Πέμπτη, Μαρτίου 7

Εδιμβούργο, ένα μεσαιωνικό παραμύθι

Εδιμβούργο, ένα μεσαιωνικό παραμύθι
Η πανέμορφη πρωτεύουσα της Σκωτίας, γεμάτη ζωντάνια, θρύλους και μυστήριο, εντυπωσιάζει κάθε ταξιδιώτη με τα διαχρονικά της κάλλη. Γοτθικά και γεωργιανά κτίρια, ένα περήφανο κάστρο, λιθόστρωτοι δρόμοι και στενά περάσματα, ηφαιστειογενείς λόφοι με απίστευτη θέα και καταπράσινα πάρκα συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό.

Το Εδιμβούργο είναι μία πόλη που αξίζει να την περπατήσετε για να απολαύσετε τις δύο όψεις της, τη μεσαιωνική και τη γεωργιανή. Η πρωτεύουσα της Σκωτίας σφύζει από ζωή, με πολλά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και παμπ, οι οποίες σερβίρουν μπύρες, αυθεντικό ουίσκι και σκωτσέζικες σπεσιαλιτέ. Ο πιο εμπορικός δρόμος της πόλης είναι η Princes Street. Δίπλα της απλώνεται το πάρκο Princes Street Gardens, το οποίο χωρίζει την Παλιά από τη Νέα Πόλη.
Η μεσαιωνική Παλιά Πόλη
Στη βόλτα σας θα δείτε εξαιρετικά κτίρια γοτθικού ρυθμού, τα πρώτα πολυώροφα κτίρια του 16ου και του 17ου αιώνα, εκκλησίες, στενά κρυφά περάσματα (closes) και υπόγειους δρόμους. Εδώ ζούσε όλος ο πληθυσμός του Εδιμβούργου μέχρι τον 18ο αιώνα, όταν άρχισε να χτίζεται η Νέα Πόλη για να αποσυμφορηθεί η περιοχή καθώς ξεσπούσαν επιδημίες από τον συνωστισμό.
Η αρτηρία της Παλιάς Πόλης  είναι το Βασιλικό Μίλι (Royal Mile), το οποίο ενώνει τέσσερις διαδοχικούς δρόμους και συνδέει το Κάστρο του Εδιμβούργου με το Παλάτι του Χόλιρουντ. Στη διαδρομή θα συναντήσετε επιβλητικά κτίρια, μικρά μουσεία και τον πανύψηλο Καθεδρικό Ναό του St. Giles με εκπληκτικά βιτρό και πάνω από 200 μνημεία επιφανών Σκωτσέζων στο εσωτερικό του. Μπορείτε να κάνετε στάση για ψώνια στα δεκάδες μαγαζάκια με σουβενίρ και σε καταστήματα που πωλούν ουίσκι ανεξάρτητων παραγωγών ή να ξαποστάσετε σε μία από τις παμπ.
Το κέντρο της νυχτερινής ζωής στην Παλιά Πόλη βρίσκεται στη Grassmarket, τη γειτονιά που ήταν κάποτε τόπος εκτελέσεων και δράσης διαβόητων δολοφόνων.

Για τους λάτρεις του μυστηρίου, υπάρχουν ξεναγήσεις στις υπόγειες φτωχογειτονιές, στα closes και σε άλλες τοποθεσίες όπου κυριαρχούν μύθοι και θρύλοι για φαντάσματα, μάγισσες, συνωμοσίες και φόνους. Στο κτίριο της Camera Obscura μπορείτε να μυηθείτε στον κόσμο των ψευδαισθήσεων και να διασκεδάσετε με οφθαλμαπάτες.
Η γεωργιανή Νέα Πόλη 
 Άνετους, κομψούς δρόμους, γεωργιανά κτίρια με νεοκλασικές επιρροές, πάρκα και μεγάλες πλατείες θα αντικρίσετε κατά την περιήγησή σας στη Νέα Πόλη, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Τζέιμς Κρεγκ. Πέρα από τον εμπορικό δρόμο Princes Street, ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι πλατείες St. Andrew Square και Charlotte Square.
Το Κάστρο του Εδιμβούργου
Στην κορυφή ενός ανενεργού ηφαιστείου υψώνεται αγέρωχα το Κάστρο του Εδιμβούργου, με υπέροχη θέα στην πόλη. Το φημισμένο κάστρο υπήρξε κατοικία πολλών βασιλικών οικογενειών της Σκωτίας. Εδώ θα δείτε τα πετράδια του Στέμματος, το Εθνικό Μουσείο Πολέμου και τα Βασιλικά Διαμερίσματα. Το παλαιότερο κομμάτι του ιστορικού φρουρίου είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας που χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Καθημερινά (εκτός Κυριακής) στη μία το μεσημέρι ένα κανόνι ρίχνει μία βολή από το κάστρο.  Αυτοί οι κανονιοβολισμοί καθιερώθηκαν το 1861 με στόχο τη ρύθμιση των ρολογιών των πλοίων πριν την αναχώρησή τους για μακρινά ταξίδια.

Το Παλάτι του Χόλιρουντ (Holyrood Palace)
Το εντυπωσιακό παλάτι όπου διέμεναν οι βασιλείς της Σκωτίας από τον 16ο αιώνα αποτελεί σήμερα την επίσημη κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις πολυτελείς αίθουσες υποδοχής, τη Βασιλική Πινακοθήκη και τους κήπους.

Το Κάθισμα του Αρθούρου (Arthur’s Seat)
Μαγευτική θέα προσφέρει το Κάθισμα του Αρθούρου, η κορυφή ενός ηφαιστείου που έσβησε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για το ψηλότερο σημείο του Πάρκου Χόλιρουντ.
Ο Λόφος Κάλτον (Calton Hill)
Ανηφορίζοντας το λόφο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από ψηλά κάθε πλευρά της πόλης. Στην κορυφή βρίσκεται το ημιτελές «Εθνικό Μνημείο» που μοιάζει με τον Παρθενώνα και θεωρείται ένας από τους λόγους που αποκαλούν το Εδιμβούργο «Αθήνα του Βορρά». Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Σκωτσέζων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Δίπλα θα δείτε τα Μνημεία του Νέλσονα και του φιλοσόφου Ντάγκαλντ Στιούαρτ (εμπνευσμένο από το Μνημείο του Λυσικράτη στην Αθήνα) και πιο πέρα, το Αστεροσκοπείο.

Το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας (National Museum of Scotland)
Ανήκει στα δημοφιλέστερα μουσεία του πλανήτη, καθώς διαθέτει ποικίλες συλλογές εκθεμάτων για την Ιστορία της Σκωτίας, τον πολιτισμό της, τα ήθη και τα έθιμα, για επιστημονικά επιτεύγματα (όπως τη Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο) και σημαντικούς πολιτισμούς του κόσμου. Οι θεματικοί όροφοι του μουσείου περιλαμβάνουν και τμήμα Φυσικής Ιστορίας, εκθέσεις φωτογραφίας και αφιερώματα στη μόδα, το ντιζάιν και την τεχνολογία.

Ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος
Μια όαση πρασίνου, γνωστή ως «Botanics», με δασώδη τοπία, λίμνες,  περίτεχνα διαμορφωμένους κήπους και γυάλινα θερμοκήπια. Απέχει περίπου ενάμισι χλμ. από το κέντρο της πόλης και προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες είδη φυτών από όλο τον κόσμο.
Μην φύγετε χωρίς:
-να κάνετε βόλτα στην παραθαλάσσια πλευρά του Εδιμβούργου και το παλιό λιμάνι του Λιθ, όπου θα βρείτε πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια που στεγάζονται σε μεσαιωνικά σπίτια εμπόρων
-να επισκεφθείτε το Μουσείο των Συγγραφέων, το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή διάσημων Σκωτσέζων όπως ο Σερ Γουόλτερ Σκοτ, ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον και ο εθνικός ποιητής της Σκωτίας, Ρόμπερτ Μπερνς
-να δείτε πίνακες γνωστών ζωγράφων ( Πικάσο, Ματίς, Πόλοκ κ.ά) στην Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και έργα σπουδαίων Βρετανών και Ευρωπαίων καλλιτεχνών (Μποτιτσέλι, Ρέμπραντ, Μονέ, Βαν Γκογκ κ.ά) στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.
.zougla.gr