Το 2018 σημειώθηκε «έκρηξη» στις αγοραπωλησίες ακινήτων και ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες ενεργοποιήθηκάν από την Πρωτοχρονιά για τον υπολογισμό των φόρων μεταβίβασης οδήγησαν χιλιάδες φορολογούμενους στα γραφείασυμβολαιογράφων με τα περισσότερα συμβόλαια να υπογράφονται στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Πάνω από 20.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι. Μόνο στον δήμο Αθηναίων όπου κυριαρχεί το φαινόμενο Airbnb, έγιναν 5.804 μεταβιβάσεις εκ των οποίων 4.563 είναι διαμερίσματα.
Οι αυξημένες μεταβιβάσεις ζέσταναν και τα ταμεία του Δημοσίου. Τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 οι φόροι από τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανήλθαν σε 308 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 32,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι εισπράξεις από τον φόρο μεταβίβασης αυξήθηκαν κατά 62,5%,ενώ τον Οκτώβριο χτύπησαν «κόκκινο» και έφθασαν στο 70,64% σε σχέση με το αντίστοιχο μήνα του 2017.
Οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπουν συνέχιση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε δύο φάσεις, ώστε το 2020 να έχουν εναρμονιστεί πλήρως με τις εμπορικές αξίες.
Εάν ανοίξει ένα τέτοιο κεφάλαιο, νέων αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες, μοιραία ανοίγει και θέμα ΕΝΦΙΑ. Με αποτέλεσμα  η νέα αύξηση των αντικειμενικών θα εξαφανίσει ακόμα και τις μικρές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τα νοικοκυριά που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία.