Πέμπτη, Ιανουαρίου 25

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΙ: Αυτοί είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν το όνομα Μακεδονία


Του Άρη Δημόπουλου
Το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως ταρακούνησε πολύ περισσότερο το χώρο της κεντροδεξιάς – δεξιάς στην Ελλάδα, παρά τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο», που είναι έτοιμος να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία» ή των παραγώγων του!
Ταυτόχρονα η συναίνεση των ΑΝΕΛ δεν θα έχει παρά ελάχιστη βαρύτητα, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν θα τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης.

Αυτά προκύπτουν από τις πολιτικές ζυμώσεις των τελευταίων 24ωρων, με τον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι να είναι διατεθειμένοι να πρωταγωνιστήσουν σε μία επικείμενη επίλυση του Σκοπιανού. Αν και οι όποιες εξελίξεις θα προκύψουν μετά την συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, τα δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στηρίζουν την λύση της «σύνθετης ονομασίας».
Για το Ποτάμι, την απάντηση την έδωσε πρώτα , ανήμερα του συλλαλητηρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν έδωσε το παρόν στη Θεσσαλονίκη. Το Ποτάμι εξάλλου είναι διατεθειμένο να υπερψηφίσει μία συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή και θα περιέχει μία σύνθετη ονομασία.
Συνεργάτες και βουλευτές του Σταύρου Θεοδωράκη απαντούν θετικά στην υπερψήφιση μίας τέτοιας πρότασης, επικαλούμενοι το «εθνικό ζήτημα» για το οποίο και δεν θα πρέπει να τηρούνται αυστηρές κομματικές γραμμές.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στο ΠΑΣΟΚ σε πλήρη επικοινωνία με το Ποτάμι, θεωρώντας πως μικρή σημασία έχει η άρνηση των ΑΝΕΛ να στηρίξουν την σύνθετη ονομασία.
Αυτή είναι και η άποψη της Φώφης Γεννηματάς, η οποία χθες αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο σημειώνοντας πως υπήρχαν «έξαλλες φωνές φανατισμού από το παρελθόν».
Σε αυτό το πολιτικό μπρα ντε φερ των τελευταίων ημερών, ήρθε να προστεθεί η λαϊκή οργή, που από ότι αποδείχθηκε μπορεί να αποτελέσει τον καταλυτικό ρυθμιστή στην στρατηγική των κομμάτων.
Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει συμβεί στον χώρο της κεντροαριστεράς, που φαίνεται διατεθειμένος να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολυπόθητη στήριξη για το Σκοπιανό.
Παράλληλα όμως θα έχει δώσει σε μία πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού ένα ξεκάθαρο πισώπλατο χτύπημα…
el.gr
 triklopodia.gr