Σάββατο, Απριλίου 27

Antonio Gramsci... ομόφοβος, λαϊκιστής κι αδιάλλακτος εθνικιστής!

ΑΠΟ ΤΟ "PRESS-GR"
Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
«Το σημείο εκκίνησης είναι "εθνικό"
κι απ' αυτό το σημείο εκκίνησης
πρέπει να λάβεις τις αποφάσεις των κινήσεων»
Antonio Gramsci 
"Quaderni del carcere" (Τετράδια της φυλακής), σελ. 1729.
27 Απρίλη του 1937, πριν 82 χρόνια έφυγε ο Αντόνιο Γκράμσι ο μεγάλος διανοητή κι επαναστάτης, εκλεγμένος Γραμματέας του Κ.Κ.Ι. στο συνέδριο του κόμματος στην παρανομία (Λυών 1926), όπου συνέτριψε τις θέσεις των σοσιαλδημοκρατών, όταν με τεράστια και συντριπτική πλειοψηφία το συνέδριο απέρριψε κάθε πρόκληση και εκμετάλλευση των αναθεωρητών και "μεταρρυθμιστών".


Φυλακίστηκε, βασανίστηκε από το φασισμό, αλλά παρέμεινε όρθιος σε μια απεγνωσμένη 10ετή αντίσταση. Έσβησε νεώτατος στην ηλικία των 46 χρόνων, αλλά μας άφησε κληρονομιά μια τεράστια πολιτική διαθήκη.
Σήμερα αποτελεί αντικείμενο διαστρέβλωσης κι εκμετάλλευσης -ακόμη και στην Ελλάδα- από όλους όσους συνέτριψε μέσα στο... κίνημα, τους ψευδοεπαναστάτες αναθεωρητές κι οπουρτουνιστές που απλώς διψούσαν για προσωπικά οφέλη και κυβερνητικά οφίτσια.
Για όσους σήμερα επικαλούνται υποκριτικά τον Γκράμσι για να διατηρούν έναν "αριστερό" φερετζέ, ο διανοητής ήταν ένας "χυδαίος ομόφοβος", "λαϊκιστής" (πάντα με τον λαό) κι "αδιάλλακτος εθνικιστής" (πάντα με την πατρίδα και το έθνος):


«Πρέπει να επιμείνουμε στο γεγονός ότι στον σεξουαλικό τομέα
ο πλέον εξευτελιστικός παράγοντας και μεγάλης αποστροφής
είναι η ελευθεριακή και διαφωτιστική αντίληψη των τάξεων
που δεν συνδέονται στενά με την παραγωγική εργασία,
και από αυτές τις τάξεις μολύνεται η τάξη των εργαζομένων»
Antonio Gramsci, Τετράδια της φυλακής
Βλέπε σε: Σεξιστής κι ομόφοβος ήταν και ο... Antonio Gramsci

«Ένα νέο σύστημα κατανομής εξουσιών
μεταξύ του καθεστώτος και της Εκκλησίας»
 Antonio Gramsci
Βλέπε σε: Antonio Gramsci: Οι Σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας

«Μισώ τους αδιάφορους τους απαθείς...
Να ζεις σημαίνει να είσαι Αντάρτης...»
Αντόνιο Γκράμσι
(22 Γενάρη 1891 – 27 Απρίλη 1937)
Βλέπε σε: Να ζεις σημαίνει να είσαι Αντάρτης

Βλέπε σε: “Μισώ τις Πρωτοχρονιές”

Στη μνήμη του και τις παρακαταθήκες του ένα ανέκδοτο στην Ελλάδα κείμενό του... μαθητής Δημοτικού, σε δική μου μετάφραση.

Έκθεση του Αντόνιο Γκράμσι στην 5η Δημοτικού 
Το θέμα της έκθεσης που έθεσε ο δάσκαλος στο μικρό χωριό της επαρχίας Οριστάνο (Σαρδηνία) ήταν: «Αν ένας ευκατάστατος και πολύ ευφυής συμμαθητής σας εξέφραζε την πρόθεση να εγκαταλείψει το σχολείο, τι θα του απαντούσατε;»

«Ghilarza, σήμερα 15 Ιούλη 1903
Αγαπητέ φίλε,
Πριν από λίγο καιρό έλαβα την πολύ αγαπητή επιστολή σου και είμαι πολύ ευτυχής που είσαι καλά στην υγεία σου.
Ένα μόνο σημείο με εκπλήσσει για εσένα. Λες πως δεν θα συνεχίσεις πλέον τις σπουδές γιατί σου προκαλούν πλήξη. 

Πώς, εσύ που είσαι τόσο έξυπνος, που, μα ευχαριστείς τον Θεό, δεν σου λείπουν τα απαραίτητα, θέλεις να εγκαταλείψεις τις σπουδές σου;
Μου λές να κάνω το ίδιο, γιατί είναι πολύ καλύτερο να τρέχουμε στα χωράφια, να πηγαίνουμε σε χορούς και δημόσιες συγκεντρώσεις, αντί να κλεινόμαστε για τέσσερις ώρες την ημέρα σε ένα δωμάτιο, με τον δάσκαλο που πάντα μας προτρέπει να μελετάμε, γιατί αν όχι θα παραμείνουμε κούτσουρα. Αλλά εγώ, αγαπητέ φίλε, δεν θα μπορέσω ποτέ να εγκαταλείψω τις σπουδές που είναι η μόνη μου ελπίδα να ζήσω τίμια όταν θα είμαι ενήλικος, γιατί όπως γνωρίζεις, η οικογένειά μου δεν πλούσια και είναι γεμάτη από περιουσιακά αγαθά.
Πόσα φτωχά αγόρια σε ζηλεύουν, αυτοί που θα ήθελαν να σπουδάσουν, αλλά στους οποίους ο Θεός δεν έδωσε τα απαραίτητα, όχι μόνο για να μελετήσουν, αλλά πολλές φορές, ούτε καν να να λιγοστεύουν την πείνα τους.
Εγώ τους βλέπω από το παράθυρό μου, πως τα μάτια τους κοιτούν τα παιδιά που περνούν δίπλα τους με τις τσάντες στην πλάτη τους, ενώ αυτά τα παιδιά μπορούν να πάνε μόνο στο νυχτερινό σχολείο.
Εσύ λες ότι είστε πλούσιοι, ότι δεν θα χρειαστείς σπουδές για να ζήσεις, αλλά πρόσεξε την παροιμία "Η αργία είναι ο πατέρας των κακών".
Όποιος δεν σπουδάζουν νεαρός στην ηλικία θα το μετανιώσει στα γηρατειά του. Μια ανατροπή της τύχης, μια χαμένη διαμάχη, μπορούν να φέρουν στη δυστυχία τους πλουσιότερους ανθρώπους. Θυμήσου τον κ. Φραγκίσκο. Ήταν γιος μιας αρκετά πλούσιας οικογένειας. Περνούσε λαμπρα στα νιάτα του, πήγαινε στα θέατρα, στα κέντρα παιχνιδιών και κατέληξε να καταστρέφεται εντελώς, και τώρα κάνει τον κλητήρα σε έναν δικηγόρο που του δίνει εξήντα λιρέτες το μήνα, που αρκούν μόνο για να ψευτοζεί.
Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να είναι αρκετά για να σε αποτρέψουν από το σκοπό σου.
Επέστρεψε στις σπουδές αγαπητέ Τζιοβάνι κι εκεί θα βρεις όλα τα αγαθά που υπάρχουν.
Μην κακοκαρδίζεσαι επειδή σου μιλώ με την καρδιά μου, γιατί σε αγαπώ, και σου λέω τα πάντα κατά πρόσωπο, και να μην κολακεύεις τον εαυτό σου όπως πολλοί.
Αντίο, χαιρέτησε μου τους γονείς σου, σε φιλώ
Ο αφοσιωμένος φίλος σου Αντόνιο
Antonio Gramsci»
* Στην Ιταλία μέχρι σήμερα η 5η Δημοτικού είναι η τελευταία τάξη πριν το Γυμνάσιο (3 χρόνια) και κατόπιν το Λύκειο (4 χρόνια).

Ο Αντόνιο Γκράμσι, σε αντίθεση με όσα πράττει η σημερινή ευρωπαϊκή "αριστερά" των τραπεζιτών, που μάλιστα συχνά πυκνά τον επικαλείται, από μαθητής Δημοτικού είχε άποψη και μας την δίνει πολύ αργότερα στα άρθρα του:
"Εξεγερθείτε, διότι θα χρειαστούμε όλο τον ενθουσιασμό σας.
Οργανωθείτε, διότι θα χρειαστούμε όλη σας τη δύναμη.
Μελετήστε, διότι θα χρειαστούμε όλη σας τη νοημοσύνη."
Antonio Gramsci, L'ordine nuovo

Αναμένοντας την Ανάσταση και Λαμπρή των λαών και των εθνών, της πατρίδας μας, ανεπηρέαστοι από τον αντικομουνισμό της δεξιάς και τον "αντιφασισμό" της υποταγμένης κοσμοπολίτικης "αριστεράς"...
«Ο κοσμοπολιτισμός χωρίς πατρίδα,
που αρνείται τα εθνικά αισθήματα και την ιδέα της πατρίδας,
δεν έχει τίποτα κοινό με τον προλεταριακό διεθνισμό»
Γκεόργκι Δημητρόφ

Σημείωση: Πριν από λίγα λεπτά ο μαρξιστής Ιταλός φιλόσοφος Diego Fusaro σχολίασε για την επέτειο:
«27 Απρίλη 1937 πεθαίνει ο Αντόνιο Γκράμσι. Την πρώτη φορά δολοφονήθηκε από τη φασιστική δικτατορία. Τη δεύτερη φορά δολοφονήθηκε από την αριστερά των προδοτών, που εγκατέλειψαν το σοσιαλιστικό διεθνισμό για τον φιλελεύθερο κοσμοπολιτισμό, τους αγώνες για την Εργασία με τους αγώνες για το κεφάλαιο.»

Σχετικές σημειώσεις:
sibilla-gr