Νηστεία και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

Νηστεία και διατροφή: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε!

Η νηστεία είναι μία περίοδος κάπως ριψοκίνδυνη, καθώς χωρίς τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, είναι πιθανό να βάλουμε βάρος και να ξεφύγουμε από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Συγκεντρώσαμε tips για να κάνετε μία επιτυχημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση μεμονωμένων τροφών

Η νηστεία μας υπαγορεύει να είμαστε εγκρατείς και όχι μόνο να απέχουμε από συγκεκριμένες τροφές, όπως είναι το κρέας ή το γάλα. Για αυτό φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από ό,τι συνήθως και να μην πέφτετε με τα μούτρα στο ψωμί, στα ζυμαρικά ή σε άλλους υδατάνθρακες, γιατί αφενός θα βάλετε κιλά και αφετέρου θα βαρεθείτε γρήγορα. Άλλωστε η ποικιλία στη διατροφή μας κάνει καλό!

Επενδύστε στα «έξυπνα» σνακ

Τα μικρά γεύματα και τα healthy σνακ, αποτελούν σούπερ διατροφικές επιλογές κατά τη διάρκεια της νηστείας. Επενδύστε στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, στα αποξηραμένα φρούτα, σε φυσικούς χυμούς και σε φρουτοσαλάτες.

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Μπορεί να μην επιτρέπεται να καταναλώσετε κρέας, όμως η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της σιλουέτας σας, αλλά και για την υγεία σας. Στραφείτε σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης όπως είναι τα φασόλια, οι γίγαντες, τα ρεβίθια, οι φακές, η φάβα, ο κιμάς σόγιας, το ταχίνι, τα όστρακα, τις γαρίδες και τα μαλάκια.

Καταναλώστε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η έλλειψη των γαλακτοκομικών από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας, οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου από τον οργανισμό.

Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να στραφείτε σε τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου και επιτρέπονται στη νηστεία. Καταναλώστε λοιπόν, γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου, αμύγδαλα, ταχίνι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λευκά φασόλια, πορτοκάλια και σαρδέλες.