Τετάρτη, Οκτωβρίου 5

Ο "δαίμων" του τυπογραφείου

Ο "δαίμων" του τυπογραφείου
Πολλά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την «καυτή πατάτα» των ιδιωτικοποιήσεων, με αφορμή τη δημοσίευση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Αιτία στάθηκε ένα... εξόφθαλμο λάθος, καθώς στο προσχέδιο τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται σε 437 εκατ. ευρώ, ενώ οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης (όπως διαμορφώθηκαν από το συμπληρωματικό πρόγραμμα του Ιουνίου) καθορίζουν το εν λόγω ποσόν στα 2,2 δις.


Πολλά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την «καυτή πατάτα» των ιδιωτικοποιήσεων, με αφορμή τη δημοσίευση του προσχεδίου του προϋπολογισμούΠολιτικοί αναλυτές διερωτώνται εάν επρόκειτο για λάθος στο... τυπογραφείο ή εάν κρύβεται από πίσω ένα άλλο «σχέδιο» της κυβέρνησης εν όψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, από τη στιγμή μάλιστα που στενοί συνεργάτες αλλά και υπουργοί του Αλέξη Τσίπρα έχουν ταχθεί πολλάκις κατά σημείων του προγράμματος. Ως εκ τούτου, μια αποσιώπηση του καυτού αυτού θέματος στην παρούσα φάση εξυπηρετεί πολιτικά την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών προς το ΤΑΙΠΕΔ για το ζήτημα ήταν «γράψε λάθος», παραπέμποντας παράλληλα στον «δαίμονα του Τυπογραφείου». Έτσι, μετά τα λανθασμένα στοιχεία, το ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε την Τρίτη τα σωστά ποσά (σ.σ.: 2 δισ. ευρώ για εφέτος και 2,2 δισ. ευρώ για του χρόνου), με το ΥΠΟΙΚ να δεσμεύεται ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες για να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημη ανακοίνωση επί του θέματος δεν έχει προς το παρόν εκδοθεί.

Θολό το τοπίο με τις ιδιωτικοποιήσεις έως το 2018

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για σειρά ιδιωτικοποιήσεων την περίοδο 2015-2018, από τις οποίες αναμένονται έσοδα της τάξεως των 6,2 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή που εντός 2016 εκτιμάται πως τα έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δις και εφόσον παρέμενε η προσδοκία για 437 εκατ. ευρώ το 2017, το 2018 θα αποτελούσε σίγουρα ένα δύσκολο έτος, καθώς το πρόγραμμα θα έπρεπε να «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα 4 δις που προβλέπονται από το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Εφόσον αυτό το σενάριο μοιάζει ανέφικτο, σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να αναθεωρηθεί ο στόχος των 6,2 δισ. ευρώ, και μαζί του τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία, είτε να παραταθεί -άγνωστο για πόσα χρόνια ακόμη- το πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που το τοπίο με τις αποκρατικοποιήσεις παραμένει αρκετά θολό, εξίσου θολή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται σχετικά με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του υπερταμείου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης στην ΕΡΤ, είπε πως η μεταφορά της ΔΕΗ στο υπερταμείο δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ιδιωτικοποιείται, εννοώντας ότι θα λειτουργεί ως διοικητική «ομπρέλα» αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν και ο υπουργός ανέφερε πως ένας από τους τέσσερις πυλώνες του νέου υπερταμείου θα είναι και το ΤΑΙΠΕΔ, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου τίθενται προς πώληση, απέφυγε να αναφέρει ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και... το 17% της ΔΕΗ.

«Άλλο πράγμα είναι η μεμονωμένη στάση συγκεκριμένων υπουργών, άλλο πράγμα είναι της κυβέρνησης» απαντούν σε όλες αυτές τις... αποκλίσεις τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Στέργιος Πιτσιόρλας.

Διαβάστε επίσης:

zougla.gr