colchicine-a-potential-therapeutic-tool-avance-S1699258X20301078  

Η Μήδεια, η κολχικίνη και η ελληνική πρόταση με αξιώσεις στη μάχη κατά του κοροναϊού 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταλάβεις πως ΔΕΝ κινδυνεύεις από τον κοροναϊό, αλλά από το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σου

Η ανοσία μπορεί να επιτευχθεί από ένα ισχυρό και σωστά κατευθυνόμενο ανοσοποιητικό

Αν το ανοσοποιητικό δουλεύει ΣΩΣΤΆ, η άμυνά σου απέναντι και σ’ αυτόν τον ιό θα είναι ισχυρή. Να ξέρεις πως είσαι σχεδιασμένος να είσαι μια μηχανή υγείας, που έχει τα κουμπιά της.

ΟΙ δύο επόμενες προτάσεις προέρχονται από διδακτέα ύλη του πανεπιστημίου Αθηνών: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τεράστιες δυνατότητες προσαρμογής τόσο σε νέες αντίξοες συνθήκες όσο και στη δυνατότητα καταπολέμησης νέων νοσογόνων παραγόντων που δεν είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Έχει τη δυνατότητα να αυτοελέγχεται και να αυτοδιορθώνεται, ώστε να είναι πάντα αποτελεσματικό και ανανεωμένο. Για να το χρησιμοποιήσουμε όμως ΠΡΈΠΕΙ να είναι ΙΣΧΥΡΌ!

Στα πλαίσια της πρόληψης, ας δώσουμε στο σώμα μας την δυνατότητα να αντιμετωπίσει ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΑΠΕΙΛΕΊ. ΑΣ ΕΝΙΣΧΎΣΟΥΜΕ το ανοσοποιητικό μας. 

~~~~~~~~~~~~

Η καλλίτερη μακράν λύση που έχει η Φύσις για να στήσει γερό και λειτουργικό ανοσοποιητικό, στα θηλαστικά, είναι το μητρικό γάλα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να το εντάξουμε στην διατροφή μας ως ΠΡΩΤΟΓΑΛΑ-ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ σε κάψουλα: Πρωτόγαλα, Bio Colostrum: Η Απαραίτητη Τροφή Ζωής & Ανοσοποιητικού

Επίσης με την ταυτόχρονη λήψη φυκιών A.F.A, μπορούμε να καλύψουμε ΌΛΕΣ τις ανάγκες μας σε θρεπτικά στοιχεία (βιταμίνες, μέταλλα/ιχνοστοιχεία (όπως σελήνιο-ψευδάργυρος-μαγνήσιο κ.α.), τα οποία είναι απαραίτητα για να αντεπεξέλθει ο οργανισμός μας στην καθημερινότητα: θρέφει, αποτοξινώνει, ενισχύει εγκεφαλική λειτουργία, ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα

Χρήσιμα ως συμπληρώματα διατροφής μπορεί να φανούν, επίσης η πρόπολη, τα ωμέγα 3 λιπαρά,  η βιταμίνη C και/ή το σκόρδο!

Πρόπολη:

Το φυσικό αντιβιοτικό της μέλισσας. Η δράση της είναι αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή, αντισηπτική, αντιφλεγμονώδης. Μας προσφέρει αντιβιοτική προστασία και έχει αντιγριπική δράση.
Πρόπολη: Εμποδίζει την είσοδο και αναπαραγωγή ιών στα κύτταρα

Σκόρδο

Οι σύγχρονες τάσεις θεωρούν το σκόρδο εξίσου τρόφιμο όσο και φάρμακο. Σκοτώνει ιούς βακτήρια μύκητες και εντερικά παράσιτα. Το σκόρδο επίσης προστατεύει τους πνεύμονες από διάφορα νοσήματα

Όποιος ενδιαφέρεται να προμηθευτεί εξαιρετικής ποιότητας, βιολογικό και υψηλής δραστικότητας πρωτόγαλα, σκόρδο, ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, βιταμίνη C, πρόπολη ή/και τα φύκια A.F.A μπορεί να ΠΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ !


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • https://www.nature.com/articles/s41591-020-01202-8
  • https://science.sciencemag.org/content/early/2021/01/06/science.abf4063
  • https://science.sciencemag.org/content/369/6504/626.summary
  • https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/pathogens-and-disease/immune-responses-viruses
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jcla.23618
  • https://www.thno.org/v11p0316.htm
  • https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2774572
  • https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.02132/full

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .