Δευτέρα, Φεβρουαρίου 4

Σήμερα οι αλλαγές των άπλυτων στον κανονισμό της Βουλής

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 
Σήμερα οι αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής
Εξελίξεις αναμένεται να προκύψουν σήμερα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 14.00 το μεσημέρι. Πρόκειται για μία συνεδρίαση η οποία γίνεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, έριξε φως στο σενάριο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί σήμερα και αφορά στη διατήρηση της ιδιότητας του αρχηγού κόμματος τόσο για τον Πάνο Καμμένο όσο και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, «η  συνεδρίαση θα αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων κι όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».
Με βάση τη φράση του κ. Βούτση, το πιο πιθανό είναι ο κ. Καμμένος, ακόμη κι αν η κοινοβουλευτική του ομάδα διαλυθεί μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, να διατηρήσει ο ίδιος την ιδιότητα του αρχηγού των ΑΝΕΛ και στη Βουλή καθώς και ορισμένα προνόμια που προκύπτουν από αυτή, όπως είναι η συμμετοχή του στις συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως, η δυνατότητα του να παρεμβαίνει στις συνεδριάσεις της Βουλής και πιθανόν και κάποια άλλα προνόμια που μπορεί να αφορούν στην κοινοβουλευτική υπόσταση του κόμματός του. Τα ίδια, βέβαια, θα ισχύσουν και για τον Σταύρο Θεοδωράκη και προφανώς και για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό, εφόσον το κόμμα του πέσει κάτω από το όριο των πέντε βουλευτών που προβλέπει σήμερα ο κανονισμός.
Το σκεπτικό εδράζεται στην εκτίμηση ότι τόσο ο Στ. Θεοδωράκης όσο και ο Π. Καµµένος ηγήθηκαν πολιτικών κοµµάτων που εξασφάλιζαν στις εκλογές το επιτρεπόµενο ποσοστό για την είσοδό τους στη Βουλή.
Ωστόσο, κι αυτό το σενάριο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς θα ερμηνευθεί ως «συναλλαγή», προκειμένου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να σιωπήσει και να μην κάνει πράξη τις απειλές του για κήρυξη «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα.
Από τη μεριά του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χθες επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής: «Στη ''Μελαγχολική μας Δημοκρατία'', ο Πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση ''κουρελού''».
Μάλιστα, ο κύριος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μη χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος».
.zougla.gr