Κυριακή, Απριλίου 21

Βάφτηκε στο αίμα το Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 200 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Βάφτηκε στο αίμα το Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα
Στους 207 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, εκ των οποίων οι 35 είναι ξένοι υπήκοοι, από τις σημερινές εκρήξεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών κι ισάριθμα ξενοδοχεία στην Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Και όγδοη επίθεση σημειώθηκε στη Σρι Λάνκα, που επλήγη από ένα κύμα επιθέσεων με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κολόμπο.


Η έκρηξη σημειώθηκε σε σημείο που δεν προσδιορίστηκε, στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο του Κολόμπο, ανέφεραν οι αρχές. Εκκλησίες και ξενοδοχεία επλήγησαν σήμερα στο Κολόμπο και σε δύο άλλες πόλεις της Σρι Λάνκα.


Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας).
Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει έως τις 06:00 τοπική ώρα της Δευτέρας (03:30 ώρα Ελλάδας).
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι απαγόρευσε την πρόσβαση σε βασικούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε υπηρεσίες μηνυμάτων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ οι βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.
Νέα έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, προκαλώντας δύο θανάτους, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κολόμπο.
Ένας Πορτογάλος ηλικίας περίπου 30 ετών που βρισκόταν εκεί με τη σύζυγό του σκοτώθηκε από την έκρηξη σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, δήλωσε από τη Λισαβόνα η πρόξενος της Πορτογαλίας εκει Πρίνι Πάιν.
"Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως μόνον στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Κολόμπο έχουν μεταφερθεί 254 τραυματίες, ενώ άλλοι 60 απαριθμούνται στις επιθέσεις στις άλλες πόλεις.

To βίντεο έχει γυριστεί αμέσως μετά τις εκρήξεις και έχει επεξεργαστεί από τη zougla.gr


Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε τρεις εκκλησίες, δύο στο Κολόμπο και μία βόρεια της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, στο Νεγκόμπο. Επίσης, τρεις εκρήξεις έγιναν σε πολυτελή ξενοδοχεία, στο Κολόμπο.

Τουλάχιστον 156 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Όμως, υπάρχουν φόβοι ότι ο τραγικός απολογισμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο και του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, μία πόλη βορείως της πρωτεύουσας. Από την έκρηξη στον Άγιο Αντώνιο, τουλάχιστον 160 τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία του Κολόμπο, τόνισαν αξιωματούχοι.

«Επίθεση εναντίον της εκκλησίας μας, παρακαλούμε ελάτε να μας βοηθήσετε εάν βρίσκονταν εδώ μέλη της οικογένειάς σας», διαβάζει κανείς σε μήνυμα στα αγγλικά που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο.
Εκτός από την εκκλησία στο Νεγκόμπο, στόχο αποτέλεσε και μία τρίτη στη Μπατικαλόα, στα ανατολικά. Εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου ανακοίνωσε πως οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν ξεπερνούν τους 300.
Τουλάχιστον ένα από τα θύματα προερχόταν από το Cinnamon Grand Hotel στο Κολόμπο, κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους υπευθύνους του, προσδιορίζοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα από τα εστιατόριά του.
Στη Σρι Λάνκα, επί 21 εκατ. κατοίκων, οι χριστιανοί ανέρχονται σε 1,2 εκατ., που αντιστοιχούν στο 7% του πληθυσμού. Το 70% της χώρας ασπάζεται τον Βουδισμό, το 12% τον Ινδουϊσμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.
 Έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός 
Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε έστειλε αίτημα για έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας έπειτα από τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και ισάριθμα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο και άλλες πόλεις της χώρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Τουλάχιστον 52 είναι οι νεκροί και πολλές εκατοντάδες οι τραυματίες από τις εκρήξεις στο Κολόμπο και άλλες πόλεις, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών.zougla.gr/