Δευτέρα, Νοεμβρίου 21

Ανένδοτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. ΕΠΙΜΕΝΕΙ Λιτότητα για πάντα....

Ανένδοτος
Αποφασισμένος να βάλει «φρένο» στις προσδοκίες της Ελλάδας για συνολική λύση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Στον απόηχο των θετικών δηλώσεων που έχουν γίνει για την Αθήνα, τόσο από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους και αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, ο Γερμανός υπουργός έχει επιδοθεί τις τελευταίες δύο ημέρες σε μια σειρά
δηλώσεων στα μέσα Ενημέρωσης, στις οποίες υπενθυμίζει την άκαμπτη στάση του Βερολίνου επί του ζητήματος.

B. Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία»Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προειδοποιεί με δηλώσεις του στη Wall Street Journal ότι τυχόν αναβολή για τη συζήτηση περί ρύθμισης του χρέους, θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017.

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία» επανέλαβε για τρίτη φορά την Παρασκευή ο Σόιμπλε μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει αρκετά βήματα και δεν εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, τα εργασιακά και τη ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη. «Σε περίπτωση που δοθεί η ελάφρυνση χρέους, (η ελληνική κυβέρνηση) δεν θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο Σόιμπλε μιλώντας σε ειδική ενότητα του συνεδρίου με την επικεφαλής πολιτική συντάκτρια της Deutsche Welle, επανέλαβε εκ νέου πως «το κούρεμα χρέους δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα», ενώ με επικριτική μάλλον διάθεση σημείωσε πως «η Ελλάδα ζει πέραν από τις δυνατότητές της».

Όσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ο ρόλος του στα μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.



«Καμπανάκι» από Τσακαλώτο


Την ίδια στιγμή, ο Ευ. Τσακαλώτος κάλεσε μέσω της Wall Street Journal τη Γερμανία και τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς -σε διαφορετική περίπτωση- θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην επταετή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφύγει τα προβλήματά της.

«Αν πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα»«Αν κλοτσήσουμε παρακάτω το "τενεκεδάκι" και πούμε ότι θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Τόνισε ακόμα ότι, ενώ οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη, η Ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις, τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό (το σύστημα) δεν λειτουργεί» πρόσθεσε με νόημα.

«Είναι ζωτικής σημασίας (να προχωρήσουν) οι άμεσες ενέργειες. Αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος. «Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που θα μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι (πλέον) ορατή» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσακαλώτος, πάντως, απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών του 2017. Αντίθετα, κατά τον ίδιο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Γερμανία δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αν λάβει την ελάφρυνση του χρέους. «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε ότι η αποτυχία να έρθουν ο «ενάρετος κύκλος» της ανάπτυξης με ώθηση από το θέμα του χρέους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα θέσουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο «και αυτό θα είναι σε βάρος και της Ελλάδας και των πιστωτών της».

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και της ανάκαμψης, θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αρχίσει και πάλι να εκδίδει ομόλογα στα τέλη του 2017 ή τις αρχές του 2018, προτού λήξει το πρόγραμμα επώδυνο διάσωσης το καλοκαίρι του 2018.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέκρινε το ΔΝΤ για τις πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα να σφίξει κι άλλο το δημοσιονομικό «ζωνάρι», αντί να βοηθά τη χώρα να πάρει κάποια ανάσα με τη βοήθεια της ελάφρυνσης χρέους - κάτι που και το ΔΝΤ επιθυμεί. Είπε πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας χρειάζονται μια διαφορετική σειρά, με την ελάφρυνση χρέους και τους στόχους για τη λιτότητα να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας από κοινού.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ακούει τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας πως η άνοδος του λαϊκισμού στις χώρες της Δύσης - επιτομή του οποίου υπήρξε η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ - αποτελεί προειδοποίηση για τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης.
zougla.gr