Παρασκευή, Μαρτίου 22

Η παρολίγο παραίτηση στις Βρυξέλλες και η επίθεση Όρμπαν σε Μητσοτάκη

Η παρολίγο παραίτηση στις Βρυξέλλες και η επίθεση Όρμπαν σε Μητσοτάκη
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Οριακές καταστάσεις και πολύ πλούσιο παρασκήνιο καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, με κεντρικό θέμα τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες.
Από: .liberal.gr
Κορύφωση του δράματος, το οποίο παίχθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ το μεσημέρι της Τετάρτης, αποτέλεσε η παρολίγο παραίτηση του προέδρου του ΕΛΚ Γιόζεφ Ντολ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλσατός ηγέτης του ΕΛΚ
έφτασε μία ανάσα πριν από την υποβολή παραίτησης, αφού στο παραπέντε της ψηφοφορίας για το αν θα υιοθετούνταν το ψήφισμα της προεδρίας για το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν (όπως και τελικά έγινε), απευθύνθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, ο οποίος ήταν παρών.
“Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το ζήτημα του Βίκτορ Όρμπαν έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Σου ζητώ να δεχθείς την πρόταση της προεδρίας του ΕΛΚ. Εάν η συγκεκριμένη πρόταση δεν περάσει , το βράδυ παραιτούμαι. Ή το δέχεσαι ή φεύγω” ήταν η φράση του κ.Ντολ, η οποία αποτύπωσε με τον πλέον καθαρό τρόπο, τις δραματικές ώρες που πέρασε το ΕΛΚ, εξαιτίας των πρακτικών του κ.Όρμπαν. Αναμφίβολα στην περίπτωση που ο πρόεδρος του ΕΛΚ έκανε πράξη την απειλή του οι συνέπειες για το Λαϊκό Κόμμα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου, θα ήταν εξαιρετικά αρνητικές.
Ενδεικτικό πάντως του ρόλου που έπαιξε η ΝΔ συνολικά και ο κ.Μητσοτάκης στην διαδικασία επιβολής ποινών στο κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, είναι η ένταση με την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός ενώπιον των μελών της πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ καταφέρθηκε εναντίον της ΝΔ και του κ.Μητσοτάκη, χωρίς όμως να τον αναφέρει ονομαστικά αφού προτίμησε να μιλήσει για χώρες και όχι για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών εναντίον του, σε κάθε περίπτωση βέβαια η “φωτογραφία” ήταν σαφής.
Την δική του αξία έχει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας άρχισε την τοποθέτησή του πρώτα από το ρόλο της Ελλάδας (ΝΔ). “Εγώ θέλω να μείνω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αναφέρεστε σε πράγματα που δεν έχουν γίνει. Η Ελλάδα μας κατηγορεί για τους χειρισμούς μας στο προσφυγικό....” είπε ο κ. Όρμπαν περιγράφοντας το ρόλο των χωρών που συνέταξαν τις επιστολές εναντίον του, ζητώντας πειθαρχικά μέτρα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος της Ολλανδίας, ο οποίος οργάνωσε και τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο, ήταν οι δύο που “άνοιξαν το χορό” και ζήτησαν από την προεδρία του Λαϊκού Κόμματος την τιμωρία του κ. Όρμπαν. Οπως αποδείχτηκε και από την έναρξη της ομιλίας του ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν το ξέχασε, βάζοντας πρώτη την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που στράφηκαν εναντίον του κόμματός του.
Φαίνεται όμως πως η δύσκολη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν η διαδικασία που έσπασε και παραδοσιακές συμμαχίες. Για παράδειγμα παρά το γεγονός ότι ο κ.Όρμπαν διατηρεί εξαιρετικά καλές σχέσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, το μεσημέρι της Τετάρτης περίσσεψε η ένταση μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού και της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU) και διαδόχου της κυρίας Μέρκελ. Η πρόεδρος του CDU μάλιστα δεν έκρυψε την δυσφορία της για τους χειρισμούς Όρμπαν, τον οποίο κατηγόρησε ότι οι επιλογές του έχουν ξεπεράσει τα όρια...