Κυριακή, Μαρτίου 17

Εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

fimotro.gr
Μεγάλος προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στο Μαξίμου από τις αναλυτικές διαρροές που υπήρξαν στον Τύπο, από τα όσα αρνητικά ως και τραγελαφικά συνέβησαν προχθές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, μόλις έκλεισαν οι κάμερες και οι πόρτες της αίθουσας του Κοινοβουλίου.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο «τρέμουν» το ενδεχόμενο οι διαφωνίες και οι καβγάδες,
που συμβαίνουν εδώ και καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κρατιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την κοινή γνώμη, να αποτελέσουν υλικό για την καθημερινή ειδησεογραφία.
Και αυτός ήταν και ο λόγος που στελέχη του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να διασφαλίσουν ότι οι διάλογοι και η ένταση μεταξύ βουλευτών και υπουργών στη συνεδρίαση της Κ.Ο. δεν θα δημοσιεύονταν τουλάχιστον στα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά δεν έγινε καμία προσπάθεια διάψευσης των όσων βγήκαν προς τα έξω. Ούτε καν της φράσης του ιδίου του πρωθυπουργού, όταν κάποια στιγμή, μετά από πολλή ώρα σιωπηλής παρακολούθησης των όσων συνέβαιναν, είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του: «Να μην τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος, να μη δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για συντριπτική ήττα».
Αντίστοιχη επιχείρηση ενίσχυσης των «στεγανών» που έθιξε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία -εμφανώς ενοχλημένη που o καβγάς της με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου βγήκε προς τα έξω με την ακρίβεια… πρακτικών- είχε γίνει όταν είχε διαρρεύσει από την κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ βίντεο με τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολλάκη να λέει από το βήμα «πρέπει να βάλουμε και κάποιους φυλακή» που είχε προκαλέσει πάταγο.
Τώρα όμως η ανησυχία είναι μεγαλύτερη, επειδή η ηττοπάθεια και η παρακμή της κυβέρνησης συνδέονται άμεσα με την επιτάχυνση της φθοράς της.
Η εκτίμηση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η ηττοπάθεια που επικρατεί τροφοδοτεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της αυτοπροστασίας έναντι της ενίσχυσης της συλλογικότητας.
Πολύ απλά, θεωρούν ότι το ό,τι συμβαίνει σήμερα είναι απόρροια του υπολογισμού ότι οι 154 βουλευτές θα μειωθούν στο μισό στην επόμενη Βουλή που σημαίνει ότι τα «αλληλοκαρφώματα» μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν να βγαίνουν προς τα έξω και αυτό θα συνεχιστεί επειδή έχουν στόχο τον επηρεασμό των ψηφοφόρων.
Η έμμεση κατηγορία που απηύθυνε η βουλευτής της Β’ Πειραιώς Νίνα Κασσιμάτη εναντίον των ψηφολεκτών της πρώτης ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Μπαλωμενάκη και Καραγγιαννίδη, ότι έδωσαν στον Τύπο το ψηφοδέλτιό της για να την πλήξουν, αξιολογήθηκε ως μείζον θέμα.
Η προσπάθεια που έκανε ο Nίκος Βούτσης, προφανώς αντιλαμβανόμενος τις διαστάσεις μίας τέτοιας μομφής, να ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι τη διαρροή την έκανε δήθεν η αντιπολίτευση, δεν θόλωσε τα νερά και το θέμα θα έχει συνέχεια.
Στελέχη της Κουμουνδούρου αποδίδουν το διαλυτικό κλίμα και στην άρνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθούν να συνυπάρξουν με στελέχη άλλων χώρων που φέρνει στον ΣΥΡΙΖΑ η απροετοίμαστη, ρηχή και επιβεβλημένη από τις ανάγκες της πολιτικής επικοινωνίας προσπάθεια διεύρυνσης.
Η εικόνα της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου να χάνει τον έλεγχο ακόμα και ενώπιον του ιδίου του πρωθυπουργού και να επαναλαμβάνει την απειλή παραίτησής της από το βουλευτικό αξίωμα για να προκαλέσει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία, είναι η εικόνα της σύγκρουσης του πολιτικού και του λούμπεν στοιχείου, σε έναν πολιτικό οργανισμό που μεταλλάσσεται φθίνοντας.
«Από τον ανασχηματισμό ως τώρα, έχουν βγει δύο – τρεις φορές τα έξοδα που έχει κάνει ο Τόλκας στο υπουργείο. Είτε για να παραγγείλει έπιπλα είτε για να πάει στο χωριό του.
Τυχαία είναι αυτά;», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει σε μια λογική «ανθρωποφαγίας» προκειμένου να επιβιώσουν έναντι του συνυποψηφίου τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής