Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 15

Εφτά τρόποι να σώσετε τα γόνατα σας

Βρετανός φυσικοθεραπευτής εξηγεί πως θα φροντίσουμε αυτές τις ζωτικές αρθρώσεις

Βρετανός φυσικοθεραπευτής εξηγεί πως θα φροντίσουμε αυτές τις ζωτικές αρθρώσεις

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και από έναν πολύ μικρό τραυματισμό ή μπορεί να προκύψει από την υπερβολική χρήση της άρθρωσης στην παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση. Ένας από τους πιο κοινούς λόγους που προκαλεί σοβαρό πόνο είναι η φλεγμονή που οφείλεται σε προχωρημένη φθορά του χόνδρου, επί των κινουμένων επιφανειών της άρθρωσης του γόνατος.

Η φλεγμονή από τα φθαρμένα σωματίδια του χόνδρου, αν αγνοηθεί, προκαλεί επίμονο πρήξιμο, δυσκαμψία, απώλεια του εύρους κίνησης και την παραμόρφωση της οστεοαρθρίτιδας.

Πόνος στο γόνατο μπορεί επίσης να προέρχεται από έξω από το γόνατο, όπως τη θυλακίτιδα που προκαλείται από φλεγμονή του αρθρικού θύλακα, ενός μικρού υγρού σάκου, μπροστά από το γόνατο. Συνήθως είναι διαλείπουσα και ήπια στην αρχή, αλλά μπορεί να γίνει επίμονη, σοβαρή και δύσκολα θεραπεύσιμη, έτσι η πρόληψη είναι το κλειδί. Εδώ είναι οι συμβουλές του φυσικοθεραπευτή John Hardy, για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα γόνατά σας σε καλή κατάσταση και να απαλύνετε τον πόνο, όταν παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Λάβετε υποστήριξη

Εάν δεν θέλετε να υποφέρετε με πόνο στο γόνατο, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε αθλητικά παπούτσια που προσφέρουν σωστή υποστήριξη. Μερικά προφυλακτικά για το γόνατο έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχουν υποστήριξη στο σωστό μέρος. Η επιλογή της σωστής υποστήριξης του γόνατος θα πρέπει να συζητηθεί με κάποιον ειδικευμένο γιατρό στα σπορ, καθώς υπάρχει μια ποικιλία στηριγμάτων για διαφορετικές συνθήκες.

Συμβουλή: Θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια ή ειδικά παπούτσια συγκεκριμένα για το άθλημα σας. Εξετάστε την αλλαγή αυτών κάθε έξι μήνες. Εάν ασχολείστε επαγγελματικά θα πρέπει να έχετε τα υποδήματα που ταιριάζουν με το στυλ, δοκιμάζοντας τα προτού να τα αγοράσετε.

Χάστε βάρος

Δεν πρέπει να αποτελεί σοκ το γεγονός ότι το επιπλέον βάρος σημαίνει αδικαιολόγητη πίεση στις αρθρώσεις σας, ιδιαίτερα στα γόνατα σας. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ένα κιλό σωματικού βάρους είναι ίση με τρία και επτά κιλά επιπλέον βάρους στα γόνατά σας. Έτσι, ακόμη και λίγα κιλά λιγότερα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ελάφρυνση του πόνου στο γόνατο και την πρόληψή του.

Πολλά από τα προβλήματα της τριβής στην άρθρωση του γόνατος που οδηγούν σε προβλήματα αργότερα, προέρχονται συγκεκριμένη ποσότητα λίπους στην άρθρωση του γόνατος. Αν συρρικνώσουμε το λίπος μπορεί να γλυτώσουμε τον συγκεκριμένο πόνο.

Συμβουλή: Μαζί με μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, επιλέξτε μια ήπια άσκηση, όπως το κολύμπι ή το ποδήλατο που δεν θέτει καμία πίεση στις αρθρώσεις.

Βάλτε πάγο μετά την άσκηση

Αν υποφέρετε από πόνο στο γόνατο, ιδιαίτερα μετά από την άσκηση, ένα πακέτο πάγου στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει πραγματικά να ανακουφιστείτε. Αυτό είναι το παλιό, γνωστό τετράπτυχο της θεραπείας: ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση. Ο πάγος βοηθάει στη μείωση της ροής του αίματος και έτσι περιορίζετε η φλεγμονή γύρω από την άρθρωση.

Συμβουλή: Κρατήστε πολλές παγοκύστες στην κατάψυξη, ώστε να είναι έτοιμες όταν τις χρειάζεστε. Για μια πιο επαγγελματική προσέγγιση υπάρχουν κρύα συστήματα θεραπείας που παρέχουν συνεχή κρύο για τους πεαγγελματίες.

Μην αγνοείτε τον πόνο

Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν τον πόνο στο γόνατο, όταν το παρατηρούν για πρώτη φορά γιατί πιστεύουν ότι θα περάσει από μόνος του. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για την πρόληψη πιο σοβαρών και μη αναστρέψιμων βλαβών. Εάν έχετε έναν απότομο πόνος που επανέρχεται θα πρέπει να ελέγξετε από νωρίς, προκειμένου να προλάβετε το κακό από νωρίς.

Συμβουλή: Εάν έχετε έναν πόνο στο γόνατό σας και ευαίσθητο στο άγγιγμα, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να ελέγξει αν έχετε πρόβλημα στον μηνίσκο. Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της οστεοαρθρίτιδας αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Οι περισσότεροι παθολόγοι θα εξετάσουν το γόνατό σας για ευαισθησία και θα κάνουν μια μαγνητική τομογραφία.

Συμπληρώστε τη διατροφή σας

Βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη D ασβεστίου βοηθούν τα υγιή οστά, ενώ χόρτα όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο και το απλό λάχανο περιέχουν βιταμίνη Κ, μια άλλη θρεπτική ουσία που υποστηρίζει την υγεία των οστών.

Συμβουλή: Σταματήστε το κάπνισμα. Το μονοξείδιο του άνθρακα από το κάπνισμα εκτοπίζει το 20% του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη σας. Οι ιστοί χρειάζονται οξυγόνο όταν προσπαθούν να θεραπεύσουν έναν τραυματισμό.

Να είστε ενεργοί

Αλλά και να κοιμάστε σωστά! Η ποδηλασία είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για την ενθάρρυνση του χόνδρου για να αναπτυχθεί και να θεραπευτεί. Ο ύπνος μπορεί να κάνει θαύματα για την κοινή δυσφορία. Έτσι, πρώτα να ξεκουραστείτε για κάποιες νύχτες κάνοντας πλήρη 8ωρο ύπνο. Θα αισθανθείτε καλύτερα.

Συμβουλή: Αναζητήστε τρόπους για να ενσωματώσετε την ήπια δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως την ποδηλασία στην εργασία ή στα καταστήματα. Μπορείτε να πάρετε ακόμη και μια μηχανή ποδηλασίας κάτω από το γραφείο σας.

Αλλάξτε τον τρόπο που ασκείστε

Δραστηριότητες υψηλής αντοχής όπως το τρέξιμο και αθλήματα ρακέτας επιβαρύνουν τα γόνατά σας. Αν τα γόνατά σας πονάνε, θα ήταν μια καλή ιδέα να κάνετε μια ήπια άσκηση, όπως κολύμπι ή γιόγκα, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει η φλεγμονή προς τα κάτω. Συνεχίζοντας την έντονη άσκηση θα μπορούσε απλά να κάνει τα πράγματα χειρότερα. 

 https://www.typosthes.gr/ygeia-epistimi/40917_efta-tropoi-na-sosete-ta-gonata-sas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .