Τρίτη, Νοεμβρίου 22

5 βιβλία που όλοι μας θα διαβάσουμε φέτος


Ο χειμώνας είναι εδώ και δίπλα στην ζεστή κούπα καφέ μας αυτά είναι πέντε από τα βιβλία που αξίζει να μας κρατούν συντροφιά.
1. 33 Στροφές (Canek Sanchez Guevara)
Ο Canek Sanchez Guevara είναι εγγονός του Κουβανού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα και οι 33 Στροφές είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Το βιβλίο αποτελεί μια ειλικρινή ιστορία για τις απογοητεύσεις
μιας γενιάς που πίστεψε στις ιδέες της επανάστασης του Κάστρο, και όχι μόνο.
2. Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα (Michael Sandel)
Τοξικομανείς μητέρες που αμείβονται για να κάνουν στείρωση, σχολεία και γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες που πληρώνουν τα παιδιά για να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να πάρουν καλύτερους βαθμούς και εταιρείες που πληρώνονται για να σου «αγοράσουν μια συγγνώμη» από κάποιον που αδίκησες ή πρόσβαλες. Αντλώντας από πραγματικά γεγονότα την εποχή της κυριαρχίας των αγορών, ο διάσημος πολιτικός φιλόσοφος Michael Sandel αναρωτιέται «τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα» στο ομότιτλο βιβλίο του.
3. Η ώρα του αστεριού (Clarise Lispector)
Πρόκειται για το τελευταίο της έργο που δημοσιεύτηκε το 1977, λίγο μετά τον θάνατό της, το οποίο αφηγείται την ιστορία της Μακκαμπέας, μιας φτωχής κοπέλας που ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με το βιβλίο αυτό η σπουδαιότερη ίσως συγγραφέας της Βραζιλίας εκδίδεται για δεύτερη φορά στη χώρα
μας.
4. Αριθμός 11 (Τζόναθαν Κόου)
Στοιχειωμένοι κόσμοι, ζοφερές διαδικτυακές εικόνες, εμμονές και ψευδαισθήσεις, πάντα δοσμένες με χιούμορ, κυριαρχούν σε ένα μυθιστόρημα που ξαναφέρνει κοντά μας τον παλιό, ρηξικέλευθο, υπέροχο Τζόναθαν Κόου.
5. «Και βιασταί αρπάζουσιν αυτή» (Φλάννερυ Ο’Κόννορ)
Σε ένα ερημικό δάσος στο Τενεσί ο αυτόκλητος προφήτης Μέισον Ταργουότερ πεθαίνει, αφήνοντας στον νεαρό μικρό ανιψιό του την εντολή να τον θάψει και να πάρει τη θέση του. Εκείνος παρακούει και αναζητά τη βοήθεια του ορθολογιστή θείου του, που ζει στην πόλη με τον άρρωστο γιο του. Η Φλάννερυ Ο’Κόννορ αφηγείται με άτεγκτη ακρίβεια μια ιστορία πνευματικής αναζήτησης μέσα από τη σύγκρουση του νεαρού με τον θείο του και την εσωτερική του πάλη ανάμεσα στην προφητική κλήση και την προσωπική αυτονομία.
Πηγή: LiFO