Κάθειρξη επτά ετών με αναστολή στον Α. Μαρτίνη

fimotro.gr
«Καμπάνα» επταετούς κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα της απιστίας κατ΄ εξακολούθηση σχετικά με την υπόθεση των «δωρεάν νοσηλίων» του νοσοκομείου σε «επώνυμους».

Ωστόσο, παρά την κάθειρξη των επτά ετών, ο Ανδρέας Μαρτίνης, δεν οδηγείται στη φυλακή, καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, μέχρι η υπόθεση να κριθεί από Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (δεύτερος βαθμός). Μάλιστα, οι δικαστές δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, απορρίπτοντας σχετικά αιτήματά του.
Όπως προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία δέχθηκε και το δικαστήριο, ο Ανδρέας Μαρτίνης, κατά το χρονικό διάστημα 2007 – 2010 ως πρόεδρος του νοσοκομείου, επεφύλασσε προνομιακή μεταχείριση στις τιμές νοσηλίων για πολιτικούς, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.ά, που νοσηλεύτηκαν ή εξετάστηκαν στο «Ερρίκος Ντυνάν».
Στη δικογραφία της υπόθεσης καταγράφονται περισσότερες 8.000 περιπτώσεις δωρεάν νοσηλείας, συνολικού κόστους 22 εκ. ευρώ. Ο κατηγορούμενος ως πρόεδρος τότε του νοσοκομείου προκειμένου να προχωρά στις γενναίες αυτές εκπτώσεις προς τους «επωνύμους» εκμεταλλεύτηκε, σύμφωνα με τη δικογραφία, τα κονδύλια που προορίζονταν για αναξιοπαθούντες ασθενείς.
«Χωρίς κανένα από τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ωφελήθηκαν από τις απαλλαγές των νοσηλίων στο «Ερρίκος Ντυνάν», να κλητευθεί είτε στο Δικαστήριο είτε στον Ανακριτή, ώστε να εισφέρει τη μαρτυρία του, καταδικάστηκε σήμερα ο Ανδρέας Μαρτίνης από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε ποινή καθείρξεως επτά ετών με τη χορήγηση όμως ανασταλτικού αποτελέσματος στην ασκηθείσα έφεση» ανέφερε σε δήλωσή του ο Θοδωρής Μαντάς, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην πρόεδρου του «Ερρίκος Ντυνάν» και συμπλήρωσε: «Η προσδοκία μας είναι ότι στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας τα στοιχεία της δικογραφίας θα αξιολογηθούν με μεγαλύτερη νηφαλιότητα και θα οδηγήσουν σε απαλλακτική, για τον εντολέα μου, κρίση».