Κυριακή, Ιανουαρίου 26

Ο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟΣ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΟΤΩΝ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗ, ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΩΝ BITCOIN

ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΝΙΚ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: «ΕΧΘΡΙΚΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΡΩΣΟ ΠΟΛΙΤΗ»
Καθηγήτρια της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας σχολιάζει τις εξελίξεις με τον Αλεξάντερ Βίνικ, επισημαίνοντας ότι η έκδοση του Mr Bitcoin στη Γαλλία είναι «εχθρικό βήμα» της Ελλάδα προς έναν Ρώσο πολίτη.

Την απόρριψη προσφυγής του Αλεξάντερ Βίνικ κατά της απόφασης του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για την έκδοση του Mr Bitcoin στη Γαλλία, σχολιάζει η Κίρα Σαζόνοβα, διδάκτωρ νομικών και πολιτικών επιστημών, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.


Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Βίνικ κατά της απόφασης για την έκδοσή του αρχικά στη Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Η Κίρα Σαζόνοβα στάθηκε αρχικά σε τρία σημεία:

«Πρώτον, η θέση του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελλάδος φαίνεται πολύ, πολύ αμφιλεγόμενη σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο και τους γενικούς κανόνες και αρχές της διαδικασίας έκδοσης. 

Η σειρά προτεραιότητας έκδοσης του είναι εντελώς απαράδεκτη. Πρώτη η Γαλλία, μετά οι ΗΠΑ και αργότερα η Ρωσία, η οποία είναι στην προκειμένη περίπτωση το μόνο κράτος που συνδέεται άμεσα, από τη στιγμή που είναι Ρώσος πολίτης.

Δεύτερον, υπάρχουν ορισμένες ιατρικές προϋποθέσεις και κανόνες για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε διαδικασία έκδοσης. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για ένα άτομο, ο οποίος είναι σε απεργία πείνας για περισσότερες από 30 ημέρες, και είναι ήδη, αν θυμάμαι καλά, η τρίτη του απεργία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. 

Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα από την πλευρά των γιατρών. Όλες αυτές οι νυχτερινές ανακρίσεις, η αδυναμία του δικηγόρου να επικοινωνεί με τον πελάτη του είναι επίσης πολύ σοβαρές παραβιάσεις.

Και τρίτον, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, ότι δεν αποδείχθηκε πραγματικά ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ διέπραξε οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Όλα όσα υπέφερε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο και κάτι χρονών, από το 2017, συνδέονται αποκλειστικά με αβάσιμες κατηγορίες».

Η κ. Σαζόνοβα πρόσθεσε ότι το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο Βίνικ θα βρεθεί υπό αμερικανική δικαιοδοσία και η Ρωσία δεν πρόκειται να τον δει ξανά.

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα στην υπόθεση είναι ότι θα βρεθεί κάτω από την αμερικανική δικαιοδοσία. Είναι προφανές ότι εάν η Γαλλία εκδώσει τον Βίνικ στις ΗΠΑ, η Ρωσία - με μεγάλες πιθανότητες - δεν θα τον ξαναδεί ξανά, απλώς και μόνο, επειδή στις ΗΠΑ ασκούν τη λεγόμενη “εξωδικαστική κράτηση”», δήλωσε, υπενθυμίζοντας τις «φρικτές ιστορίες με το Γκουαντάναμο».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επικοινωνήσει με την Ελλάδα.

«Αυτό το χρονικό διάστημα, η Ρωσία κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της. Εξ όσων γνωρίζω, οι δικηγόροι και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδας. 

Ωστόσο, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα πολύ εχθρικό βήμα προς έναν Ρώσο πολίτη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Θεωρώ, ότι δεν θα φτάσει ποτέ στη Ρωσία, αν πρόκειται για ενδιάμεση αμερικάνικη δικαιοδοσία. Η λογική της ελληνικής πλευράς είναι περίεργη. 

Έλεγαν ότι εάν τον είχαν εκδώσει απευθείας στη Ρωσία, τότε με μεγάλη πιθανότητα θα παρέμενε εκεί και η Ρωσία δεν θα τον είχε εκδώσει ούτε στη Γαλλία ούτε στις ΗΠΑ. Και το γεγονός ότι εάν φτάσει στις ΗΠΑ, τότε πιθανότατα εμείς δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε καμία άκρη. 

Σίγουρα το ελληνικό δικαστήριο ήταν ενήμερο γι’ αυτό επειδή οι Αμερικανοί ποτέ δεν κρύβουν τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης εκείνων των ανθρώπων που συνδέονται με το ψηφιακό έγκλημα και την εξειδίκευση στα κρυπτονομίσματα. 

Έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ρώσους προγραμματιστές».

Από την πλευρά του, ο Ντενίς Σκριάμπιν - νομικός στην εταιρεία «Scriabin & Partners» με ειδίκευση τις διεθνείς υποθέσεις - σχολιάζει τα εξής:

«Σ' αυτή την κατάσταση, δυστυχώς, η Ρωσία δεν έχει καμία νομική δυνατότητα να απαντήσει. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι σε μια παρόμοια κατάσταση, αν ένας Έλληνας πολίτης συλληφθεί στο έδαφος της Ρωσίας, και κάποια άλλα κράτη θα απαιτούν την έκδοσή του, η Ρωσία μπορεί να κάνει αυτό που έκανε η Ελλάδα.

»Από εδώ και πέρα η Ρωσία θα πρέπει να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει κάποιες συζητήσεις με τη Γαλλία. Στο σημερινό πλαίσιο των δηλώσεων των αρχηγών των κρατών, κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν καλές επαφές σε υψηλά επίπεδα. 

Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η διπλωματική εργασία με τη Γαλλία για να διασφαλιστεί την επιστροφή του στη χώρα μας.

»Σήμερα είναι απαραίτητο να μην γίνει παράδοση του πολίτη μας στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητήσαν επίσης να τον εκδώσουν εκεί και να τον πάρουν στα χέρια του, για να τον δικάσουν. 

Υπάρχει μια τάση ας πούμε, όταν οι ΗΠΑ ζητάνε την έκδοση των πολιτών μας από διαφορετικές χώρες. Είναι πιθανόν, ο Αλεξάντερ Βίνικ σε περίπτωση μεταφοράς του από τη Γαλλία στις ΗΠΑ να περιμένει ένα παρόμοιο σενάριο».


https://oimos-athina.blogspot.com/