Πέμπτη, Μαρτίου 23

Ζητάμε την Άμεση Απόσυρση του Καταστροφικού για το Περιβάλλον Πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ!


started this petition to Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη
Απογοήτευση προκαλεί στους πολίτες της χώρας το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» που θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.
Απογοήτευση και προβληματισμό,
α/ για τον απαράδεκτα σύντομο χρόνο διαβούλευσής του (4 ημέρες) , και
β/ για το περιεχόμενο των ρυθμίσεών του.
Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, αφορούν κρίσιμα ζητήματα για την προστασία του περιβάλλοντος όπως, μεταξύ άλλων:• την επιβάρυνση όλων των ζωνών προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000,
• την εκχέρσωση δασικών εκτάσεων,
• την υπέρμετρη παροχή κινήτρων τουριστικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,
• την επέκταση λειτουργίας και την αύξηση ισχύος των εγκαταστάσεων με καύσιμο λιγνίτη ή ορυκτό αέριο ή πετρέλαιο,
• την υπαγωγή όλων των φορέων υδροδότησης της χώρας υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της ΡΑΕ, της οποίας οι αρμοδιότητες διευρύνονται με το παρόν νομοσχέδιο, πολιτική επιλογή που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του νερού, ενός κοινού αγαθού ζωτικής σημασίας (κατά παράκαμψη των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας),
• αλλά και σειρά αποσπασματικών πολεοδομικών ρυθμίσεων.

Παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον πρέπει να παραδοθεί αλώβητο στις επόμενες γενιές, το πλαίσιο προστασίας και διαχείρισής του, όπως διαμορφώνεται από το προτεινόμενο νομοσχέδιο, καταπατά τις αρχές της αειφορίας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του κράτους δικαίου.
Επιπλέον, πολλές από τις διατάξεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο ελέγχονται για τη συνταγματικότητά τους και την τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας . Η πιθανή εφαρμογή τους – στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης διευκόλυνσης των επενδύσεωνθα ενισχύσει την ανασφάλεια δικαίου τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το ίδιο το επενδυτικό κλίμα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποσυρθεί τώρα το καταστροφικό σχέδιο νόμου για την ελληνική φύση!

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (αλφαβητικά): • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
• Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
• Καλλιστώ – Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση
• GREENPEACE
• MEDASSET


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .