Τρίτη, Μαρτίου 28

«Μαύρη πρωτιά» της Ελλάδας στην ανεργία των νέων


«Μαύρη πρωτιά» της Ελλάδας στην ανεργία των νέων

Αρνητικός πρωταγωνιστής για ακόμη μια χρονιά η Ελλάδα στο ποσοστό ανεργίας νέων το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Επισημαίνεται ότι με βάση τα κριτήρια της ΕΕ άνεργοι θεωρούνται όσοι είναι χωρίς εργασία την εβδομάδα αναφοράς, είναι διαθέσιμοι για έναρξη εργασίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ή έχουν ήδη βρει δουλειά για να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι πληρούν τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις και επιπλέον είναι άνεργοι για 12 ή περισσότερους μήνες.

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό (31,4%) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν για το ποσοστό ανεργίας νέων ηλικίας 15-24 ετών. Η Ισπανία ακολουθεί πολύ κοντά με 29,8% και τρίτη έρχεται η Ιταλία με 23,7%.

«Εθισμένοι στα επιδόματα» και εξαρτώμενοι από το χαρτζιλίκι οι νέοι στην Ελλάδα λόγω πολύ μεγάλης ανεργίας
«Εθισμένοι στα επιδόματα» και εξαρτώμενοι από το χαρτζιλίκι οι νέοι στην Ελλάδα λόγω πολύ μεγάλης ανεργίας

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό (5,9%). Η Τσεχία, η Ολλανδία, η Μάλτα και για πρώτη χρονιά και η Αυστρία διατηρούν χαμηλά ποσοστά κάτω του 10%.

Σύμφωνα με το ποσοστό ανεργίας νέων το 2022, στις πρώτες δύο θέσεις βρίσκονται με ποσοστά κοντά στο 30% η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ακολουθούν τρεις ομάδες χωρών με τις χώρες με σχετικά μεσαία επίπεδα ανεργίας, μεταξύ 14% και 24%, με εκείνες με σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 10% και 12% και τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά κάτω του 10%.

Οι νέοι εξακολουθούν να βασίζονται σε επιδόματα και την οικογένεια

Το 48% των νέων Ελλήνων ηλικίας 18-35 ευρώ δηλώνουν ως βασική πηγή του εισοδήματός τους την οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς, ενώ μόλις το 15% θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με ποσοτική έρευνα για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους, ενώ την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους. Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το 46% δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.
 

 https://www.zougla.gr/money/agores/article/mavri-protia-tis-eladas-stin-anergia-ton-neon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .