Παρασκευή, Μαΐου 20

Απλησίαστα τα κεράσια – Αύξηση σοκ στην τιμή τους


Πρωτόγνωρες αυξήσεις βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που καλούνται να τα βγάλουν πέρα. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η τιμή στα κεράσια!

Κύμα ακρίβειας «σαρώνει» την Ελλάδα, με τις τιμές σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης να εκτινάσσονται και τον πληθωρισμό τον Απρίλιο να αγγίζει το 10,2%, καταγράφοντας

διψήφια ποσοστά μετά από 28 χρόνια. Μετά τη βενζίνη που ίσως τις επόμενες μέρες αγγίξει και τα 3 ευρώ το λίτρο και το ηλιέλαιο που έχει δει αύξηση 10 ευρώ, σειρά στο κύμα ανατιμήσεων έχουν τα κεράσια.

Η τιμή του καλοκαιρινού φρούτου σε αρκετές περιπτώσεις στ μανάβικα αγγίζει ακόμα και τα 18 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τιμές στα πρώιμα κεράσια στις λαϊκές αγορές κυμαίνονται από 5 έως 6 ευρώ, ενώ στα μανάβικα ξεκινούν από 7-8 ευρώ και φτάνουν ακόμα και τα 18 ευρώ το κιλό.

Σε μεγάλη λαϊκή αγορά της ανατολικής Θεσσαλονίκης μόλις 4-5 πάγκοι είχαν πρώιμα κεράσια, μία συνολική ποσότητα 100 κιλών και τα περισσότερα ήταν απούλητα, σύμφωνα πάντα με την ίδια


Τα κεράσια καλλιεργούνται σε αρκετές ποικιλίες, σε πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας όπως στην Πιερία, την Έδεσσα και τα Γρεβενά. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, των βοδενών και η πετροκερασιά. Άλλες ποικιλίες είναι η φράουλα Βόλου, η Ναπολέων και η τραγανή Βόλου.

Τα κεράσια διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους. Το γλυκό κεράσι και το ξινό κεράσι ή αλλιώς βύσσινο. Μια άλλη ποικιλία κερασιών, που είναι γνωστή με το όνομα Acerola αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Η Acerola έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και Α, σε κεράσια παγκοσμίως.

Τα οφέλη

Ως γνωστόν, είναι φρούτα που περιέχουν λίγες θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι γεμάτα από βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Εκτός όμως από αυτά, τα κεράσια:

  • Είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ και συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και αϋπνία. Η παραγωγή της μειώνεται καθώς γερνάμε.
  • Είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος,  ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το κάλιο.
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες. Αυτές συμβάλλουν θετικά σε ασθένειες όπως η ουρική αρθρίτιδα και πιθανώς βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
  •  Εκκρίνουν πεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση.
  • Ο χυμός των κερασιών αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριδιακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Ο λόγος είναι ότι πολεμά τα ένζυμα που σχηματίζουν την πλάκα, δηλαδή το πρώτο σύμπτωμα τερηδόνας.

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα, συνεπώς να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες. Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα. Διατηρούνται φρέσκα όταν τοποθετούνται στο ψυγείο και πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό προτού φαγωθούν.
Αυτά που είναι σε κονσερβοποιημένη μορφή, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών.
Τα κεράσια τα βρίσκουμε στην αγορά από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου.


https://www.maxmag.gr/soma-igia/diatrofi/spanaki-poia-ta-ofeli-toy-sti-diatrofi-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .