Κυριακή, Μαρτίου 3

Eυκλείδη, έχω να σου πω ένα μυστικό:Aπλά θα πάτε φυλακή…

Ο Τσακαλώτος άκουγε έντρομος τον κεντρικό τραπεζίτη
kourdistoportocali.com 
Eυκλείδη, έχω να σου πω ένα μυστικό: Aπλά θα πάτε φυλακή…Ακόμη κι εσύ δεν βλέπω πως θα μπορούσες να τη γλιτώσεις…
Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Στουρνάρας υποδέχθηκε τον υπ. Οικονομικών με τον οποίο θα συζητούσαν τα κόκκινα δάνεια. Ο Τσακαλώτος έχασε το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
Από τον Ian Ford
Αλλωστε ο θυμός του κεντρικού τραπεζίτη δεν άφηνε περιθώρια
αμφιβολίας. Ηταν ζωγραφισμένος στο πρόσωπό του. Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω ο Βερναρδάκης έμπαινε φουριόζος στο πρωθυπουργικό γραφείο με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διεξάγονται πλέον σχεδόν καθημερινά.
Πρόεδρε, δεν θα καταφέρουμε να φθάσουμε ως τον Οκτώβριο. Δεν ξέρω καν αν θα μπορέσουμε να φθάσουμε ως τον Μάιο.Εχουμε διαρκώς απώλειες…Η Συφωνία των Πρεσπών μας τσακίζει…Οπως επίσης και τα μέτωπα που ανοίγει ο Παύλος Πολάκης…Αυτό όμως που είναι πιο ανησυχητικό είναι οι πληροφορίες που έχω για την ολική επαναφορά του Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ…Μάλλον των Παπανδρέου…Στο πλευρό τού Γιώργου είναι τόσο ο Νίκος, όσο και ο Αντρίκος…Ο κόσμος άλλωστε έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι φάγαμε τον Παπανδρέου και τον Σαμαρά αλλά όταν κυβερνήσαμε υπήρξαμε πιο μνημονιακοί από τους προκατόχους μας…Το τίμημα θα είναι οδυνηρό στις κάλπες…
Ο Τσίπρας είχε ενημερωθεί κι αυτός για την ολική επαναφορά των Παπανδρέου, όπως επίσης και για την απόπειρα του Τσακαλώτου να διασωθεί και να διεκδικήσει την ηγεσία του Σύριζα. Ο ίδιος ο Τσακαλώτος έχοντας ζήσει τα υπουργικά μεγαλεία νιώθει βολικά να επιστρέψει ως ανώνυμος καθηγητής στο λονδρέζικο πλήθος. Γι΄αυτό και η αιφνίδια νυχτερινή σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με «άρωμα» εκλογών.
Οι πρόωρες εθνικές εκλογές είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμετέχοντες έσπευσαν να διαψεύσουν στους δημοσιογράφους ότι η σύσκεψη είχε σχέση με τις εκλογές, μιλώντας για λάθος συναγερμό.
Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεανώ Φωτίου, αλλά και πολλά κομματικά στελέχη, όπως ο βουλευτής και πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Μαντάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλοι.
Ουδείς αποκάλυψε –σύμφωνα με πληροφορίες- στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέχρι τόσο αργά στο υπουργείο, το αντικείμενο της βραδινής συνάντησης. Είναι βέβαιο όμως πως η δίωρης διάρκειας συζήτηση είχε αποκλειστικά πολιτικό και όχι οικονομικό περιεχόμενο, εν όψει και της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό «μενού» προφανώς περιελάμβανε και την «γραμμή» που θα τηρήσουν οι “53” της πολιτικής ομάδας, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και επίσης συζητήθηκαν εκκρεμότητες νομοσχεδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, στην ερώτηση γιατί συγκεντρώθηκε στο γραφείο του «το μισό υπουργικό συμβούλιο», απάντησε με χαμόγελο πριν αποχωρήσει: «Τώρα γίνεστε υπερβολικοί». 
Η κυρία Θεανώ Φωτίου απέφυγε –σύμφωνα με πληροφορίες- να πει οτιδήποτε σχετικά με την συνάντηση ή και για τον χρόνο διενέργειας εκλογών, απαντώντας με χιούμορ: «Ποια συνάντηση; Εγώ φτιάχνω τα γεμιστά»!.
Στο ίδιο μοτίβο και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- αν είναι έτοιμοι στο υπουργείο του και για βουλευτικές εκλογές, απάντησε: «Ποιος ασχολείται με τις εκλογές; Ασχολείται κανείς;».