Παρασκευή, Νοεμβρίου 16

Ξυλόσομπα και τα μυαλά στα κάγκελα


 Η κεντρική θέρμανση πετρελαίου μας άφησε χρόνους .. Οι καυστήρες στέκονται μόνοι και ερημωμένοι στα υπόγεια των πολυκατοικιών θυμίζοντας απλά το ένδοξο παρελθόν εικονικής ευημερίας. Κάθε πολυκατοικία που σέβεται τον εαυτό της έχει σχηματίσει αυτοσχέδιο ιδιωτικό μουσείο επιδεικνύοντας το ανεπανάληπτο τεχνολογικό αριστούργημα, γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως «καυστήρα», συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, στην ενημέρωση των νέων παιδιών για τα ιστορικά στοιχεία εξέλιξης της θέρμανσης.

Και επειδή η εποχή έχει αλλάξει, εμείς δεν κάτσαμε με σταυρωμένα χέρια. Μετά από χρόνιες έρευνες και μελέτες «ανακαλύψαμε» το πιο καινοτόμο και κατάλληλο τρόπο θέρμανσης που θα παρέχει εκτός από οικονομία και άλλα παράπλευρα οφέλη.
Η Θεσσαλονίκη εν μια νυχτί μετατράπηκε σε νέο παραδοσιακό οικισμό, o σαν τον Άγιο Αθανάσιο με το ξύλο πλέον να μυρίζει παντού στα πέριξ... Η ατμόσφαιρα ειδυλλιακή ξυπνάει όλες τις αισθήσεις μιας και η τσίκνα και η κάπνα δημιουργούν έναν τοπίο βγαλμένο από ταινία.. Ακόμα και τα ρούχα που ξεπροβάλλουν στα μπαλκόνια του κέντρου και όχι μόνο, μυρίζουν κάτι από γραφικό χειμώνα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η τεχνολογικά εξελιγμένη μεταμόρφωση της παλιάς «σόμπας» ζωντανεύει τις μνήμες των μεγαλυτέρων για το «χωριό» και τις αμέτρητες γλυκές παιδικές αναμνήσεις συμβάλλοντας στην επανένωση της διαλυμένης Ελληνικής οικογένειας. Η νέα Ξυλόσομπα είναι προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας (πέλλετ, με μπόιλερ, σαν τζακόσομπα) ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρξουν και σόμπες με wifi θέρμανσης.. Έτσι αν η σόμπα βρίσκεται στο σαλόνι ασύρματα θα ζεσταίνει και το υπνοδωμάτιο..
Αν και εσείς ψάχνετε τρόπο για να ζεσταθείτε τις κρύες νύχτες του χειμώνα προσθέτοντας παράλληλα στο σπίτι σας λίγο χωριό, λίγο τσίκνα και λίγο κάστανα στην φωτιά μην διστάσετε να κάνετε ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα και να επενδύσετε σε μια σόμπα…
Η εξέλιξη μας συνεχίζεται και γι’ αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους τους μεγάλους χορηγούς αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας …
Επιστροφή στο παρελθόν λοιπόν… Ζήσε τον μύθο των προγόνων σου
***Πάλι καλά να λέμε που μέχρι στιγμής ο καιρός δεν τους έχει κάνει το χατίρι για να τσικνίσουμε όλοι μαζί πολύ πριν τις απόκριες.
Υ.Γ. 1. Δυστυχώς το 70% των πολυκατοικιών στην Θεσσαλονίκη που χρησιμοποιούν κεντρική θέρμανση δηλώνουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τον καυστήρα τους με αποτέλεσμα οι ένοικοι (ανάμεσα σε αυτούς άνεργοι, φοιτητές, οικογένειες και ηλικιωμένοι) να ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν λύση για να ζεστάνουν το σπίτι τους.
2. Η καύση του ξύλου επιβαρύνει την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των αυξημένων αιωρούμενων σωματιδίων που δημιουργεί, με αποτέλεσμα να ξεπερνάμε τα επιτρεπόμενα όρια στο κέντρο της πόλης.
3. Πίσω από το δράμα και την εξαθλίωση πολλών συνανθρώπων μας στήνονται καθημερινά πολλά φαινόμενα παράνομης ξυλείας. Ο Λαγκαδάς, ο Χορτιάτης και άλλες περιοχές πλήττονται από την λαθροϋλοτομία και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τεράστια.
4. Όμως μπρος στην επιβίωση τύφλα να έχει και η οικολογία. Ζήτω ο σκούφος, τα εσωθερμικά, οι φλις κουβέρτες και φυσικά η αγαπημένη μας ξυλόσομπα!! Γιατί Ξυλόσομπα και iphone πάνε πακέτο.
 .parallaximag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .