Δευτέρα, Φεβρουαρίου 5

Βόμβα μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό

ΕΜΠΛΟΚΗ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΟKΤΩ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS
Βόμβα μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «σκάσιμο» του σκανδάλου Novartis και τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή, η οποία αναμένεται να ταρακουνήσει συθέμελα τόσο το πολιτικό, όσο και το ιατρικό στερέωμα. Και αυτό γιατί η υπόθεση παίρνει πλέον πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα σοβαρές καθώς στο κάδρο των εμπλεκομένων τοποθετούνται οκτώ πρώην υπουργοί διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων καθώς και δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Πρόκειται για πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, κάτω από τα μάτια των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων προκειμένου να αποκτήσει παντοδύναμη θέση στη φαρμακευτική αγορά της χώρας η Novartis.

Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άλλωστε η σημερινή επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Μετά τον κ. Τζανακόπουλο, στο Ανώτατο Δικαστήριο, έφτασαν και η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «κινητικότητα» που παρατηρείται σήμερα συνδέεται με επικείμενη άσκηση κακουργηματικών διώξεων για την υπόθεση αυτή αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας.

Η δικογραφία, η οποία παίρνει πια τον δρόμο της Βουλής, πρόκειται να σηκώσει πολιτική «θύελλα». Τώρα πια το λόγο θα έχει το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Από την Εισαγγελία Διαφθοράς ο φάκελος διαβιβάστηκε για να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα δωροδοκίας και απιστίας για τους πρώην υπουργούς.

Εκείνο ωστόσο που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το θέμα της τυχόν παραγραφής για τις ενδεχόμενες πράξεις της απιστίας και της δωροδοκίας, μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως είναι γνωστό, προσφέρει ασπίδα προστασίας στα πολιτικά πρόσωπα πάνω από τα οποία πέφτουν βαριές σκιές. Το μόνο αδίκημα που θεωρείται διαρκές και δεν έχει παραγραφεί (μετά την νομολογία που δημιουργήθηκε με αφορμή τον Άκη Τσοχατζόπουλο) είναι αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εάν και εφόσον διακριβωθεί η ύπαρξη εμβασμάτων.

Παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.


Η έρευνα

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν προβεί σε ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών συνολικά 50 στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και κρατικών υπαλλήλων.

Έρευνα γίνεται όμως και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καθώς στην κατοχή των αμερικανικών αρχών βρίσκεται πληθώρα στοιχείων, όπως video, emails, τραπεζικοί λογαριασμοί, ονόματα και διευθύνσεις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των αμερικανικών Αρχών προέκυψε έπειτα από προσφυγή-καταγγελία του δικηγορικού γραφείου του Παύλου Σαράκη κατά της Novartis International για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και παραβίαση του Ομοσπονδιακού Νόμου FCPA στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαράκης εκπροσωπεί ενώπιον των αμερικανικών Αρχών τους τρεις μάρτυρες-καταγγέλλοντες οι οποίοι υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης και ξεκίνησαν την υπόθεση. Τα εν λόγω στελέχη μαζί με τον γνωστό δικηγόρο μετέβησαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Ουάσινγκτον και προέβησαν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, βοηθώντας τα μέγιστα στη σκιαγράφηση των πρακτικών που χρησιμοποιούσε η φαρμακοβιομηχανία. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αναφοράς για την υπόθεση του δικηγορικού γραφείου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016.

Όπως λένε νομικοί κύκλοι στο zougla.gr, από τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί θα προκύψει ότι η Novartis έδινε κατευθύνσεις σε κρατικούς λειτουργούς και χειραγωγούσε το πολιτικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα να παρακάμψει κάποιους από τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τα χρήματα, δε, που φέρονται να έχουν διακινηθεί την εξαετία 2008-2014, ώστε η εταιρεία να εξασφαλίσει ηγεμονική θέση στον χώρο του φαρμάκου, υπολογίζονται σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές σε 500 εκατ. ευρώ ανά έτος! Δηλαδή ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ!

Μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ο κύριος Σαράκης και η δικηγορική ομάδα του θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση.

Επιβεβαίωση Μαξίμου για επίσκεψη Τζανακόπουλου σε Άρειο Πάγο


Επιβεβαιώνει και επισήμως η Κυβέρνηση την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας μάλιστα ότι ζήτησε να ενημερωθεί με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ανακοίνωση αναφέρει πως " Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες".

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση:

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.

Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.zougla.gr