Τετάρτη, Αυγούστου 10

Μαραθόσπορος: Ένα σπουδαίο φάρμακο

Μαραθόσπορος: Ένα σπουδαίο φάρμακο
Image by PublicDomainPictures from Pixabay Μαραθόσπορος: Ένα σπουδαίο φάρμακο

Μαραθόσπορος: Ένα σπουδαίο φάρμακο

Γράφει ο φυσιοδίφης – ερευνητής βοτανολογίας: Άρης Πέτρου Παπαδάκης,

Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στον μάραθο.
Όχι μόνο για το υπέροχο άρωμα του και την νοστιμιά που προσδίδει στις γαστρονομικες μας δημιουργίες αλλά και για την συναισθηματική αξία, μιας και ήταν το πρώτο-πρώτο βότανο που γνώρισα στο χωριό μου στην Κρήτη, σε ηλικία 6 ετών όταν η αγαπημένη μου γιαγιά Ευανθία (και τι υπέροχο όνομα) μου έμαθε το υπέροχο αυτό βότανο.

Μου μίλαγε συχνά για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε συλλέγοντας και πουλώντας το αρωματικό αυτό βότανο στα παζάρια (1 φράγκο το ματσάκι) για να μεγαλώσει τα παιδιά της. Το θείο μου και την μητέρα μου!!

Σε λίγο καιρό τα λιβάδια θα είναι γεμάτα και γεμάτα σπόρους τα ψηλά πλέον φυτά.
Θα τους συλλέξουμε, θα τους αποξηράνουμε σε σκιά και θα τα αποθηκεύσουμε σε γυάλινα βάζα.

Ο μαραθόσπορος ή Φοινίκουλον το κοινό (Foeniculum vulgare), χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, στη μαγειρική και την παραδοσιακή ιατρική.

Είναι πολύ πλούσιος σε χαλκό και Ψευδάργυρο και προάγει την αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων για αυτό στην ινδική ιατρική προτείνονται σε περιπτώσεις αναιμίας.
Οι σπόροι του μάραθου συλλέγονται περίπου στο τέλος του Καλοκαιριού (όταν έχουν ήδη πάρει ένα γκριζοπράσινο χρώμα) και στη συνέχεια καθαρίζονται και αποξηραίνονται

ΧΡΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά αποτελεσματικό! (συνδυάζεται υπέροχα με αγριμόνιο)

Πολύ αποτελεσματικό

Αποτελεσματικό

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

1/2 ή 1 κ. γλυκού βρασμό μόνο για 5 λεπτά με 200 γρ. νερό 3 φορές την ημέρα μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Θα επανέλθουμε με αναλυτικές συνταγές για το τον μαραθόσπορο για διάφορα προβλήματα.
Μείνετε μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΉ

Αν και η χρήση του είναι εξαιρετικά ασφαλής ακόμη και για παιδιά πρέπει να επισημάνουμε τα εξής

– Μερικά αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν οιστρογόνα. Το μάραθο μπορεί να έχει κάποια από τα ίδια αποτελέσματα με τα οιστρογόνα. Αλλά το μάραθο δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το οιστρογόνο στα χάπια ελέγχου των γεννήσεων.

Φυτοοιστρογόνα: Εν τέλει είναι επικίνδυνα ή ωφέλιμα για τον οργανισμό; 

– Η λήψη μάραθου μαζί με τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών χαπιών. Εάν παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια μαζί με μάραθο, χρησιμοποιήστε μια επιπλέον μορφή αντισύλληψης, όπως προφυλακτικό.

Αντισυλληπτικά χάπια: Πως λειτουργούν και παρενέργειες 

– Η λήψη μάραθου μαζί με χάπια οιστρογόνου μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις των χαπιών οιστρογόνου

– Η σιπροφλοξασίνη (Cipro) είναι ένα αντιβιοτικό. Το μάραθο μπορεί να μειώσει την ποσότητα της σιπροφλοξασίνης (Cipro) που απορροφά το σώμα. Η λήψη μάραθου μαζί με τη σιπροφλοξασίνη (Cipro) μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της σιπροφλοξασίνης (Cipro). Για να αποφύγετε αυτήν την αλληλεπίδραση πάρτε μάραθο τουλάχιστον μία ώρα μετά τη σιπροφλοξασίνη.

https://www.proionta-tis-fisis.com/marathosporos-ena-spoudaio-farmako/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=marathosporos-ena-spoudaio-farmako


Δικτυογραφία


Οι συνταγές λειτουργούν στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και μιας γενικότερης αλλαγής του τρόπου ζωής, από τον οποίο προέκυψαν εξ αρχής τα παραπάνω περιγραφόμενα προβλήματα υγιείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .