Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18

Περιμένοντας την επόμενη μέρα

Περιμένοντας την επόμενη μέρα - Media

Ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καθόταν στο γραφείο του στη Συγγρού, χτένιζε το... μουστάκι του και σκεφτόταν τα αδύναμα σημεία του Αλέξη Τσίπρα, ξαφνικά άναψε το «λαμπάκι» και σκέφτηκε το «νέο». Το «νέο» που κέρδισε ο Τσίπρας τα τελευταία χρόνια, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς βυθιζόταν όλο και πιο πολύ στο «παλιό». 
 
Αυτό προσωποποιήθηκε στον Σάκη Ιωαννίδη, πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες νέους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Το είχε προσπαθήσει και ο Σαμαράς, αλλά το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο ίδιος ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
 
Κάτι οι εμφανίσεις του στις περιοδείες του στην ελληνική επικράτεια, κάτι το σύνθημα «Βαγγέλη σέξι, σκίσε τον Αλέξη», που προκάλεσε πάμπολλα σχόλια και καυγάδες στο διαδίκτυο, κάτι η στροφή στο «προχωράμε μπροστά», η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί έως την τελευταία στιγμή να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους. 
 
Άλλωστε η νεολαία, η οποία είχε στραφεί μαζικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούσε την αχίλλειο πτέρνα της Ν.Δ. τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, στο οποίο η ήττα του «ευρωπαϊκού» στρατοπέδου ήταν εκκωφαντική.
 
Κομματικός σωλήνας
 
Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μιλούν για «αναμενόμενες εμφανίσεις του Σάκη Ιωαννίδη στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη», αρχής γενομένης φυσικά με την επιστροφή της Νουδούλας στην έδρα της στη Ρηγίλλης. Εκεί το γαλάζιο παιδί του Παντείου, γεννημένο μέσα από τον κομματικό σωλήνα του κόμματος, έδειξε πως μεγάλωσε, καθώς προλόγισε τον πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 
 
«Επρόκειτο για μια ομιλία με μεγάλους συμβολισμούς, αφού εξάλλου ο στόχος της συγκεκριμένης συγκέντρωσης ήταν να μιλήσει στο θυμικό των απογοητευμένων νεοδημοκρατών» λένε οι ίδιες πηγές. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ως γνωστόν, δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με τον προηγούμενο πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος έφυγε... τρέχοντας – και ίσως πολύ... βιαστικά – μετά τα απανωτά εκλογικά «χτυπήματα» του Τσίπρα. Ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν να ζητήσουν την παραίτηση Σαμαρά μετά την αποτυχημένη στήριξη του «Ναι» στο δημοψήφισμα από τη Ν.Δ., ενώ οι δύο άνδρες δεν είχαν τις καλύτερες των σχέσεων. 
 
Αν ήταν στο χέρι του Σαμαρά, ο Ιωαννίδης θα ήταν ήδη παρελθόν από την προεδρία της γαλάζιας νεολαίας, παρά την τιμητική δέκατη θέση που κατείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του Ιανουαρίου για τα μάτια του... κόσμου και επειδή η «γαλάζια» νεολαία έχει «ρεύμα».
 
Η θέση του Ιωαννίδη παραμένει η ίδια και στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, όμως κάτι έχει αλλάξει. Για την ακρίβεια, άλλαξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Μεϊμαράκης, εκτός των άλλων, ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στη συμβολή της Νεολαίας σε μια εκλογική μάχη που έως τώρα φαίνεται αμφίρροπη. Επιπλέον ο πρόεδρος της Νουδούλας κάνει όσα και όπως μπορεί προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν στο σώμα της Ν.Δ. κατά την προεδρία στο κόμμα και την πρωθυπουργία του Σαμαρά, επομένως η τήρηση των ισορροπιών κρίνεται απολύτως απαραίτητη, τουλάχιστον μέχρι το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Αν το αποτέλεσμα αυτό τον ισχυροποιεί, προφανώς θα λάβει και επιπλέον αποφάσεις που θα ισχυροποιούν τη θέση του στο κόμμα, επομένως όλες οι πιθανές συμμαχίες θα είναι πολύτιμες.
 
Κόντρες
 
Προφανώς, λοιπόν, πίσω από την κίνηση αυτή για μεγαλύτερη διασύνδεση του ίδιου του Μεϊμαράκη με τη Νεολαία του κόμματος υπάρχει και εκλογικός προσανατολισμός. Η ψήφος της νεολαίας ενδέχεται να αποβεί καθοριστική στο εκλογικό ντέρμπι που αναμένεται την Κυριακή – με δεδομένα και τα προβλήματα στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Όσον αφορά τα εσωκομματικά, πάντως, ο Ιωαννίδης κινείται προσεκτικά, καθώς μιλάει με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι σε όλους αρεστός. Οι κόντρες με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι ακόμη πολύ νωπές και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να συμβεί κάτι παρόμοιο και στο μέλλον, ειδικά αν η Νέα Δημοκρατία αποτύχει στις ερχόμενες εκλογές.
 
Όλα αυτά βέβαια μένει να φανούν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Έντονο, φυσικά, είναι το παρασκήνιο και στα εσωκομματικά, παρόλο που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τις εκλογές και οι κομματικές μηχανές έχουν ζεσταθεί για τα καλά. 
 
Μπορεί όλοι να δηλώνουν ότι ευελπιστούν σε νίκη και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μεϊμαράκη τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, ωστόσο αρκετές είναι ήδη οι σκέψεις που υποδεικνύουν ότι, σε περίπτωση ήττας του νυν πρόεδρου του κόμματος, αρκετά στελέχη – λιγότερο και περισσότερο προβεβλημένα – που «λιγουρεύονται» την καρέκλα του προέδρου θα κάνουν κινήσεις αμφισβήτησής του.
 
Με αυτά και μ’ εκείνα, οι νεοσσοί του κομματικού σωλήνα της Ν.Δ. μάλλον θα έχουν τον ρόλο της πολύφερνης νύφης, όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα...