Tης… ΝΔ το κάγκελο...

Δεν ξέρουμε αν το κατάλαβαν πολλοί, αλλά προχθές ο Μητσοτάκης, από το συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ουσιαστικά αποδέχθηκε ότι η ΝΔ δεν είναι το κόμμα που θα πάρει αυτοδυναμία.

Αλλά το κόμμα που μπορεί ακόμη και να παλέψει για την πρώτη θέση ή αυτό που θα γίνει στο τέλος ικέτης για συγκυβερνήσεις.

Είναι ο ίδιος Μητσοτάκης ο οποίος μέχρι πρότινος έλεγε ότι η ΝΔ θα πάρει αυτοδυναμία και θα κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια.

Το παράθυρο που άφησε για μετεκλογικές συνεργασίες, μπορεί να μην ήταν πρόσκληση στον Τσίπρα, ήταν όμως πρόσκληση στον Ανδρουλάκη. Και ο τελευταίος του την πέταξε στα μούτρα.

Από το ίδιο συνέδριο του ΟΤ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, αφήνοντας ίσως ένα παράθυρο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως είπε με τους δικούς του όρους γιατί θα είναι από την όχθη των νικητών και όχι των ηττημένων.

Όμως, τα όσα είπε ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν τα προσωπικά και τα πολιτικά του αδιέξοδα. Πήρε ένα κόμμα στο 38%, οι «προσεγμένες» δημοσκοπήσεις το δίνουν γύρω στο 27%, αντιλήφθηκε ότι η αυτοδυναμία θα πάει περίπατο και άρχισε να παρακαλάει για συνεργασίες και να προσπαθεί να εγκλωβίσει το τρίτο κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, σε μια ατέρμονη συζήτηση.

Είναι το χαρτί που θα παίξει από εδώ και στο εξής ο Μητσοτάκης. Αυτό του εκβιασμού για ακυβερνησία ώστε να αναγκάσει τους άλλους να έρθουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας «για το καλό του τόπου».

Ένα και πλέον χρόνο πριν από τις εκλογές (αν αυτές γίνουν όποτε είπε ο πρωθυπουργός, δηλαδή στο τέλος της Άνοιξης του 2023) ο Μητσοτάκης, άλλαξε οριστικά τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Έδειξε από τώρα την ηττοπάθειά του, και αν δεν είχαμε μια ασθενική αντιπολίτευση, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να μην έβγαζε ούτε το καλοκαίρι.

«Άσος» στο μανίκι του Μητσοτάκη, το τελευταίο σωσίβιο, αφού ο Ανδρουλάκης του επέστρεψε το προσκλητήριο συστράτευσης, είναι ο εκλογικός νόμος.

Είπε ότι αυτός δε θα αλλάξει. Αλλά γιατί επιμένουν οι πληροφορίες ότι υπάρχει έτοιμη διάταξη που θα προβλέπει επιπλέον μπόνους 10 εδρών στο πρώτο κόμμα, αν έχει διαφορά 4 μονάδων από το δεύτερο;

Κι αν αυτή η διάταξη ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο και χρειάζεται μόνο σχετική πλειοψηφία για να περάσει, είναι αλλαγή εκλογικού νόμου από το παράθυρο.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε αποδρομή. Δείχνει να έχει παραδοθεί στα λάθη της, στη στρατηγική της ήττας με τους… κεντροπασόκους που έχει μαζέψει, στα αδιέξοδα που προκαλεί η ουκρανική κρίση, η ακρίβεια, στα λάθη της διαχείρισης της πανδημίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΟΤ καθόταν στο παραδοσιακό κάγκελο του κτιρίου της οδού Σοφοκλέους. Εκεί όπου για χρόνια οι αντικρυστές φώναζαν τις εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών.

Θα γίνει της… ΝΔ το κάγκελο όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών; Έτσι δείχνουν τα πράγματα, έτσι δείχνει και η στάση του κ. Μητσοτάκη και πολλών από τους υπουργούς του.

 https://www.antinews.gr/action.read/politiki/tis-nd-to-kagkelo-/2.157436