Σάββατο, Μαρτίου 23

Πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα : «Εμείς διατηρήσαμε το νόμισμα που μάς έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος – Εσείς αφήσατε τη δραχμή για το ευρώ»


 
Ματθαίος Καπετανάκης
Στο κατάμεστο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, παρέθεσε ομιλία ο πρέσβης του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, Ομάρ Σουλτάν, προσκεκλημένος του συνδέσμου συνταξιούχων καθηγητών και υπό την αιγίδα του δήμου.Ο φιλέλληνας που πριν δεκαετίες ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει
αρχαιολογία, ξετύλιξε πτυχές της κοινής ιστορίας των δύο χωρών, μέσα από την ελληνιστική παρακαταθήκη του Μέγα Αλέξανδρου που διαιωνίζεται ως τις μέρες μας.
«Η Ελλάδα πολύ μου αρέσει, για μένα είναι η δεύτερη πατρίδα μου». Αυτά τα λόγια εκφράζουν την καρδιά του πρέσβη του Αφγανιστάν στην Ελλάδα, Ομάρ Σουλτάν. Ο πρώτος Αφγανός φοιτητής με υποτροφία που σπούδασε αρχαιολογία στην Ελλάδα, εξηγεί ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά περισσότερα σε κοινή ιστορία, παρά το σύγχρονο μεταναστευτικό ζήτημα και την τρομοκρατία των ταλιμπάν.
Το 1978 στην Ακρόπολη η σύζυγός του ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της. Τα υποψήφια ονόματα που επέλεξε ήταν Αθηνά ή Αλέξανδρος. Απέκτησαν λοιπόν έναν γιο που ονόμασαν Αλέξανδρο και εξηγεί, ότι ακόμα και σήμερα στο Αφγανιστάν θεωρούν τον Μέγα Αλέξανδρο ως κάτι παραπάνω από ήρωα.
Όπως και στην Καμπούλ, όπου διατίθενται φαρμακευτικά βότανα, η επιχείρηση ονομάζεται από τους Αφγανούς ως… «ελληνικό φαρμακείο». Η παρακαταθήκη των ελληνιστικών χρόνων είναι ακόμα ζωντανή και πολυεπίπεδη.
Αυτό που τονίζει ο Ομάρ Σουλτάν για τις καταστροφές αρχαιοτήτων από τους ταλιμπάν, είναι ότι θα πρέπει να μείνουν ώς έχουν για να θυμούνται οι Αφγανοί και αυτές τις μαύρες μέρες της ιστορίας τους.
Σχολιάζοντας την σύγχρονη ελληνική οικονομική τραγωδία, ο Αφγανός φιλέλληνας ανέφερε ότι στο Αφγανιστάν ακόμα διατηρούν το ελληνιστικό νόμισμα που έφερε στην περιοχή ο Μέγας Αλέξανδρος, αντικαθιστώντας τον αντιπραγματισμό, όμως η Ελλάδα άφησε την δραχμή της για το ευρώ.

Ματθαίος Καπετανάκης – neakriti.gr
Η Δραχμή δεν έχει μόνο οικονομική αξία αλλά αποτελεί και μέρος της ιστορίας μας
Εδώ θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι, εκτός από τα οικονομικά δεδομένα που έχουν αποδείξει περίτρανα τις καταστροφικές επιπτώσεις του Ευρώ στην ελληνική οικονομία,είναι πολύ θλιβερό που πολλοί εξυπνάκηδες “νεοέλληνες” του φραπέ, του μεταμοντερνισμού και του κρετινισμού, μιλούν απαξιωτικά ή και περιφρονητικά για την Δραχμή.
Το νόμισμα δηλ. που γεννήθηκε εδώ στην κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, στην αρχαία Ελλάδα και έχει ιστορία 2.700 ετών.Το νόμισμα με το οποίο έζησαν πολύ-πολύ καλύτερα από σήμερα, στην εποχή της ευρώ-κατάρας, γενιές και γενιές Ελλήνων. Το νόμισμα που είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα, την πατρίδα μας, που της οφείλουμε έναν πρέποντα σεβασμό.
Αυτή η απαξιωτική προσέγγιση για το κατ’ εξοχήν αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό νόμισμα, αποτελεί ένδειξη περιφρόνησης προς την μεγαλειώδη ελληνιστική παράδοση, ιστορία και παρουσία. Η Δραχμή είναι ταυτισμένη με την Ελλάδα, η οποία σήμερα υφίσταται βαρύτατα πλήγματα από ένα γενικότερα κλίμα ανθελληνισμού και αφελληνισμού από τη μεταμοντέρνα ροζέ αριστερά και τη νεοταξίτικη δεξιά.
Και αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η Δραχμή δεν έχει μόνο οικονομική αξία αλλά αποτελεί και μέρος της ιστορίας μας.Και λαοί που απαξιώνουν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον.
ΟΔΟΣ ΔΡΑΧΜΗΣ