Τετάρτη, Ιουνίου 14

Λύκος… Λύκος…


Του Ιωάννη Κούτρα*
Φαίνεται ότι το παραμύθι του βοσκού με τον λύκο, δεν αρέσει μόνο να το διηγείται ο πρωθυπουργός στην βουλή για να πικάρει τους αντιπάλους του, αλλά να το κάνει και πράξη.
Αφορμή για την νέα εφαρμογή του παραμυθιού αποτελεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Eurogroup του Ιουνίου για το θέμα του χρέους. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ
εκτοξεύουν σαφείς απειλές για ρήξη με τους δανειστές. Ακόμα και ο υπουργός κ. Τσακαλώτος δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μιλώντας σε ξένους !! συντάκτες. Όλο και πιο πολύ μυρίζει κλίμα καλοκαιριού 2015 με την απειλή αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα να αιωρείται στον αέρα, αν δεν λάβει τα μέτρα για ελάφρυνση του χρέους. Μετά την οικτρή αποτυχία της 22ης Μαΐου, όπου η ελληνική πλευρά δεν πήρε τίποτα από αυτά που ήθελε, μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο «λύκος… λύκος…». Οι κακοί ξένοι, το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε που θέλουν το κακό μας και αν δεν μας δώσετε το χρέος θα σας δείξουμε εμείς. Λύκος είναι η απειλή χρεωκοπίας. Για να είμαστε δίκαιοι όμως δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός που φωνάζει λύκος. Το έκανε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρώντας τον.
Το 2015 οι ξένοι πραγματικά δεν ήθελαν μια τέτοια χρεωκοπία αφού ήταν εκτεθειμένοι στο ελληνικό χρέος. Έτσι κατάφεραν να συνετίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και μετά από 17 ώρες να κάνει την grande κωλοτούμπα.
Εκεί κατάλαβαν ότι «σκυλί που γαβγίζει δεν δαγκώνει». Μεθοδικά κατάφεραν, αφήνοντας τον πρωθυπουργό να φωνάζει και να απειλεί, να περνούν ότι μέτρο ήθελαν. Ήξεραν ότι η δουλειά θα γίνει. Συν τω χρόνο κατάφεραν να μην είναι εκτεθειμένοι σε πιθανό ατύχημα εκ μέρους της Ελλάδος.
Κατάφεραν να εγκλωβίσουν τον Τσίπρα στην δική του «επιτυχία»
Αδαής βοσκός πίστεψε την Merkel και υπερηφανεύτηκε για το πλεόνασμα. 3% του ζήτησαν 4% πέτυχε στραγγαλίζοντας την ελληνική οικονομία. Δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά πιστεύοντας ότι έτσι θα πάρει τα μέτρα για το χρέος που πιθανόν τον έπεισε η Merkel δεσμεύτηκε για τέτοια ποσοστά και για τα επόμενα χρόνια.
Ήρθε η μέρα του Eurogroup και ο φτωχός και μόνος καουμπόι Τσακαλώτος, άκουσε την καμπάνα. Μα αφού πετυχαίνετε τέτοια πλεονάσματα το χρέος σας είναι βιώσιμο…. Καλά τα πάτε προχωράτε και ένα χτύπημα στην πλάτη ήταν το αποτέλεσμα. Τίποτα για το χρέος, τίποτα για το QE, πάει το παραμύθι στους βουλευτές.
Λύκος λύκος…. αλλά ποιος λύκος τώρα πια;
Βρέθηκε στο πρόσωπο της αντιπολίτευσης. Ελάτε να συμφωνήσουμε σε αυτά που θέλω εγώ, λέει ο Τσίπρας, αλλιώς είστε προδότες, τσιράκια του ΔΝΤ, δεν θέλετε το καλό της χώρας. Ελάτε να βοσκήσουμε τα πρόβατα μαζί γιατί αν τα φάει ο λύκος θα φταίτε εσείς !!! Από την άλλη βέβαια «ξεχάσανε» να τελειώσουν με τα 140 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έλα μωρέ καμιά 20ρια μείνανε, θα τα ψηφίσουνε οι «βολευτές».  Τώρα γιατί δεν τα τελείωναν τόσους μήνες διαπραγμάτευσης, δεν υπάρχει απάντηση, και οι δυνατότητες της ψυχολογίας είναι περιορισμένες.
Με αυτά και με αυτά φτάσαμε στο νέο παραμύθι. Ανάπτυξη με μέτρα και λίγο χρέος για να ικανοποιηθεί και ο Σόιμπλε, στο παρακαλετό βέβαια. Ότι πάρουμε καλό είναι, από το τίποτα…
Λύκος, λύκος… συνεχίζει ο πρωθυπουργός. Αλλά ποιος λύκος; Θα βρεθεί, γιατί χωρίς λύκο δεν υπάρχει παραμύθι και χωρίς παραμύθι δεν υπάρχει εξουσία και τότε ο λύκος θα φάει τον βοσκό…
*Ο κ. Ιωάννης Κούτρας είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. liberal.gr