ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Ο ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΒΕ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΤΗΝ ΕΠΤΑΦΩΤΗ ΕΒΡΑΪΚΗ ΛΥΧΝΙΑ.

“To Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επαναληφθεί” τόνισε σήμερα από τον Βόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος…
που διοργανώθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Μητρόπολη Δημητριάδος.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ένιωσε δέος όταν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.


“To Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να επαναληφθεί” τόνισε σήμερα από τον Βόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος που παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που διοργανώθηκαν από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Μητρόπολη Δημητριάδος.
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ένιωσε δέος όταν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την ίδρυση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
«Όσοι Έλληνες χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι μέρος της ιστορίας μας. Οι Έλληνες πρωτοστάτησαν στην εξέγερση στο Άουσβιτς τον Ιούνιο του 1944 φωνάζοντας το σύνθημα ελευθερία ή θάνατος και κατά μια παράδοση έψαλαν τον εθνικό ύμνο πριν την εκτέλεσή τους. Και εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε για την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως γεννήθηκε ο Ναζισμός και πως δεν πρέπει να επιτρέψουν την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. «Η Ευρώπη δεν έχει δώσει την απαιτούμενη έμφαση στους θεσμούς που τονώνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε για να μην υπάρξει ξανά αυτός ο εφιάλτης αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ανθρωπισμός και δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως υπάρχουν ακόμα υπολείμματα του ναζισμού και φασισμού και πως αυτό οφείλεται στην εκμετάλλευση των ανισοτήτων που δημιουργούνται από την περιθωριοποίηση της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Σημείωσε πως λύση αποτελεί η δημιουργία οικονομικής πολιτικής που θα στηρίζει το κράτος δικαίου και θα αποτελέσει το οχυρό απέναντι στον ναζισμό.
Βάσω Σταματίου: Να μιλήσουμε στα παιδιά για το Άουσβιτς
Τη φρίκη που έζησε στο Άουσβιτς περιέγραψε η κ. Βάσω Σωτηρίου που μίλησε για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως είπε οι κρατούμενοι ήθελαν να βρουν κάτι για να μασήσουν.
«Από τις 6 το πρωί σκληρή δουλειά με ξύλο, ήταν ο εφιάλτης κάθε κρατούμενου. Τον Ιούνιο του 1944 υπήρχε φάλαγγα ανθρώπων στα κρεματόρια. Τις ημέρες εκείνες χάθηκαν 400.000 Εβραίοι της Ουγγαρίας. Ήταν το πιο παράλογο σχέδιο της ανθρωπότητας.
Παράλληλα ανέφερε πως το σχέδιο των Ναζί για εξόντωση των αντιπάλων τους ήταν μελετημένο για χρόνια, καθώς οι φούρνοι είχαν ημερομηνία κατασκευής 1937»
Μάλιστα η κ. Σταματίου προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μιλήσουν στα παιδιά για το Άουσβιτς.
Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο αντιναζιστής Ράινερ Ες, εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες .
«Εγώ είμαι και θα παραμείνω για πάντα ο εγγονός ενός μαζικού δολοφόνου» είπε στην ομιλία του και τόνισε πως οφείλουμε να εμποδίσουμε την επανάληψη αυτής της σκοτεινής ιστορίας.
«Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει αρχίσει ξανά κάτι επικίνδυνο και ότι όλοι ξανά αποστρέφουν το βλέμμα και ότι ξανά επιτρέπουν να συκοφαντούνται άνθρωποι, μειονότητες και εθνικές ομάδες στην κοινωνία».
 εδώe-thessalia.gr/
diodotos-k-t.blogspot.gr