Κυριακή, Φεβρουαρίου 5

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επιδεινώνει την υγεία του εγκεφάλου

Η κακή στοματική υγεία μπορεί να επιδεινώνει την  υγεία του εγκεφάλου

Ζήσης Ψάλλας

Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων σας μπορεί να προσφέρει οφέλη πέρα από τη στοματική υγεία, όπως η βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφαλικού Επεισοδίου της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών επεισοδίων 2023.

Μεταξύ 2014 και 2021, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη ανέλυσαν τη πιθανή σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου σε περίπου 40.000 ενήλικες (46% άνδρες, μέση ηλικία 57 ετών) χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού που εγγράφηκαν στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε έλεγχο για 105 γενετικές παραλλαγές που είναι γνωστό ότι προδιαθέτουν άτομα να έχουν τερηδόνα, κακές οδοντοστοιχίες και ελλείποντα δόντια αργότερα στη ζωή τους και αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ της επιβάρυνσης αυτών των γενετικών παραγόντων κινδύνου για κακή στοματική υγεία και υγεία του εγκεφάλου.

Τα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου εξετάστηκαν μέσω εικόνων MRI εγκεφάλου των συμμετεχόντων, όπως είναι η υπερέντονη λευκή ουσία (συσσωρευμένη βλάβη στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να βλάψει τη μνήμη, την ισορροπία και την κινητικότητα) και η μικροδομική βλάβη (ο βαθμός που έχει αλλάξει η λεπτή αρχιτεκτονική του εγκεφάλου σε σύγκριση με μια κανονική σάρωση εγκεφάλου ενός υγιούς ενήλικα παρόμοιας ηλικίας).

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Στα άτομα που ήταν γενετικά επιρρεπή σε τερηδόνα, έλειπαν δόντια ή χρειάζονταν οδοντοστοιχίες είχαν υψηλότερο βάρος σιωπηλής εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως αντιπροσωπεύεται από μια αύξηση 24% στην ποσότητα της υπερέντονης λευκής ουσίας που είναι ορατή στις εικόνες MRI.
  • Όσοι είχαν γενετικά κακή στοματική υγεία είχαν αυξημένη βλάβη στη λεπτή αρχιτεκτονική του εγκεφάλου, όπως αντιπροσωπεύεται από μια αλλαγή κατά 43% στις βαθμολογίες μικροδομικής βλάβης που είναι ορατές στις μαγνητικές τομογραφίες. 

«Η κακή στοματική υγεία μπορεί να προκαλέσει παρακμή στην υγεία του εγκεφάλου, επομένως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη στοματική μας υγιεινή επειδή έχει επιπτώσεις πολύ πέρα από το στόμα», είπε ο Rivier. «Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι προκαταρκτική και πρέπει να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία -ιδανικά μέσω κλινικών δοκιμών- για να επιβεβαιωθεί ότι η βελτίωση της στοματικής υγείας στον πληθυσμό θα οδηγήσει σε οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου».

 .zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .