Παρασκευή, Φεβρουαρίου 14

Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θέλει αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ

Δεν θέλουν να κυβερνήσουν ! Αίσθηση από τα όσα είπε σε εκδήλωση ο Σταθάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θέλει αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ

Και αποδοκιμασία κατά Τσίπρα επειδή μίλησε στην ίδια εκδήλωση με τον Δ. Δασκαλόπουλο - «Με τους δεξιούς θα κυβερνήσεις; τον ρώτησαν» - Τσίπρας: Θα ακυρώσουμε το μνημόνιο, θα αντικαταστήσουμε τις διοικήσεις των τραπεζών και θα φέρουμε νέα σεισάχθεια

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, που τυγχάνει να είναι και εις εκ των εισηγητών του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, κατά τη χθεσινή εκδήλωση του site tvxs ««Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας».


Ο βουλευτής δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά των εσόδων από την φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα έκανε ειδική αναφορά στους «χαμηλούς φόρους κυρίως σε φυσικά πρόσωπα»!

Είπε συγκεκριμένα: «Τα έσοδα είναι μόλις στο 38% του ΑΕΠ. Οφείλουμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα στα 43%. Η τρύπα είναι στο 6% σε σχέση με Γερμανία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μίγμα είναι δεδομένο: 40% φόροι προσώπων νομικών προσώπων, 40% έμμεσοι, 20% εισφορές».

Ο ίδιος μάλιστα ενώ ήταν στο βήμα, και λίγο πριν φτάσει στον ίδιο χώρο ο κ. Τσίπρας που επίσης ήταν καλεσμένος, είπε: «Να μιλήσω για το χρέος πριν να έρθει ο Τσίπρας» αναφερόμενος με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του περί επαχθούς χρέους που είχαν ξεσηκώσει θύελλα στο κόμμα του.

Κατά τα λοιπά στην ίδια εκδήλωση δεν έλειψαν τα απρόοπτα για τον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν επίσης παρών και δέχθηκε την πρώτη δημόσια αποδοκιμασία για τη λεγόμενη ρεαλιστική στροφή, το άνοιγμά του προς το κέντρο και τις, εντυπωσιακές για την αριστερά, πολλές επαφές που έχει με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και το πρόεδρός του Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Στην εκδήλωση παρουσίασε τις σχετικές προτάσεις του κόμματός του, όταν σηκώθηκε κάποιος από το ακροατήριο και με αφορμή μία αποστροφή του κ. Δασκαλόπουλου στον Κορνήλιο Καστοριάδη, παρενέβη και ρώτησε με νόημα τον κ. Τσίπρα «πώς θα κυβερνήσεις; Με τη δεξιά;». Του επισήμανε μάλιστα ότι «δεν έπρεπε να είναι εκεί» και τον προειδοποίησε ότι επειδή «υπάρχουν δεξιοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ», το κόμμα «θα τα βρει μπροστά του αυτά».

Το επεισόδιο που αντιμετωπίστηκε αρχικά με αμηχανία και στη συνέχεια με χιούμορ από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τους κυρίους Τσίπρα και Δασκαλόπουλο έφερε στην επιφάνεια τόσο τις παλαιότερες αντιδράσεις για την διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις του ΣΕΒ, - όταν για παράδειγμα παρέστη πέρσι στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου- όσο και για την λεγόμενη ρεαλιστική στροφή του κόμματός του, προκειμένου να εμφανιστεί υπεύθυνη δύναμη διακυβέρνησης.

Ίσως αντιλαμβανόμενος αυτή την κριτική και τη δυσπιστία ο κ. Τσίπρας προσπάθησε στην ομιλία του να απορρίψει τις κατηγορίες. Μίλησε για καλοθελητές που ανησυχούν » «είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής».

Επιδόθηκε προς τούτο σε μία επίθεση εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και κάλεσε τον παραγωγικό κόσμο, εάν θέλει να επιβιώσει, τότε οφείλει «να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορρύθμιση δεν είναι η λύση, αλλά είναι η ίδια η κρίση».


Ακύρωση του μνημονίου

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για ακύρωση του μνημονίου και τερματισμό της λιτότητας, ως πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε δε τις αιτιάσεις ότι αυτό θα ήταν μία μονομερής ενέργεια, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και μπορεί να λάβει μία τέτοια απόφαση.

Αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χαρακτηρίζοντάς το ως «το μόνο πραγματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, λέγοντας ότι το μόνο σχέδιο που έχουν είναι αυτό της «εισόδου και επανεισόδου της χώρας από μνημόνιο σε μνημόνιο». Και διαβεβαίωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη διχασμού αλλά ενότητας. Δεν είναι απειλή, όπως κάποιοι τον παρουσιάζουν. Είναι η τελευταία ελπίδα για το λαό και τον τόπο».

Διαβάστε ρεπορτάζ και στο newmoney.gr

Οι 3 πυλώνες του εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής κατά τον κ. Τσίπρα:

- Σταθεροποίηση της οικονομίας, στο τρίπτυχο «διατηρήσιμο και κοινωνικά δίκαιο πρωτογενές πλεόνασμα, ανάληψη της διοίκησης των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά», σημειώνοντας επί λέξη ότι «το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα θα στηρίζεται στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και όχι στην περικοπή των δημοσίων δαπανών και την κοινωνική καταστροφή»

- Αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης

- Ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης


Παρουσίασε τις προτάσεις του για «τέλος στην ελεύθερη πτώση» μισθών και συντάξεων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και αναδιανομή του εισοδήματος στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι:

- Βάζει αμέσως αναπτυξιακό πρόσημο στην μακροοικονομική πολιτική

- Δίνει προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας

- Διαμορφώνει σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσων

- Εγγυάται σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα

- Δημιουργεί σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις

- Φορολογεί τα κέρδη και όχι την παραγωγή

- Δίνει τέλος στο σκάνδαλο της υπερφορολόγησης της φτώχιας και υποφορολόγησης –όταν φορολογείται- του πλούτου

- Μειώνει το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας

- Ανοίγει τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού

- Εισάγει στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού

- Καθιστά βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων στο πλαίσιο ενός «ευρωπαϊκού NewDeal» ή μίας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα

- Ανοίγει τον δρόμο στη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα

- Δημιουργεί συνθήκες κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο και έτσι νέες σταθερές θέσεις εργασίας.


ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων του κόμματος για τη φορολογία

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του εξέδωσε ανακοίνωση, μιλώντας για νέα προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων του κόμματος, αυτή τη φορά με επιλεκτική ανάγνωση δηλώσεων του Γ. Σταθάκη.

Το σχόλιο του κόμματος έχει ως εξής:

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στο μέσο όρο της ΕΕ , την οποία και εκφώνησε στη χτεσινή εκδήλωση του TVXS ο Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι καινούρια. Πρόκειται για βασικό άξονα του φορολογικού συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ , το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και κινείται στον αντίποδα της φορολογικής ασυλίας των πλουσίων, της φοροδιαφυγής, καθώς και της επιβάρυνσης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει στα συρτάρια της διάφορες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον στερώντας από φορολογικά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ χαρατσώνει τους φτωχούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τουλάχιστον προκλητικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αυξήσει τους φόρους.

Θα περιμέναμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και από τα ΜΜΕ που εργολαβικά έχουν αναλάβει άτυπα χρέη αναπληρωτών κυβερνητικών εκπροσώπων, να αντιπαρατεθούν για μια φορά `επί της ουσίας με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να τιθασεύουν τόσο τη «φαντασία» τους, όσο και την προπαγανδιστική τους διάθεση».

Ακολουθεί το πλήρες απόσπασμα της ομιλίας Σταθάκη:

“Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους και αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Διότι όπως και αν το ψάξετε από το 95, που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, δαπανούσε κάθε χρόνο 43 – 44% του ΑΕΠ, αυτές ήταν οι δημόσιες δαπάνες. Αυτό το μέγεθος βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα η χώρα δεν είχε ούτε πολύ μεγάλο κράτος σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά λίγο μικρότερο, και η σύνθεση επίσης των δαπανών όσο και να το μελετήσει κανείς στην Ελλάδα, θα δει ότι ήταν κοντά στην ευρωπαϊκή σύνθεση μιας και αυτά είναι λίγο έως πολύ τα δεδομένα των χωρών της ΕΕ, δηλαδή χρειάζονται 19% για τη δημόσια διοίκηση, σχεδόν 10 % για συντάξεις, σχεδόν 10 % για υγεία και άλλο ένα 10% για εκπαίδευση και άμυνα. Άρα πανομοιότυπα είναι όλα. Εν τούτοις τα έσοδα του προϋπολογισμού, τα δημόσια έσοδα μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές για σχεδόν 20 χρόνια ήταν μόλις 38,5% κατά μέσο όρο. Άρα σε μια οικονομία η οποία θέλει να κρατήσει τα ευρωπαϊκά της χαρακτηριστικά, όσον αφορά τη δομή των κοινωνικών δαπανών και του κράτους, δεν τίθεται θέμα να μειώσεις το 43%, και να το κάνεις 42 ή 41%. Από εκεί και πέρα η συζήτηση δεν έχει και πολύ νόημα, αντίθετα η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42 – 43% του ΑΕΠ όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και για να γίνω ποιο συγκεκριμένος ακόμα επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όπως και αν το ψάξετε τα τελευταία 20 χρόνια η τρύπα είναι προσδιορισμένη. Είναι η τρύπα της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η οποία είναι 6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο σε σχέση με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, με την Ιταλία, με την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων. Άρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρά μόνο αν θέλει κάποιος να αφομοιώσει πολύ το σκέλος των δαπανών, στην οποία περίπτωση η Ελλάδα μεταφέρεται όπως κάνει εν μέρει το μνημόνιο που επιδιώκει ένα κράτος του 37-38% δημόσιες δαπάνες, το οποίο όμως προσεγγίζει επίπεδα των βαλκανικών χωρών κάτι που ελπίζω να μην το επιθυμεί κανείς.»

Δ. Καρύδης: Τα ψέματα του ΣΥΡΙZA αποκαλύπτονται

Για "νέο αλαλούμ στο ΣΥΡΙΖΑ" έκανε λόγο με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο γραμματεάς επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης.

"Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ. Η αύξηση αφορά κυρίως τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις" σημειώνει ο κ. Καρύδης και προσθέτει: "Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες, του τύπου άλλο φορολογικά έσοδα, άλλο φόροι. Όσο προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τόσο εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται τα ψέματα του κ Τσίπρα και της παρέας του".
.protothema.gr