Τρίτη, Μαρτίου 4

Ποια είναι η διατροφική αξία του χαλβά


Ποια είναι η διατροφική αξία του χαλβά

Η λέξη «χαλβάς» συνήθως παραπέμπει στον χαλβά που παρασκευάζεται από ταχίνι (δηλαδή αλεσμένο σουσάμι) και συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Γνωστός και ως χαλβάς «του μπακάλη», αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο γλύκισμα, καθώς προέρχεται από έναν από τους πιο υγιεινούς ξηρούς καρπούς, το σουσάμι.

Περιέχει μια σειρά από απαραίτητα συστατικά, όπως καλής ποιότητας πρωτεΐνες, που βοηθούν την ομαλή ανάπτυξή μας, και πολυακόρεστα λιπαρά, αυτά που λέμε καλά. Παράλληλα, ο χαλβάς μάς δίνει ενέργεια και μια σειρά από πολύτιμα μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι πλούσιος σε δύο πολύ βασικά για την υγεία μικροστοιχεία, το ασβέστιο και τον σίδηρο.

Μία σημαντικότατη βιταμίνη που επίσης περιέχεται στον χαλβά είναι η βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται σήμερα ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία, καθώς προσφέρει μια φυσική αντιγήρανση. Ίσως όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του χαλβά είναι ότι περιέχει ιδιαίτερα φυσικά αντιοξειδωτικά, τις λιγνάνες. Επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις λιγνάνες του χαλβά με καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων μας.

Ωστόσο, συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος, καθώς η υπερβολή πολλές φορές βλάπτει. Έτσι, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, καλά μεν αλλά λιπαρά, μας δίνει πολλές θερμίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα μικρό κομμάτι χαλβά 30 γραμμαρίων μάς δίνει περί τις 150 - 200 θερμίδες.

Πηγή: neadiatrofis.gr