Αυστρία – δημοσκοπήσεις: Σαρώνουν ο δεξιός καγκελάριος Κουρτς και το Λαϊκό κόμμα του!


Στα ύψη η δημοφιλία του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και σταθερά πρώτο το Λαϊκό κόμμα του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση στην Αυστρία.
Σχεδόν ενάμιση χρόνο από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 στην Αυστρία, τις οποίες το ίδιο είχε κερδίσει, σταθερό εξακολουθεί να παραμένει το προβάδισμα και στις δημοσκοπήσεις, για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς,
ενώ ανοδική πορεία παρουσιάζει η δική του δημοτικότητα.
Αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο – οικονομικού περιοδικού Profil, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του, φέρει το Λαϊκό Κόμμα – που ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων – να βρίσκεται στην 1η θέση με ποσοστό 34%, έναντι 31,5% του εκλογικού αποτελέσματός του.
Στην 2η θέση εμφανίζεται στη δημοσκόπηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης – το οποίο, ως πρώτο κόμμα, βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα 10 χρόνια – με ποσοστό 25%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ 3ο έρχεται, με 24% (26% στις εκλογές του 2017), το Κόμμα των Ελευθέρων.
Η ίδια δημοσκόπηση φέρει ως 4ο κόμμα το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 8% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η «Λίστα Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς») με 2% (4,4% στις εκλογές).
Από την άλλη πλευρά, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, σήμερα και τα τρία κόμματα να έχουν άλλες ηγεσίες από εκείνες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πριν από σχεδόν 18 μήνες.
Και στα τρία αυτά κόμματα ηγούνται πλέον γυναίκες πολιτικοί:
των Σοσιαλδημοκρατών ηγείται η Παμέλα Ρέντι – Βάγκνερ, του ΝΕΟΣ η Μπεάτε Μάινλ – Ράιζινγκερ και της Λίστας Τώρα (πρώην Λίστα Πιλτς) η Μαρία Στερν.