Δευτέρα, Ιουνίου 21

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΡΟΛΟΪ....

ΓΙΑ ΝΑ ...ΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙΛΑ !!!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !

Θέλετε να χάσετε τα επιπλέον κιλά σας και να μείνετε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα;

Απλά…

«ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟΙ»…

Το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι μας (Master Clock) αποτελείται από μια ομάδα νευρικών κυττάρων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ονομάζεται Υπερχιασματικός Πυρήνας και συγχρονίζεται με τον 24-ωρο κύκλο του φωτός, γνωστός και ως Κιρκάδιος Κύκλος μέρα-νύχτα.

Το Ρολόι αυτό επαναπρογραμματίζεται σε καθημερινή βάση για να είναι συγχρονισμένο με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε (όπως π.χ. όταν ταξιδεύουμε σε χώρες με διαφορετικές ώρες).

Έχουμε μέσα μας και άλλα πολλά επιμέρους βιολογικά ρολόγια σε διάφορα όργανα του σώματος τα οποία συγχρονίζονται με το Κεντρικό Βιολογικό Ρολόι του εγκεφάλου, γιαυτό όταν αυτό δυσλειτουργεί ούτε το σώμα μας δεν λειτουργεί σωστά.

Για να γίνει αυτός ο συγχρονισμός πρέπει να έχουμε τακτική έκθεση (μέσω των οφθαλμών μας) στο λαμπρό φως της ημέρας αλλά και στο απόλυτο σκοτάδι της νύχτας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Το 2017 οι Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash και Michael W. Young ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό -βιολογικό ρολόι- μέσα στο κύτταρο που ελέγχει τον Κιρκάδιο Ρυθμό και βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ .

Η ανακάλυψη αυτή εξηγεί τον τρόπο που οι άνθρωποι, τα ζώα και τα φυτά προσαρμόζουν τους βιολογικούς τους ρυθμούς έτσι που να συγχρονίζονται με τις περιστροφές της Γης.

Σύμφωνα με τους Νομπελίστες επιστήμονες, το εσωτερικό μας ρολόι προσαρμόζει, με εξαιρετική ακρίβεια, τη φυσιολογία μας στις διαφορετικές φάσεις της ημέρας ρυθμίζοντας σημαντικές λειτουργίες όπως συμπεριφορά, επίπεδα ορμονών, ύπνο, θερμοκρασία σώματος και μεταβολισμό.

Η ευημερία του οργανισμού μας επηρεάζεται όταν υπάρχει προσωρινή αναντιστοιχία μεταξύ του εξωτερικού μας περιβάλλοντος και του Κιρκάδιου Ρυθμού, όπως για παράδειγμα όταν ταξιδεύουμε σε διαφορετικές ζώνες ώρας και βιώνουμε το γνωστό 'jet lag'.

Η χρόνια έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ του τρόπου ζωής μας και του ρυθμού που υπαγορεύει το βιολογικό μας ρολόι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, υπέρταση, αυπνία και πολλές άλλες χρόνιες διαταραχές.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες του UT Southwestern Medical Center για τη σημαντική δράση του μικροβιώματος των εντέρων στη διατήρηση του βάρους μας, μέσα από τον ρόλο τους στο συγχρονισμό του μεταβολισμού του σώματος με τον βιολογικό μας ρολόι και τον κύκλο του φωτός (μέρα-νύχτα).

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, έδειξε ότι τα καλά βακτήρια των εντέρων μας, με την ενεργοποίηση της πρωτεΐνης histone deacetylase 3 (HDAC3) συγχρονίζουν τους μεταβολικούς ρυθμούς της χώνευσης και απορρόφησης της τροφής με τον Κιρκάδιο Ρυθμό μας (το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος).

Η HDAC3 αποτελείται από κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος των εντέρων και αλληλοεπιδρά με το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος και τον κύκλο μέρα-νύχτα ενισχύοντας την απορρόφηση του λίπους.

Η ρύθμιση αυτή, στους ανθρώπους που τρώνε τη μέρα, γίνεται κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ στα ποντίκια, τα οποία τρώνε το βράδυ, γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο πείραμα τους οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων λιπαρών τροφών όπως χάμπουργκερς, τηγανητές πατάτες και ντόνατς.

Τα ποντίκια που είχαν την HDAC3 δεν έβαλαν καθόλου βάρος ενώ αυτά, στα οποία οι ερευνητές έκαναν επέμβαση και αφαίρεσαν την HDAC3, έγιναν παχύσαρκα

Αν, λοιπόν, θέλετε να έχετε την υγεία σας, και το σωστό βάρος, πρέπει να προσέξετε δύο πολύ σημαντικά πράγματα:

1) Τον συγχρονισμό του τρόπου ζωής σας με το βιολογικό σας ρολόι

2) Την υγεία του μικροβιώματος σας

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟΙ

1. Δείτε την εικόνα πιο κάτω που δείχνει πως λειτουργεί το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού τις διάφορες ώρες του 24-ώρου και προσπαθήστε να συγχρονιστείτε μαζί του.

2. Μάθετε να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να ακολουθείτε τους ρυθμούς του.

Ακούστε το, αν για παράδειγμα νιώθετε κουρασμένοι, αν νυστάζετε, αν πεινάτε, η αν νιώθετε γεμάτοι ενέργεια για να δουλέψετε ή να τρέξετε στο πάρκο.

3. Εκθέστε καθημερινά το σώμα και τους οφθαλμούς σας, τόσο στο λαμπρό φως της ημέρας, όσο και στο απόλυτο σκοτάδι.

4. Διατηρείστε σταθερές ώρες φαγητού και ύπνου.

5. Αποφεύγετε να ξενυχτάτε συστηματικά και να κοιμάστε τις πρωινές ώρες.

6. Κλείνετε τις πηγές ακτινοβολίας μερικές ώρες πριν κοιμηθείτε (κινητά, υπολογιστές κλπ).

Το φως των ηλεκτρονικών συσκευών συγχύζει το βιολογικό σας ρολόι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΩΝ.

Τρώτε τροφές αγνές με προβιοτικά και πρεβιοτικά όπως:

Γιαούρτι ζωντανό (live) χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα που δεν έχει υποστεί επεξεργασία μετά τη ζύμωση του η οποία σκοτώνει τα καλά βακτήρια (όπως οι Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus),

Κεφίρ (καλύτερα από βιολογικό κατσικίσιο γάλα),

Ελιές ,

Πίκλες σπιτικές ή βιολογικές,

Τυριά με καλή ζύμωση (τσένταρ, γκούντα, παρμεζάνα κλπ)

Μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας, με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη.

Διαβάστε την ετικέτα.

Η σειρά που αναγράφονται τα συστατικά υποδηλώνει και την ποσότητα του καθενός.

Όσο πιο πάνω, τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα. Οι περισσότερες σοκολάτες εμπορίου έχουν την ζάχαρη ως πρώτο συστατικό.

Οι κουβερτούρες καλής ποιότητας έχουν λιγότερη ζάχαρη συνήθως.

Λίγο κρασί ή μπύρα.

Αν θα πιείτε ένα ποτό προτιμήστε κρασί ή μπύρα (ΠΑΝΤΑ με μέτρο το αλκοόλ!

Όσο ευεργετικό μπορεί να είναι ένα ποτηράκι κρασί τόσο βλαβερό γίνεται όταν το διπλασιάσετε)

Αποφεύγετε τη ζάχαρη και όλα τα γλυκά και γλυκαντικά, καθώς και όλους τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρα ψωμιά, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκίσματα).

Μειώστε το κρέας και τα παράγωγα του (λουκάνικα, αλλαντικά κλπ).

Τα κακά βακτήρια λατρεύουν το κρέας.

Αποφεύγετε τα πολύ ώριμα φρούτα, ειδικά όταν αρχίζουν να έχουν μαυρισμένα σημεία

Τρώτε τροφές καθαρές από χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά.

Προσοχή στην κατάχρηση στα αντιβιοτικά.

Παίρνετε τα μόνο αν ο θεράπων ιατρός σας τα θεωρεί απαραίτητα.

Δυστυχώς τα αντιβιοτικά τα παίρνουμε και έμμεσα, εν αγνοία μας μέσα από την κατανάλωση κρεάτων που προέρχονται από φάρμες εντατικής κτηνοτροφίας.

Ακόμα ένας λόγος να τρώτε λιγότερο κρέας

Μη κάνετε κατάχρηση στα αντιόξινα φάρμακα που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Μακροχρόνια αλκαλοποιούν το περιβάλλον των εντέρων στο οποίο ευημερούν τα κακά βακτήρια.

Τα ωφέλιμα θέλουν συνήθως όξινο περιβάλλον.

Αντικαταστήστε τα βλαβερά λάδια εμπορίου και τις βιομηχανοποιημένες μαργαρίνες με ωφέλιμα φυσικά λίπη (ελαιόλαδο, αγνό ζωικό βούτυρο, λάδι καρύδας, αβοκάντο)

Δρ. Νίτσα Κοιλιάρη

Διδάκτωρ Διατροφολογικής Ιατρικής

 https://shmantikanea.blogspot.com/2021/06/blog-post_663.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .