Έρευνα: Το 53% των Ελλήνων πάσχει από οστεοπόρωση ή οστεοπενία

Το 70% των Ελληνίδων δεν προσλαμβάνει το ασβέστιο που χρειάζεται
12Ιδιαίτερα εύθραυστη αποδεικνύεται ότι είναι η σκελετική υγεία του πληθυσμού στη χώρα μας. Ένας στους δύο Έλληνες πάσχει από οστεοπόρωση ή οστεοπενία και επτά στις 10 Ελληνίδες έχουν «έλλειμμα» ασβεστίου στον οργανισμό τους. Την ίδια στιγμή, οι διατροφικές συνήθειες και η φυσική κατάσταση ανδρών και γυναικών αποδεικνύονται ιδιαίτερα…
φιλικές για την εμφάνιση σκελετικών νοσημάτων, με βασική την οστεοπόρωση και ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα για την οστεοπόρωση και τη σκελετική υγεία που εκπόνησε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», το 53% των Ελλήνων έχει οστεοπόρωση ή οστεοπενία και δεν λαμβάνει φάρμακα, 7 στις 10 γυναίκες δεν προσλαμβάνουν το ασβέστιο που χρειάζονται, ενώ όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η πρόσληψη ασβεστίου.
Οστεοπόρωση είναι το νόσημα που χαρακτηρίζεται από την ελάττωση της αντοχής του οστού, με αποτέλεσμα τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και των άκρων. Το οστεοπορωτικό κάταγμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία σωματικής ανικανότητας και θνητότητας. Tέλος, ως νόσημα αποτελεί ένα ευρύτερα κοινωνικό-οικονομικό πρόβλημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:
66% των Ελλήνων δεν ασκείται ποτέ.
• 93% των ανδρών δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ το ποσοστό των γυναικών φτάνει το 58%.
• 26% παρουσιάζει αστάθεια στην βάδιση ενώ μόλις το 0.02% προσλαμβάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται.
«Φτωχή» κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων
Η έρευνα ανέδειξε επίσης τη «φτωχή» κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα με 9 στις 10 γυναίκες, άνω των 55 ετών, να μην καταναλώνουν την ποσότητα που χρειάζονται, ενώ για τις γυναίκες ηλικίας κάτω των 35, η αναλογία στη μη κατανάλωση γαλακτοκομικών να είναι 7 στις 10 γυναίκες.
Τα αποτελέσματα για όσους δεν έχουν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας έδειξαν ότι:
• 82% δεν προσλαμβάνει το ασβέστιο που χρειάζεται
• 53% έχει οστεοπόρωση ή οστεοπονία και δεν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή
• 57% έχει ιστορικό οστεοπόρωσης
• 67% δεν έχει φυσιολογικό βάρος
• 68% δεν ασκείται ποτέ
• 19% καπνίζει περισσότερα από 11 τσιγάρα καθημερινά
• 23% έχει κάποιο κάταγμα και το
• 41% των γυναικών έχει πρόωρη εμμηνόπαυση.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα διήρκησε 6 χρόνια, εξετάστηκαν και ερωτήθηκαν συνολικά 11.268 άτομα ενώ έλαβε χώρα σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, πράγμα που την καθιστά «Χάρτη της σκελετικής υγείας της Ελλάδας». Οι ερωτήσεις αφορούσαν στις διατροφικές συνήθειες, στη φαρμακευτική αγωγή, στη φυσική κατάσταση αλλά και στο ιστορικό των ατόμων αυτών ενώ παράλληλα καταγράφηκαν οι τιμές των εξετάσεων του κάθε ατόμου.
Μια επίσης σημαντική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό, κ. Ιωάννη Χιώτη, ανέδειξε τη σημασία της έγκυρης, έγκαιρης και συστηματικής ενημέρωσης στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες ενημερώθηκαν από το Σύλλογο Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα σχετικά με την οστεοπόρωση, δεκαπέντε ημέρες μετά, είχαν σημαντικά θετική στάση έναντι της ασθένειάς τους και άλλαξαν παλιότερες συνήθειές τους.
Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»
Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο επίσημα αναγνωρισμένο από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (ΙΟF). Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί το μοναδικό αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό και σαν κύριο στόχο έχει την ενημέρωση γύρω από την σκελετική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τη ψυχολογία, την πρόληψη και τη αντιμετώπιση των νόσων που σχετίζονται με αυτή.matrix24.gr