Αναπολώντας το χθες: Το μυστικό του δεντρολίβανου--Ξέρουν άραγε σήμερα τα νέα ζευγάρια το μυστικό του δεντρολίβανου;

Το έβαζαν στα φαγητά τους οι παλιές γυναίκες για να μην τις ξεχάσουν οι άντρες τους όταν έφευγαν και όταν επέστρεφαν για να τις ξαναθυμηθούν.

Λένε πως τούτο το φυτό είναι για τη θύμηση. Το έβαζαν στα φαγητά τους οι παλιές γυναίκες για να μην τις ξεχάσουν οι άντρες τους όταν έφευγαν και όταν επέστρεφαν για να τις ξαναθυμηθούν. Κείνες τις μέρες μοσχομύριζαν οι γειτονιές μπαχάρια και δεντρολίβανο που έδιωχναν τη λησμονιά μακριά από τα σπίτια.

Ιδίως στα σπίτια των ναυτικών. Λίγο να αναστενάζανε κοιτώντας τη θάλασσα και άρχιζαν οι μυστικές συνταγές για να μην ξεχνούν τις οικογένειές τους. Βλέπετε τόσα και τόσα ακούγονταν για ναυτικούς που είχανε παιδιά και σ’ άλλα λιμάνια.
Γνώριζαν όμως οι τετραπέρατες γυναίκες πως «μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται» και πάσχιζαν να τους κρατήσουν όσο πιο πολύ μπορούσαν κοντά στην οικογένεια. Το κακό ήταν πως δουλειά και οικογένεια το ένα «πολεμούσε» τ’ άλλο.
Ξέρουν άραγε σήμερα τα νέα ζευγάρια το μυστικό του δεντρολίβανου; Τα ποσοστά των διαζυγίων ολοένα και πληθαίνουν. Θα τους έλεγα λοιπόν να βάλουν περισσότερες γλάστρες δεντρολίβανου στα μπαλκόνια τους. Ποτέ δεν ξέρεις, ίσως οι παλιές νοικοκυρές να γνώριζαν κάτι παραπάνω…

proini.news