«Βόμβες» Σόιμπλε: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε μπει στο κλαμπ της ευρωζώνης»

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τα πρώτα σημάδια και το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν ικανό ποσοστό του ελληνικού λαού είναι το εξής: Γιατί τόσο μένος με την Ελλάδα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Εννιά χρόνια μετά τη διαφυγή στην «αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου και μετά από τρία μνημόνια «στην πλάτη» του ελληνικού λαού, αποκαλύπτεται το μεγάλο παρασκήνιο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πίστευε από την αρχή ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη για να ανακάμψει η οικονομία της, προχωρώντας σε υποτίμηση του νομίσματός της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική.
Όταν το 2015 πρότεινε για δεύτερη φορά το Grexit στην Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος το απέρριψε ασυζητητί, φτάνοντας τον Σόιμπλε ένα βήμα πριν από την παραίτηση, ήτοι λίγο πριν το… Σόιμπλε-xit!
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε τις αποκαλύψεις για το παρασκήνιο των συζητήσεων αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στους Financial Times, δίνοντας από την αρχή το στίγμα του: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να είχε μπει στο κλαμπ της ευρωζώνης».
«Όταν έσκασε η κρίση χρέους της Ελλάδας, έπρεπε να κάνει ένα timeout δέκα ετών από την ευρωζώνη» είπε ο Γερμανός πολιτικός, προσθέτοντας ότι ο πρώτος στον οποίο είχε αναλύσει την ιδέα του ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέλαβε το σημαντικό υπουργείο από το 2009 έως το 2011.
«Του είπα, πρέπει να μπορείτε να υποτιμήσετε το νόμισμά σας, δεν είστε ανταγωνιστικοί. Οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για να διορθωθεί η ελληνική οικονομία θα ήταν δύσκολο να επιτευχθούν σε μία δημοκρατία. Γι΄αυτό χρειάζεται να φύγετε από το ευρώ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αλλά όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί αυτό» δηλώνει ο Σόιμπλε.
Ο Γερμανός επανήλθε δυναμικά στην ίδια θέση το 2015. Τότε αποκάλυψε ότι επειδή δεν έγινε αποδεκτό το σχέδιό του για προσωρινό Grexit, έφτασε στα όρια της παραίτησης. «Το πρωί που ελήφθη η απόφαση, η Μέρκελ μου είπε: ‘Θα συνεχίσεις;’ Αλλά αυτή ήταν μία από τις περιπτώσεις που ήμασταν πολύ κοντά στην παραίτησή μου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.