Με την αγορά ακινήτων στην Αθήνα αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας να θερμαίνεται λαμβάνοντας ώθηση από τη «Χρυσή Βίζα» και το Airbnb πολλοί είναι αυτοί που βρήκαν ευκαιρία για εύκολο κέρδος. Έτσι αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα επιτήδειων
που εκμεταλλεύονται αυτή την ευκαιρία είτε φοροδιαφεύγοντας, είτε ακόμη και εξαπατώντας ιδιοκτήτες και υποψήφιους αγοραστές.
Η έκταση που έχει πάρει το φαινόμενο είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς για κάθε επαγγελματία μεσίτη που δραστηριοποιείται στην Αττική, υπάρχει και κάποιος που ασκεί παράνομα το επάγγελμα μεσολαβώντας για αγοραπωλησίες με αντάλλαγμα βέβαια την «χρυσή» προμήθεια. Μάλιστα, όπως αναφέρουν επαγγελματίες μεσίτες στο insider.gr, δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για ολόκληρες «φάμπρικες» που κλείνουν δεκάδες συναλλαγές.
Ποιοι είναι όμως οι «παραμεσίτες»;  Κατά πρώτον υπάρχουν εταιρείες (συνήθως μονοπρόσωπες ΙΚΕ) που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι αγοραστών και διεκδικούν ακίνητα που βρίσκονται στην αγορά. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με καταγγελίες μεσιτών, πολλοί επαγγελματίες άλλων κλάδων έχουν επεκταθεί στη μεσιτεία ακινήτων, χωρίς να βέβαια να διαθέτουν την τεχνογνωσία και να δηλώνουν επίσημα τη δραστηριότητα τους αυτή. Τέλος, υπάρχουν και μεσίτες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους αλλά συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα χωρίς να δηλώνουν τίποτα βέβαια στην εφορία.
Οι υπερτιμολογήσεις και η κράτηση ακινήτων 
Το προφανές πλεονέκτημα της παράτυπης δραστηριοποίησης στην αγορά ακινήτων είναι η φοροδιαφυγή. Ωστόσο δεν λείπουν και οι πρακτικές κανονικής εξαπάτησης. Η πιο συνηθισμένη απ’ αυτές είναι η «υπερτιμολόγηση» του ακινήτου: Ο –σχεδόν αποκλειστικά- ξένος αγοραστής πληρώνει το καθορισμένο τίμημα αλλά με πλαστή τιμή όπως εξηγεί έμπειρος επαγγελματίας της αγοράς: «Μπορεί κάποιος ξένος να πληρώσει 100.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα που πωλείται για 70.000 ευρώ και την διαφορά αυτή να τα πάρουν οι μεσάζοντες, καθώς ο πωλητής που θα πάρει τα 100.000 ευρώ θα τους επιστρέψει τα 30.000 ευρώ πίσω την επόμενη ημέρα».
Η παραπάνω πρακτική, πέρα από την εξαπάτηση, προκαλεί και μια στρέβλωση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο σύνολο της αγοράς ακινήτων. Καταγράφονται πράξεις με μεγαλύτερη τιμή απ’ αυτή που πραγματικά κλείνουν, κάτι το οποίο μπορεί να έχει συνέπειες ακόμη και στην διαμόρφωση των αντικειμενικών τιμών.
Άλλη μια σημαντική στρέβλωση στην αγορά προκαλεί το λεγόμενο «καπάρωμα» ακινήτων. Εταιρείες που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι ξένων επενδυτών ζητούν από τους πωλητές να υπογράψουν προσύμφωνα με τα οποία δεσμεύονται τα ακίνητά τους για κάποιους μήνες, προκειμένου να τα δουν οι πελάτες τους. Συνήθως δίνουν μια προκαταβολή μερικών χιλιάδων ευρώ ως δέλεαρ, αλλά ουσιαστικά το ακίνητο αυτό βγαίνει εκτός αγοράς χωρίς να έχει πωληθεί.
Τέλος δεν λείπουν από την αγορά και διάφοροι που εμφανίζονται ως μεσίτες και ζητούν ακόμη και προκαταβολή για κάποιο διαμέρισμα και αφού την εισπράξουν γίνονται … καπνός.
«Η Πολιτεία να λάβει μέτρα»
«Είναι μια πραγματικότητα ότι πολλοί επιτήδειοι αντιποιούνται το επάγγελμα του μεσίτη. Λειτουργούν χωρίς να ακολουθούν τον κώδικα δεοντολογίας, φοροδιαφεύγουν και προκαλούν προβλήματα σε όλη την αγορά», σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος.
Ο ίδιος καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα καθώς ο Σύλλογος δεν μπορεί να κάνει κάτι για όσους δεν είναι μέλη του. «Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να δημιουργήσει ένα θεσμό εποπτείας του μεσιτικού επαγγέλματος αλλά και μια υποχρεωτική εκπαίδευση που θα πιστοποιεί όσους ασκούν το επάγγελμα», δηλώνει ο κ. Ποταμιάνος προσθέτοντας ότι κατά το παρελθόν έχουν γίνει τέτοιες προτάσεις χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από το κράτος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας – Αττικής καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να βεβαιώνονται πως τα άτομα με τα οποία πρόκειται να συνεργαστούν είναι επαγγελματίες μεσίτες. «Οι Σύλλογοι Μεσιτών εκδίδουν κάρτες στα μέλη τους. Εκεί αναγράφεται το όνομα του επαγγελματία μεσίτη, υπάρχει η φωτογραφία του και ο αριθμός ΓΕΜΗ της εταιρείας του», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.
.insider.gr