Τρίτη, Απριλίου 23

Ελεύθερος υπό όρους ο Λυκουρέζος ΤΟΥ ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ 50.000 ΕΓΓΥΗΣΗ

Ελεύθερος υπό όρους ο Λυκουρέζος
Eλεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε λίγο μετά τις 22.20 το βράδυ της Μ. Δευτέρας, έπειτα από την απολογία του για την αποκαλούμενη «μαφία των φυλακών» ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Για την ίδια υπόθεση ελεύθερος υπό όρους, αφέθηκε και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Στον κ. Λυκουρέζο επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα αλλά και εγγύηση 50.000 ευρώ. Στον κ. Παναγοπουλο επιβλήθηκε μόνο η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής δήλωσε: «Επειδή λείπει η έννοια του γεγονότος από αυτή την υπόθεση αλλά τα χρονικά περιθώρια που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ασφυκτικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δώσουμε κι άλλα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχουμε καμία εμπλοκή με την υπόθεση».
Ο κ. Λυκουρέζος βρέθηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας αντιμέτωπος με τον εφέτη ανακριτή. Ο γνωστός δικηγόρος, ο οποίος συνοδευόταν από αστυνομικούς, ανέβηκε με το ασανσέρ στον 7ο όροφο του Εφετείου, όπου βρίσκεται το ανακριτικό γραφείο, χαμογελαστός, κρατώντας έναν μεγάλο πορτοκαλί φάκελο.
Η κόρη του Μαρία Ελένη Λυκουρέζου αμέσως πήγε κοντά του για να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει, ενώ έξω από το γραφείο του ανακριτή, εκτός από τους συνεργάτες και τα δύο παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, τον ποινικολόγο περίμενε και η σύντροφός του Νατάσα Καλογρίδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απολογία του ποινικολόγου άρχισε μέσα σε κλίμα έντασης. Αφορμή στάθηκε η απαίτηση του εφέτη ειδικού ανακριτή να απενεργοποιήσει ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, το κινητό του. Ο συνήγορος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό κι ότι ήδη έχει ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία. Η μαραθώνια απολογία του κ. Λυκουρέζου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.30 το απόγευμα της Μ.Δευτέρας.
Το «κατώφλι» του ανακριτή πέρασε το απόγευμα και ο δικηγόρος Θεόδωρος Παναγόπουλος, σε βάρος του οποίου είχε επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο της ανάκρισης για τη «μαφία των φυλακών». Στο πλευρό και του δεύτερου δικηγόρου ήταν η οικογένειά του αλλά και συνεργάτες του.
Oι δύο δικηγόροι προσπάθησαν να αντικρούσουν στα απολογητικά τους υπομνήματα όσα αναφέρει το κατηγορητήριο.
Αδιανόητες χαρακτήρισε ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για  εγκληματική οργάνωση και απόπειρα εκβίασης ενός… καταδίκου, όπως  αποκαλεί με νόημα στο απολογητικό του υπόμνημα,  τον Αριστείδη Φλώρο, τονίζοντας πως ουδεμία σχέση  μπορεί να έχει ο ίδιος με την αποκαλούμενη «μαφία» των φυλακών ή άλλου τύπου εγκληματικές οργανώσεις.
Λίγο μετά την αγωγή που κατέθεσε, δια του συνηγόρου του, σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα  από την οποία ζητεί αποζημίωση 10.000 ευρώ για προσβολή της προσωπικότητάς του και δη του τεκμηρίου αθωότητάς του, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος προσπάθησε να καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς του Αριστείδη Φλώρου που τον έφεραν εν πολλοίς στη δεινή θέση του κατηγορουμένου.
«Οι θύτες μετατρέπονται σε θύματα», τονίζει με νόημα μεταξύ άλλων στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε προκειμένου να πείσει εφέτη ανακριτή και εισαγγελέα για τη «μειωμένη» αξιοπιστία του Αριστείδη Φλώρου ο οποίος αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο ποινικολόγος,  «αναγορεύεται σε αξιόπιστο μάρτυρα» για τη Δικαιοσύνη.
Άλλωστε, όπως εξήγησε ο ποινικολόγος, «ο Αριστείδης Φλώρος φαίνεται πως είναι ο μόνος κερδισμένος από την υπόθεση αυτή. Και αυτό γιατί η δίωξη σε βάρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, "επιτελεί διπλό ρόλο" και βγάζει  τελικά …λάδι τον Αριστείδη Φλώρο καθώς:
-α) αποσυνδέει τρόπον τινά τον ήδη καταδικασθέντα Αριστείδη Φλώρο από την ηθική αυτουργία της δολοφονικής επίθεσης  του Αριστείδη Φλώρου σε βάρος του Γ. Αντωνόπουλου και
- β) επιχειρεί να διαρρήξει την πολλαπλώς ομολογημένη και αποδεδειγμένη σύνδεση του Α. Φλώρου με την ομάδα των έγκλειστων κακοποιών».
Από τη μεριά του, ο δεύτερος δικηγόρος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι σε καμία τηλεφωνική επικοινωνία που έχει καταγράψει ο «υπερκοριός» της αστυνομίας δεν αναφέρεται το όνομά του υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μπήκε στην υπόθεση Φλώρου το 2017, ενώ, σύμφωνα με την κατηγορία, φέρεται ως μέλος της οργάνωσης από το 2014. Επιπλέον,υποστήριξε πως στη δικογραφία δεν καταγράφεται καμία πράξη που να τον συνδέει με την απαίτηση «δώρου» από τον επιχειρηματία. zougla.gr