Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος
Από τις 3 έως και τις 5 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα στο Παρίσι και η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δύο εβδομάδες στην διάθεσή της για να κλείσει τα ανοικτά μέτωπα που δεν είναι και λίγα.
Πρώτο εξ αυτών η κατάσταση που επικρατεί με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων όπου το αλαλούμ προκάλεσε σύγχυση όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στο οικονομικό επιτελείο. Ο λόγος είναι ότι τα νέα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στους πολίτες στις 15 Σεπτεμβρίου και η πληρωμή τους θα γίνει στο τέλος του επόμενου μήνα άρα αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στον υπολογισμό των εσόδων που θα εγγράψει το οικονομικό επιτελείο στον προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ένα ακόμη μέτωπο που πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα με την κυβέρνηση να επιθυμεί να είναι πλεονασματικός και να μην είναι αποπροσανατολισμένος από τους δημοσιονομικούς στόχους
Η πορεία του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και ο ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί η απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ ενώ στην δεύτερη περίπτωση η κυβέρνηση προχωρά σε συμψηφισμό των υποχρεώσεων του κράτους με αυτές των ιδιωτών στην κατεύθυνση ότι αν το κράτος δεν έχει αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του , τότε και οι ιδιώτες δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις οφειλές ΦΠΑ προς το κράτος.
Το μεγάλο στοίχημα στην διαπραγμάτευση του Παρισιού δεν είναι άλλο από τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες θέλει να προχωρήσει το Μέγαρο Μαξίμου εντός του Φθινοπώρου και οι οποίες αφορούν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα .Για να γίνουν όμως δεκτές αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να παρουσιαστούν στοιχεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και διαβεβαιώσεις ότι οι φόροι του τρέχοντος έτους μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εισπραχθούν από τους κρατικούς μηχανισμούς.
Μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις είναι το επόμενο κρίσιμο ζήτημα στο οποίο υπάρχει αρκετά μεγάλη απόσταση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο λόγος είναι ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα έσοδα ενώ και η πορεία τους δεν κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική.
Οι απολύσεις στο δημόσιο μπορεί να προχωρούν εντός του χρονοδιαγράμματος ωστόσο η αξιολόγηση και το νέο μισθολόγιο αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο τριβής με τους δανειστές όπως άλλωστε και το μέτρο των ομαδικών απολύσεων .