Τρίτη, Μαρτίου 6

Κομισιόν: Βγάζει την ουρά της απέξω από την ελληνοτουρκική διένεξη

Κομισιόν: Βγάζει την ουρά της απέξω από την ελληνοτουρκική διένεξη
Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης
Ατυχής χαρακτηρίζεται, από διπλωματικούς κύκλους στο Στρασβούργο, η προσπάθεια του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, να εκμαιεύσει- μέσω γραπτής ερώτησης που κατέθεσε σήμερα- από την αρμόδια Επίτροπο για τα εξωτερικά της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, για το πώς μπορεί να συμβάλλει (sic) στην επίλυση του προβλήματος με την σύλληψη και φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.


Και τούτο διότι μόλις χθες, η Φεντερίκα Μογκερίνι, απαντώντας σε παλαιότερη ερώτηση της ελληνίδας ευρωβουλευτή Ελισάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, εμφανίσθηκε εμφανώς αμήχανη στο να απαντήσει συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος.

Κληθείσα, από τον Δεκέμβριο του 2017, από την Eλληνίδα ευρωβουλευτή, ν’ απαντήσει στο «πώς αξιολογεί την προκλητική στάση της τουρκικής ηγεσίας, που εγείρει παράνομες αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου, παραβιάζοντας ευθέως το διεθνές δίκαιο και την αδιαμφισβήτητη ελληνική κυριαρχία στην περιοχή», η κυρία Μογκερίνι αναφέρθηκε, μόλις χθες, στα τετριμμένα τα οποία, όπως είναι προφανές, η Τουρκία τα γνωρίζει αλλά δεν τα σέβεται.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ρητά υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας, της εφαρμογής των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», οφείλει να αποφεύγει κάθε είδους αιτία προστριβής, απειλή ή ενέργεια εναντίον κράτους μέλους, η οποία βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας» και πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

….Kαι ως καθησυχαστική δήλωση, επέλεξε να διαβεβαιώσει ότι η Κομισιόν θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα την αξιολογήσει στην επόμενη ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία την άνοιξη του 2018» (sic)!

Κι όλα αυτά την στιγμή που, δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έχει αμφισβητήσει ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και έχει κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει σωστά τη Συνθήκη της Λωζάννης!

Με την ελπίδα ότι θα έχει καλύτερη τύχη, όταν και όποτε η Φεντερίκα Μογκερίνι του απαντήσει, ο ευρωβουλευτής Παπαδημούλης, υποστήριξε στην ερώτηση του ότι «από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες τουρκικές για την επίλυση του ζητήματος, σύμφωνα με την καθιερωμένη εδώ και χρονιά αμοιβαία πρακτική μεταξύ των δύο στρατιωτικών διοικήσεων», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν έως σήμερα να αναγάγουν μια υπόθεση ρουτίνας στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μείζον πολιτικό θέμα».

Ανέφερε δε ακόμη ότι, «οι τουρκικές αρχές κωλυσιεργούν και επιδιώκουν όξυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδα-Τουρκίας, αλλά και των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι και ευρωτουρκικά».

Ήδη όμως, δια χειρός της κυρίας Μογκερίνι, έσπευσε από χθες να βγάλει την ουρά της Κομισιόν, έξω από την ελληνοτουρκική διένεξη, υποστηρίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας θα αξιολογηθεί στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Αύγουστο του 2018.zougla.gr