Αγανακτισμένοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ προσφέρονται να κρύψουν και να φροντίσουν χιλιάδες ανεπιθύμητα χάμστερ, μετά την απόφαση των αρχών να θανατώσουν χιλιάδες από τα τρωκτικά για τον φόβο μετάδοσης του κοροναϊού.

Έντεκα χάμστερ βρέθηκαν θετικά στον ιό σε pet shop όπου νόσησαν εργαζόμενοι, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, η οποία έδωσε εντολή για αναστολή της εισαγωγής τρωκτικών και άμεση θανάτωση περίπου 2.000 χάμστερ. Για όσους αγόρασαν χάμστερ μετά τις 22 Δεκεμβρίου εκδόθηκε «ισχυρή σύσταση» να τα παραδώσουν και να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού.

Η εντολή μαζικής θανάτωσης φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι συνεχίζουν να υπομένουν σκληρά και για πολλούς παράλογα μέτρα κατά της πανδημίας, με τα σχολεία και τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά και την εστίαση να κλείνει στις 6 το απόγευμα.

Συνεργεία με προστατευτικές στολές κατέσχεσαν ζώα από δεκάδες pet shop (Reuters)

Η απόφαση για τα χάμστερ προκάλεσε μαζική κατακραυγή, μεταδίδει το Reuters. Σχεδόν 3.000 φιλόζωοι δημιούργησαν ομάδες στο Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν παράνομα τα καταδικασμένα χάμστερ, αναφέρουν οι ανταποκριτές της Washington Post.

Σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, παιδιά με δάκρυα στα μάτια διαμαρτύρονται ότι δεν θέλουν να αποχωριστούν τους χνουδωτούς φίλους τους.

Αρκετοί ειδικοί επέκριναν το σχέδιο θανάτωσης ως αχρείαστο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση του πανδημικού κοροναϊού. Σύμφωνα δε με το Κέντρο Υγείας Ζώων στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από ζώα είναι «αμελητέος».

Οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν επίσης ότι οι Αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους συναισθηματικούς δεσμούς ανάμεσα στους ιδιοκτήτες για τα κατοικίδιά τους, και επέμειναν ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομικά μέσα για να επιβάλει την παράδοση των ζώων.

Όμως το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι όσοι επιχειρούν να διασώσουν ξένα χάμστερ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αστυνομία.

«Αν οι εμπλεκόμενοι συνεχίσουν αυτές τις ενέργειες, ή δεν επιστρέψουν τα χάμστερ, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην αστυνομία» ανακοίνωσε το υπουργείο.

Όπως φαίνεται όμως οι απειλές δεν πιάνουν τόπο: σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι την Πέμπτη είχαν παραδοθεί στις αρχές μόλις 68 χάμστερ.

.in.gr/